ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι γνωρίζουμε για τον θάνατο των 112 Παλαιστινίων που περίμεναν βοήθεια

Ο ισραηλινός στρατός αρνείται ότι άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους πεινασμένων και ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι ποδοπατήθηκαν ή παρασύρθηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν

Kathimerini.gr

Τουλάχιστον 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 280 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, περιμένοντας κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη βόρεια Γάζα, χθες Πέμπτη.

Το τραγικό συμβάν δυναμιτίζει τις προσπάθειες για εκεχειρία, με τη Χαμάς να προειδοποιεί ότι ενδέχεται να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε εκφράσει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας μέχρι τη Δευτέρα, δήλωσε έπειτα από το αιματηρό γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες περισσότεροι από εκατό Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους παραμένουν αδιευκρίνιστες. Η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε «σφαγή των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής».

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι τα θύματα ποδοπατήθηκαν και ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ όταν απειλήθηκαν από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ακολουθούν όλα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής για τη νέα τραγωδία, σχεδόν πέντε μήνες έπειτα από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα.

Πού συνέβη

Στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλσι, κατά μήκος του παράκτιου δρόμου στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης της Γάζας, συγκεντρώθηκε μεγάλο πλήθος Παλαιστινίων για να υποδεχθεί αυτοκινητοπομπή με βοήθεια, η οποία θα κινούνταν προς το κέντρο της πόλης.

Η πόλη της Γάζας βρίσκεται στη βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, όπου οι παραδόσεις τροφίμων είναι σπάνιες και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι ο πληθυσμός πεινά.

Τριάντα φορτηγά που μετέφεραν αιγυπτιακή βοήθεια κατευθύνονταν βόρεια και κινούνταν κατά μήκος του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», όπως αποκαλείται από το Ισραήλ. Ωστόσο, περικυκλώθηκαν από πεινασμένους ανθρώπους που άρχισαν να σκαρφαλώνουν στα φορτηγά εν μέσω χάους και πανικού.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, UNRWA, δεν έχει στείλει αυτοκινητοπομπή βοήθειας στη βόρεια Γάζα από τις 5 Φεβρουαρίου, όταν τα φορτηγά της δέχθηκαν επίθεση από το ισραηλινό ναυτικό.

Εκτιμάται ότι περίπου 300.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στη βόρεια Γάζα, μήνες αφότου το Ισραήλ διέταξε όλους τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Οι συνθήκες

Το Associated Press και το AFP επικαλέστηκαν μάρτυρες που ανέφεραν ότι ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους των Παλαιστινίων τη στιγμή που εκείνοι έβγαζαν κουτιά με αλεύρι και κονσέρβες τροφίμων από τα φορτηγά βοήθειας.

Οταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί, όπως ανέφερε μάρτυρας, οι Παλαιστίνιοι επέστρεψαν στα φορτηγά και οι στρατιώτες άνοιξαν ξανά πυρ, τραυματίζοντας τον ίδιο στο πόδι, το οποίο στη συνέχεια, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, ενώ νοσηλευόταν πλέον στο νοσοκομείο, πάτησε όχημα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου Αλ Σίφα που βρίσκεται στην περιοχή, οι περισσότεροι τραυματισμοί προήλθαν από σφαίρες.

Ωστόσο, Παλαιστίνιος μάρτυρας ισχυρίστηκε στο BBC ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είχαν παρασυρθεί από τα φορτηγά.

Εν τω μεταξύ, εργαζόμενος στο Αλ Σίφα ανέφερε ότι τα ασθενοφόρα δεν ήταν αρκετά για να μεταφέρουν τους εκατοντάδες τραυματίες, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να φτάνουν στο νοσοκομείο με κάρα.

Τι λένε οι Παλαιστίνιοι

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν σφαγή, ανοίγοντας πυρ εναντίον του πλήθους.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, υπογράμμισε πως «σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, δεκάδες άνθρωποι δέχτηκαν από σφαίρες στο κεφάλι» και πρόσθεσε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν πυροβόλησαν «στον αέρα για να περιορίσουν το πλήθος, επειδή επικράτησε σύγχυση και χάος», αλλά αντίθετα, «στόχευσαν και σκότωσαν εσκεμμένα».

Τι ανακοίνωσε το Ισραήλ

Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι στρατιώτες του σκότωσαν εσκεμμένα αμάχους, κάνοντας λόγο για «περιορισμένα» πυρά.

Η ισραηλινή εκδοχή των γεγονότων άλλαξε κατά τη διάρκεια της ημέρας χθες, Πέμπτη. Η πρώτη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι τα θύματα «σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από σπρωξίματα, ποδοπατήματα και καταπλακώθηκαν από τα φορτηγά».

Αργότερα, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία για το ότι οι δυνάμεις τους άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που τους απείλησε, αφότου η αυτοκινητοπομπή είχε αποχωρήσει.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, τα περισσότερα θύματα είχαν ήδη ποδοπατηθεί και καταπλακωθεί από τα οχήματα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν επίσης τον αριθμό των νεκρών που ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές αρχές.

Πώς αντέδρασε ο ΟΗΕ

Εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας ήταν «συγκλονισμένος από τον τραγικό απολογισμό της σύγκρουσης» στη Γάζα και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό.

«Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, εάν οι άνθρωποι πυροβολήθηκαν και πέθαναν από ισραηλινά πυρά, εάν καταπλακώθηκαν από το πλήθος, εάν τους πάτησε φορτηγό. Ολα αυτά είναι πράξεις βίας, κατά μία έννοια, που οφείλονται σε αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στέφαν Ντουζαρίκ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών εκτάκτως, το απόγευμα της Πέμπτης, για να συζητήσει για το τραγικό γεγονός.

Διεθνείς αντιδράσεις και συνέπειες

Η Χαμάς αντέδρασε τονίζοντας ότι «οι δολοφονίες» θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναστολή των συνομιλιών για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τους ομήρους πιθανόν να μην είναι εφικτή μέχρι τη Δευτέρα, όπως είχε προβλέψει νωρίτερα.

Εκανε λόγο για δύο διαφορετικές εκδοχές ως προς το τι συνέβη και σημείωσε ότι δεν είχε ακόμη ακριβή περιγραφή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι πιέζει το Ισραήλ για πληροφορίες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Zoζέπ Μπορέλ καταδίκασε χθες, Πέμπτη, το βράδυ το «νέο μακελειό», κάνοντας λόγο για «εντελώς απαράδεκτους» θανάτους.

«Μου προκαλούν φρίκη οι ειδήσεις για ακόμη ένα μακελειό με θύματα άμαχους στη Γάζα που είχαν απελπιστική ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία κατηγόρησαν το Ισραήλ για στοχοποίηση αμάχων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και εξέφρασε «βαθιά αγανάκτηση για τις εικόνες που έρχονται από τη Γάζα, όπου άμαχοι έχουν στοχοποιηθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες».

«Εκφράζω την έντονη καταδίκη μου για αυτούς τους πυροβολισμούς και ζητώ αλήθεια, δικαιοσύνη και σεβασμό του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέ Μανουέλ Aλβαρες έκανε λόγο για «απαράδεκτα τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο εκατό και πλέον ανθρώπων».

Η Αλγερία έβαλε στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος που εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» των 15 κρατών-μελών, επισημαίνοντας τις ευθύνες των ισραηλινών δυνάμεων που «άνοιξαν πυρ».

«Δεκατέσσερα μέλη υποστηρίζουν το κείμενο», σημείωσε ο Ριάντ Μανσούρ.

Οι ανθρώπινες απώλειες στη Γάζα

Ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχει πλέον ξεπεράσει τις 30.000. Περισσότερους από 70.000 είναι οι τραυματίες και χιλιάδες άλλα θύματα (δεν έχουν καταμετρηθεί) παραμένουν θαμμένα κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τους βομβαρδισμούς.

Συνολικά, σχεδόν ένας στους 20 Παλαιστινίους, με βάση τον προπολεμικό πληθυσμό της Γάζας, είναι πλέον θύμα των επιθέσεων.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι περισσότερες από 25.000 γυναίκες και παιδιά έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ έπειτα από τις 7 Οκτωβρίου 2023, προσθέτοντας ότι η χώρα θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων.

Οι επιζώντες βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμοκτονία, ιδίως στον Βορρά, και εκτεταμένο υποσιτισμό που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο παιδιών. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες, καθαρό νερό και καταφύγια.

Η απελπισία του πλήθους των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην προσπάθεια να φτάσουν στην επισιτιστική βοήθεια υπογράμμισε την έκταση των ελλείψεων στο βόρειο τμήμα γύρω από την πόλη της Γάζας.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν περιγράψει αποκλεισμό μέσα σε αποκλεισμό, με πρόσθετους ισραηλινούς ελέγχους που καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη τη μεταφορά προμηθειών στη βόρεια Γάζα από ό,τι στον Νότο.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση