Kathimerini.gr
Ο Δρ Άντονι Φάουτσι ο οποίος έχει συμβουλεύσει επτά προέδρους και πέρασε περισσότερο από μισό αιώνα στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους.
Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, σκόπευε να αφήσει την κυβερνητική υπηρεσία τον Δεκέμβριο για να «ακολουθήσει το επόμενο κεφάλαιο» της καριέρας του και ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του ως κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, της οποίας ηγείται εδώ και 38 χρόνια.
Η ανακοίνωση του 81χρονου Φάουτσι δεν ήταν εντελώς απροσδόκητη. Εδώ και καιρό άφησε να εννοηθεί ότι σκέφτεται να αποσυρθεί.
Σε συνέντευξή του το βράδυ της Κυριακής, είπε ότι «δεν αποσύρεται με την κλασική έννοια», αλλά θα αφοσιωθεί στα ταξίδια, τη συγγραφή και την ενθάρρυνση των νέων να εισέλθουν στις κυβερνητικές υπηρεσίες.
«Εφόσον είμαι υγιής και είμαι ενεργός, όπως είμαι, και είμαι παθιασμένος, θέλω να κάνω κάποια πράγματα έξω από τη σφαίρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει την εμπειρία και τη διορατικότητά του για τη δημόσια υγεία και τις δημόσιες υπηρεσίες για να «εμπνεύσει τη νεότερη γενιά».
Σε δήλωσή του, ο κ. Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Δρ Φάουτσι, τον οποίο αποκάλεσε «αφοσιωμένο δημόσιο υπάλληλο και σταθερό χέρι με σοφία και διορατικότητα».
Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στενά κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας επιδημίας του ιού Ζίκα, όταν ο κ. Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος.
«Εξαιτίας των πολλών συνεισφορών του Δρ Φάουτσι στη δημόσια υγεία, σώθηκαν ζωές, εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο», είπε.
Λίγοι επιστήμονες είχαν τόσο μεγάλο ή τόσο μακροχρόνιο αντίκτυπο στη δημόσια πολιτική. Ο Δρ Φάουτσι εντάχθηκε στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας το 1968, όταν ήταν πρόεδρος ο Λίντον Τζόνσον.
Διορίστηκε διευθυντής του κλάδου μολυσματικών ασθενειών το 1984, όταν η επιδημία του AIDS απαιτούσε τη μέγιστη δυνατή προσοχή.
Ο Δρ Φάουτσι έχει συμβουλεύσει κάθε πρόεδρο από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν και μετά – επτά συνολικά – και ήταν εξαιρετικά ικανός στη διαχείριση του πλέγματος επιστήμης και πολιτικής.
Ανάμεσα στα επιτεύγματά του, όπως είπε, ήταν η συνεργασία του με τον Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου προγράμματος για την καταπολέμηση του H.I.V./AIDS, γνωστό ως PEPFAR, το οποίο έχει σώσει περίπου 21 εκατομμύρια ζωές.
Ο κ. Μπους – του οποίου ο πατέρας, Τζορτζ Μπους, αποκάλεσε τον Δρ Φάουτσι «ήρωα» κατά τη διάρκεια μιας προεδρικής συζήτησης το 1988 – του απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας το 2008.