ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

The Economist: Γιατί η Ουκρανία σημειώνει νίκες επί των Ρώσων στην Κριμαία

Η έγκριση τον Απρίλιο του αμερικανικού πακέτου στρατιωτικής υποστήριξης έχει πλέον αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης

Η έγκριση τον Απρίλιο του πακέτου στρατιωτικής υποστήριξης 61 δισ. δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν, ύστερα από έξι μήνες καθυστέρησης του Κογκρέσου, έχει πλέον αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Economist.

Η άφιξη βαλλιστικών πυραύλων Αtacms, με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί πλέον να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, με θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Την περασμένη εβδομάδα, η ρωσική επίθεση στα βορειοανατολικά εναντίον του Χαρκόβου, της δεύτερης πόλης της Ουκρανίας, φαίνεται επίσης να έχει χάσει τη δυναμική του.

Ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υπό την αυξανόμενη πίεση των Ευρωπαίων συμμάχων, χαλάρωσε την Πέμπτη τους περιορισμούς στα αμερικανικά όπλα που χρησιμοποιούνται εναντίον στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος, οι οποίοι επιβλήθηκαν λόγω υπερβολικών φόβων για ρωσική πυρηνική κλιμάκωση.

Τώρα θα επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά όπλα, ώστε να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις στην άλλη πλευρά των συνόρων που επιτίθενται ή προετοιμάζονται να επιτεθούν στο Χάρκοβο. Δεν είναι σαφές εάν αυτό θα περιελάμβανε ρωσικά τακτικά αεροσκάφη τα οποία εξαπέλυσαν επιθέσεις που σκότωσαν τουλάχιστον 18 άτομα στο Χάρκοβο στις 25 Μαΐου.

Η αποτελεσματικότητα της εκστρατείας της στην Κριμαία δείχνει τον δρόμο. Σύμφωνα με τον Μπεν Χότζες, πρώην διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και ανώτερο σύμβουλο του ΝΑΤΟ σε θέματα επιμελητείας, οι Ουκρανοί «βρίσκονται συστηματικά στη διαδικασία να καταστήσουν την Ουκρανία ακατοίκητη για τις ρωσικές δυνάμεις».

Μια αμφίβια επίθεση σαν την απόβαση στη Νορμανδία το 1944 για την απελευθέρωση της Κριμαίας παραμένει αδιανόητη. Ωστόσο δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος αντίληψης της κατάσταση, λέει στον Economist ο Βρετανός στρατηγός σερ Λόρενς Φρίντμαν.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την Κριμαία ένα αδύναμο σημείο για τη Ρωσία, που έχει πάρα πολλά να υπερασπιστεί εκεί, και είναι ο καλύτερος τρόπος για την Ουκρανία να ασκήσει πραγματική πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να αποσπάσει παραχωρήσεις στο μέλλον.

Αντικειμενικός στόχος

Ο Νίκο Λάνγκε, πρώην σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, συμφωνεί: «Η εκστρατεία της Ουκρανίας είναι ένα μείγμα στρατιωτικής και πολιτικής στρατηγικής. Πολιτικά, είναι το πιο ζωτικό πλεονέκτημα της Ρωσίας. αλλά είναι επίσης πολύ ευάλωτο». Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ουκρανία είναι να καταστήσει την Κριμαία υποχρέωση και όχι περιουσιακό στοιχείο για τον κ. Πούτιν. Ο στόχος είναι να απομονωθεί και με αυτόν τον τρόπο να απωθηθούν οι ρωσικές αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις μακριά από τη νότια Ουκρανία και να παύσει να λειτουργεί ως κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Η Ουκρανία έχει ήδη επιδείξει την ικανότητα των πυραύλων κρουζ Storm Shadow και Scalp, που προμηθεύεται από τη Βρετανία και τη Γαλλία, καθώς και τα δικά της έξυπνα σχεδιασμένα, αυτοσχέδια θαλάσσια μη επανδρωμένα σκάφη, που χτυπούν ρωσικά πολεμικά πλοία, ιδιαίτερα τα μεγάλα αποβατικά σκάφη Ropucha που χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά μέσα μεταφοράς, τα περισσότερα από τα οποία έχουν καταστραφεί.

Τα ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη και οι πύραυλοι μπορεί να έχουν βγάλει εκτός δράσης ακόμη και το ήμισυ του προηγουμένως τρομερού στόλου της Μαύρης Θάλασσας των Ρώσων. Σχεδόν όλα όσα έχουν απομείνει αναγκάστηκαν να μεταφερθούν από τη Σεβαστούπολη στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ, πάνω από 300 χιλιόμετρα μακριά στη ρωσική ηπειρωτική χώρα. Το ίδιο το Νοβοροσίσκ δέχθηκε επίθεση τόσο από θαλάσσια όσο και από εναέρια ντρόουν στις 17 Μαΐου. Χτυπήθηκαν ένας σιδηροδρομικός σταθμός και μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η ναυτική βάση.

Πλέον η Ουκρανία χρησιμοποιεί έναν θανατηφόρο συνδυασμό πυραύλων και όλο και πιο εξελιγμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για να υποβαθμίσει συστηματικά τις ρωσικές αεράμυνες στην Κριμαία, να χτυπήσει αεροπορικές βάσεις από τις οποίες πετούν ρωσικά αεροσκάφη αναχαίτισης και να πλήξει κρίσιμους στόχους επιμελητείας και οικονομικού ενδιαφέροντος. Ο σερ Λόρενς λέει ότι η εστίαση στον ακρωτηριασμό του δικτύου αεράμυνας της Ρωσίας μπορεί επίσης να είναι μέρος της προετοιμασίας για την επικείμενη άφιξη των πρώτων παρτίδων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Ευρώπη.

Παραπλάνηση

Είναι αξιοσημείωτο ότι το πολυδιαφημισμένο και πανάκριβο σύστημα αεράμυνας S-400 της Ρωσίας βρέθηκε ελλιπές. Ο κ. Λάνγκε λέει ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν ντρόουν-δόλωμα για να κάνουν τους Ρώσους να ανάψουν τα ραντάρ τους και να αποκαλύψουν τις θέσεις τους. Τα δεδομένα στόχευσης τροφοδοτούνται αμέσως στα πληρώματα εκτόξευσης Αtacms. Μέσα σε έξι λεπτά οι πύραυλοι, σχεδόν μη ανιχνεύσιμοι λόγω της ταχύτητάς τους και της χαμηλής διατομής ραντάρ, χτυπούν τους στόχους τους.

Ο στρατηγός Μπεν Χότζις, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, σημειώνει ότι οι S-400 είναι επίσης ευάλωτοι σε δολιοφθορές από ουκρανικές ειδικές δυνάμεις που επιχειρούν εντός της Κριμαίας. Κάθε συστοιχία κοστίζει περίπου 200 εκατ. δολάρια και δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα.

Ο στρατηγός λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις «δεν έχουν πού να κρυφτούν». Με τη βοήθεια δορυφορικών και εναέριων αναγνωρίσεων που παρέχονται από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τη δική τους βαθιά γνώση του εδάφους και τις μυστικές δυνάμεις στο έδαφος, τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί στην Κριμαία χωρίς να το γνωρίζουν οι Ουκρανοί. Με την άφιξη των Αtacms και την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των δικών τους ντρόουν, κάθε τετραγωνικό μέτρο της χερσονήσου βρίσκεται εντός εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων στόχων ευαίσθητων στον χρόνο, όπως αεροσκαφών, και εξοπλισμού που κινείται οδικώς ή σιδηροδρομικώς.

Ο στρατηγός Χότζες είναι πεπεισμένος ότι οι Ουκρανοί «θα γκρεμίσουν τη γέφυρα του Κερτς όταν είναι έτοιμοι». Ωστόσο, μια δυνητικά μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η διακοπή της νέας, βελτιωμένης σιδηροδρομικής γραμμής που εκτείνεται κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας από το Ροστόφ μέσω Μαριούπολης και Μπερντιάνσκ της νότιας Ουκρανίας μέχρι την Κριμαία.

Ο Ντμίτρι Πλετεντσούκ, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, λέει στον Economist: «Ο σιδηρόδρομος κατά μήκος του χερσαίου διαδρόμου αποτελεί αναγνώριση εκ μέρους των Ρώσων κατακτητών ότι η γέφυρα της Κριμαίας [Κερτς] είναι καταδικασμένη. Ψάχνουν έναν τρόπο να αυξήσουν τις επιλογές τους, γιατί γνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα έχουν πρόβλημα».

Μια πρώιμη δοκιμή της ευρύτερης στρατηγικής επιτυχίας της εκστρατείας της Ουκρανίας στην Κριμαία θα μπορούσε να έρθει αυτό το καλοκαίρι, όταν Ρώσοι παραθεριστές συρρέουν κανονικά από τη γέφυρα του Κερτς σε θέρετρα στη χερσόνησο. Εάν αποφασίσουν διαφορετικά, λέει ο Μπεν Μπάρι του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, μιας δεξαμενής σκέψης, θα είναι κακός οιωνός για τον Πούτιν. Η Κριμαία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική βιομηχανία και οι κρατήσεις πέρυσι μειώθηκαν κατά σχεδόν το ήμισυ. «Η Κριμαία», λέει στον Economist, «έχει μετατραπεί από έργο κύρους σε αποστράγγιση ρωσικών πόρων».

Πηγή: The Economist

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ