ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Κερδίζει έδαφος ο Κιλιτσντάρογλου

Σε νέα δημοσκόπηση θα τον ψήφιζε το 56,8% των Τούρκων έναντι του Ερντογάν

Kathimerini.gr

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για την εκλογή του οποίου στην ηγεσία της τουρκικής αντιπολίτευσης πολλοί είχαν επιφυλάξεις, καθώς ο ίδιος, σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις, είχε κριθεί λιγότερο δημοφιλής από άλλους υποψηφίους έναντι του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως καταφέρνει σιγά σιγά να πείσει κι άλλους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν.

Εάν εκλεγεί, δεν θα χρησιμοποιήσει το παλάτι ως προεδρική κατοικία, αλλά το παλαιό μέγαρο Τσανκάγια που είχε χτιστεί στην εποχή του Ατατούρκ.

Σε δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, και η οποία διεξήχθη μεταξύ 4 και 6 Μαρτίου από την ιδιωτική υπηρεσία ORC, o 75χρονος «Κεμάλ Γκάντι» φαίνεται να προηγείται του Ερντογάν στην πρόθεση ψήφου για την προεδρία της χώρας. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «ποιον θα ψηφίζατε εάν οι εκλογές διεξάγονταν ανάμεσα στον Ερντογάν και στον Κιλιτσντάρογλου», το 56,8% δήλωσε πως θα στήριζε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ενώ το 43,2% τάχθηκε υπέρ του νυν προέδρου.

Επαφές με το HDP

Παράλληλα, δύο από τα έξι κόμματα της Συμμαχίας του Εθνους δήλωσαν χθες πως είναι διατεθειμένα να ξεκινήσουν διάλογο συνεργασίας με το φιλοκουρδικό HDP (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα). Προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος ο Κιλιτσντάρογλου πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 50%, πράγμα που καθιστά τη στήριξη του HDP ζωτικής σημασίας. Ο αντιπρόεδρος του HDP δήλωσε πως προτίθεται να συμμετάσχει σε συζητήσεις «για θέματα αρχών», οι οποίες θα μπορούσαν να γεφυρώσουν την απόσταση για μια μελλοντική στήριξη στον Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές της 14ης Μαΐου, εφόσον βρεθούν κοινοί πολιτικοί στόχοι.
Ο Κιλιτσντάρογλου, Αλεβίτης στο θρήσκευμα, μια θρησκεία που ενσωματώνει στοιχεία του σιιτικού Ισλάμ και της διδασκαλίας των Σούφι, θεωρείται ένας πολύ έντιμος και ειλικρινής πολιτικός με καλή τεχνοκρατική κατάρτιση και εξαιρετική ικανότητα στην επίλυση διοικητικών προβλημάτων. Είναι ο πολιτικός εναντίον του οποίου έχουν γίνει οι περισσότερες απόπειρες δολοφονίας, με την τελευταία το 2019 στην Αγκυρα.

Η φήμη του εξαπλώθηκε εκτός συνόρων το 2017, όταν ξεκίνησε την περίφημη «Πορεία για τη δικαιοσύνη», περπατώντας μαζί με τους υποστηρικτές του περίπου 450 χιλιόμετρα από την Αγκυρα έως την Κωνσταντινούπολη με σκοπό θα στρέψει τη διεθνή προσοχή στις καταχρήσεις εξουσίας της κυβέρνησης Ερντογάν και στις παράνομες φυλακίσεις πολιτικών και δημοσιογράφων. Η επιμονή του στη λιτότητα και στο αίσθημα δικαιοσύνης φάνηκε και στις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες, εάν εκλεγεί, δεν θα χρησιμοποιήσει το παλάτι του Ερντογάν ως προεδρική κατοικία, αλλά το παλαιό μέγαρο Τσανκάγια στην Αγκυρα, που είχε χτιστεί στην εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ. Το αμφιλεγόμενο παλάτι του Ερντογάν, που είναι 30 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο, έχει κατηγορηθεί έντονα για την προκλητική χλιδή του σε μια εποχή που η χώρα περνάει μια οικονομική κρίση μακράς διαρκείας. Οταν ρωτήθηκε για το τι θα γίνει το παλάτι, απάντησε: «Θα του βρούμε μια χρήση. Κάτι θα βρούμε όταν έρθει η ώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση