ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το παρασκήνιο με τη ρυμούλκηση του «Sounion»

Τον κίνδυνο οικολογικής καταστροφής υπογράμμισε χθες ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας IMO, Αρσένιο Ντομίνγκεζ

ΠΗΓΗ: Reuters

Την πρόσβαση ρυμουλκών στο ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο «Sounion» αποφάσισαν χθες να επιτρέψουν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, προκειμένου να αποφευχθεί απειλούμενη περιβαλλοντική καταστροφή από διαρροή 150.000 τόνων αργού πετρελαίου που μεταφέρει το υπό ελληνική σημαία πλοίο στα ανοικτά της Χοντέιντα στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, φωτιές έκαιγαν στο κατάστρωμα του πλοίου, ενώ διαρροή πετρελαίου καταγράφηκε από τα ύφαλα, παρότι αυτό δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθεί. Την ανησυχία της Ευρώπης εξέθεσε διά της διπλωματικής οδού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας. Σε συνομιλίες που είχε ο πρίγκιπας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σαρλ Μισέλ στο Ριάντ, ο διάδοχος υπογράμμισε ότι η Σαουδική Αραβία έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία των Χούθι για προσωρινή κατάπαυση του πυρός για όσο διαρκέσει η επιχείρηση ρυμούλκησης του δεξαμενόπλοιου. Η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τον πρίγκιπα, θα αναλάβει την άντληση του πετρελαίου και τη μεταφόρτωσή του σε άλλο δεξαμενόπλοιο, ενώ το «Sounion» θα ρυμουλκηθεί στο Τζιμπουτί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, η οποία αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των Χούθι της Υεμένης, το ανταρτικό κίνημα της βόρειας Υεμένης «αναγνωρίζει τον περιβαλλοντικό κίνδυνο για την Ερυθρά Θάλασσα και έχει λάβει προτάσεις για βοήθεια από πολλές χώρες. Οι Χούθι έχουν ήδη κηρύξει προσωρινή ανακωχή για την προσέγγιση των ρυμουλκών και την απομάκρυνση του πλοίου».

Σε δηλώσεις του στο ελεγχόμενο από τους Χούθι ειδησεογραφικό πρακτορείο SABA News, ο εκπρόσωπος του κινήματος Μοχάμεντ Αμπντούλ Σαλάμ είπε ότι η επίθεση εναντίον του «Sounion» αποδεικνύει ότι η οργάνωση αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις επιθέσεις εναντίον πλοίων και συνειδητοποιεί τις επιπτώσεις τους. «Υστερα από επικοινωνία με πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, αποφασίσαμε να επιτρέψουμε τη ρυμούλκηση του φλεγόμενου δεξαμενόπλοιου», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Χούθι.

Την Τρίτη, το Πεντάγωνο είχε καταγγείλει τους Χούθι για παρεμπόδιση ρυμουλκού να φθάσει στο «Sounion». Στην ενημέρωσή του στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποπτέραρχος Πατ Ράιντερ είπε ότι οι πράξεις των Χούθι «αποδεικνύουν την αδιαφορία τους για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και για την απειλή στο περιβάλλον που αποτελεί το ακυβέρνητο τάνκερ». Ο Ράιντερ ανέφερε ότι οι επιτελείς του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ εκτιμούν ότι πετρέλαιο από το «Sounion» ρέει ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα. Η διοίκηση της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης «Aspides», όμως, επιφορτισμένη με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, επέμενε την Τετάρτη ότι δεν είχε σημειωθεί διαρροή πετρελαίου από το τάνκερ.

Οι αντάρτες Χούθι υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις τους εναντίον πλοίων που εμπορεύονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία θα ασκήσουν πίεση με στόχο τη λήξη του πολέμου στη Γάζα. Παρότι το «Sounion» μετέφερε πετρέλαιο προς την Ελλάδα και φέρει ελληνική σημαία, οι Χούθι υποστηρίζουν ότι στην πλοιοκτήτρια εταιρεία ανήκουν άλλα πλοία που συνεργάζονται με το Ισραήλ. Το ινστιτούτο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ Joint Maritime Info Center εκτιμά ότι το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «δεν έχει ευθεία σχέση με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία, παρότι άλλα πλοία του ομίλου έχουν επισκεφθεί πρόσφατα το Ισραήλ».

Τον κίνδυνο οικολογικής καταστροφής υπογράμμισε χθες ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας IMO, Αρσένιο Ντομίνγκεζ, επισημαίνοντας ότι ο βομβαρδισμός του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου αποτελεί «μία ακόμη ανεπίτρεπτη επίθεση στη διεθνή ναυσιπλοΐα».

Το δεξαμενόπλοιο ιδιοκτησίας της εταιρείας Delta Tankers μετέφερε ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου από το Ιράκ στην Ελλάδα, όταν δέχτηκε επίθεση από αέρος με drone και από θαλάσσης με τηλεκατευθυνόμενη τορπίλη επιφανείας. Η τορπίλη καταστράφηκε από γαλλική φρεγάτα, μέλος της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης. Πρόκειται για το τρίτο πλοίο της εταιρείας που δέχεται επίθεση από τους Χούθι τον Αύγουστο.

«Ο κίνδυνος διαρροής πετρελαίου είναι μεγάλος, ενώ μια τέτοια διαρροή θα αποτελούσε οικολογική καταστροφή πρωτόγνωρων διαστάσεων για την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας», είπε ο Ντομίνγκεζ, ο οποίος ευχαρίστησε την ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη για τη διάσωση των 23 μελών του πληρώματος, υπηκόων Ρωσίας και Φιλιππίνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση