ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία – Τσετσενία: Η «μυστική» συνάντηση με τον Καντίροφ στο Σότσι

Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χακάν Φιντάν είχαν συνάντηση στο Σότσι με τον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Kathimerini.gr

Πίσω στις 5 Αυγούστου, όλα τα βλέμματα ήταν δικαίως στραμμένα στη συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι.

Την ίδια ημέρα ωστόσο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν είχαν στο Σότσι συνάντηση με τον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ.

Μια συνάντηση την οποία μάλιστα θα έκανε δημοσίως γνωστή εκ των υστέρων ο ίδιος ο Καντίροφ μέσα από τον λογαριασμό του στο Telegram.

«Είχαμε μια πλούσια και παραγωγική άτυπη συζήτηση, στην οποία συμφωνήσαμε για την ανάγκη καθιέρωσης στενής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Δημοκρατίας της Τσετσενίας σε διάφορα θέματα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα αυτή η άτυπη συνάντηση να είναι η αρχή για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και τη δημιουργία επαφών. Συμφώνησα μαζί του και σημείωσα ότι και οι δύο πλευρές θα ωφεληθούν από κοινές πρωτοβουλίες», έγραψε ο Τσετσένος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η τουρκική αντιπροσωπεία τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Τουρκία και ότι εκείνος αποδέχθηκε την σχετική πρόσκληση.

Ο μουσουλμάνος Καντίροφ έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί για υποθέσεις κατασκοπείας καθώς και για δολοφονίες Τσετσένων αντιφρονούντων πίσω στην Τουρκία. Ο ίδιος έχει μάλιστα, από την πλευρά του, ασκήσει κατά καιρούς σκληρή κριτική στην πλευρά Ερντογάν για διάφορες υποθέσεις, σχετικές με την Ουκρανία (εκφράζοντας την ενόχλησή του επειδή οι Τούρκοι έχουν πουλήσει drones στο Κίεβο) αλλά και με τα «εσωτερικά» της Τσετσενίας (με αφορμή για παράδειγμα ένα πάρκο στο οποίο έχει δοθεί το όνομα του Τζοχάρ Ντουντάγεφ στην επαρχία Κοτζάελι της Τουρκίας).

«Η Τουρκία κάνει ειρήνη με τον Τσετσένο ηγέτη», γράφει ο δημοσιογράφος Φεχίμ Ταστεκίν στον ιστοχώρο Al-Monitor, βλέποντας μια «πολιτική μεταστροφή» από την πλευρά της Άγκυρα στο συγκεκριμένο θέμα, μια «πολιτική μετατόπιση» την οποία ο Ταστεκίν ερμηνεύει ως άνοιγμα της τουρκικής ηγεσίας όχι μόνο προς τον ίδιο τον Καντίροφ αλλά και προς τον Πούτιν.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αυτό το όποιο άνοιγμα γεννά παράλληλα και ανησυχίες: στις τάξεις των Τσετσένων εχθρών του Καντίροφ που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, στις τάξεις των Κούρδων που φοβούνται ότι Τσετσένοι μαχητές θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στις επόμενες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά και στις τάξεις της τουρκικής αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι η ένταση θα μπορούσε να ανέβει ενόψει εκλογών.
Με πληροφορίες από Al-Monitor

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση