Kathimerini.gr
Σε κλοιό διαδηλωτών, φορτηγών και τρακτέρ βρίσκεται η διάσημη Πύλη του Βρανδεμβούργου του Βερολίνου, λόγω διαμαρτυριών.
Πλήθος αγρότες συγκεντρώθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα σήμερα Δευτέρα, καθώς κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες εναντίον της κατάργησης φοροαπαλλαγών, που πλήττουν κυρίως τον τομέα τους.
Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς βρίσκεται εδώ και μέρες –πάνω από μία εβδομάδα– αντιμέτωπη με κύμα αντιδράσεων, που περιλάμβαναν από μπλόκα και αποκλεισμούς δρόμων σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι και ρίψη κοπριάς στους δρόμους του Βερολίνου.
Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις απαιτούν πλήρη επανεξέταση των σχεδίων για αύξηση των φόρων στις γεωργικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, που επικαλείται το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Deutche Welle, στις διαμαρτυρίες της Δευτέρας στο Βερολίνο ήταν προγραμματισμένο να λάβουν μέρος περισσότερα από 3.000 τρακτέρ και 2.000 φορτηγά, καθώς και χιλιάδες αγρότες.
Συνολικά, 100.000 τρακτέρ υπολογίζεται ότι έχουν βγει στους γερμανικούς δρόμους από την έναρξη των κινητοποιήσεων, αποκλείοντας αυτοκινητόδρομους στις εισόδους των πόλεων, καθώς και κύριες οδικές αρτηρίες μέσα σε αυτές.
Η διαμάχη και η μερική αναδίπλωση
Στο επίκεντρο της διαμάχης του αγροτικού κόσμου με τη γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται το σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για το γεωργικό ντίζελ, οι οποίες ισχύουν εδώ και πάνω από 70 χρόνια.
Το Βερολίνο απαντά ότι η κατάργηση των επιδοτήσεων θα είναι σταδιακή και όχι ενιαία, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.
Η κυβέρνηση έχει ήδη αποσύρει προγραμματισμένη κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής για τα μηχανοκίνητα αγροτικά οχήματα, ενώ έχει παραχωρήσει φορολογικές ελαφρύνσεις για νέα οχήματα.
Οι πρόσθετες εισφορές του γεωργικού τομέα αποτέλεσαν μέρος πακέτου μέτρων που αποσκοπούσαν στο να καλύψουν το τεράστιο κενό στον κρατικό προϋπολογισμό, έπειτα από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου πέρυσι, που ανέτρεψε προηγούμενα σχέδια που είχε υποβάλει ο τριμερής κυβερνητικός συνασπισμός.
Έκκληση για ηρεμία και ο φόβος της ακροδεξιάς
Επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών και μεταφορείς εμπορευμάτων υποστηρίζουν επίσης τις διαδηλώσεις.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ επρόκειτο να απευθυνθεί στους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία.
Επιπλέον, οι ηγέτες των κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού έχουν καλέσει συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των διαμαρτυρόμενων κλάδων σε διάλογο.
Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς απηύθυνε έκκληση για ηρεμία το Σάββατο, λίγο πριν βρεθεί το Βερολίνο σε κλοιό διαδηλωτών και εν μέσω φόβων ότι η ακροδεξιά θα επιχειρούσε να διεισδύσει στις διαδηλώσεις.
«Λάβαμε σοβαρά υπόψη τα επιχειρήματα των αγροτών και αναθεωρήσαμε τις προτάσεις μας», κάνοντας λόγο για «καλό συμβιβασμό».
Για κάποιους αγρότες, το βάρος του λογαριασμού, με σκοπό είτε τη διασφάλιση της δημοσιονομικής «τάξης» είτε τη μείωση της ρύπανσης, αποτελεί δυσβάσταχτο πλήγμα, ενώ για πολλούς αποτελεί τη χαριστική βολή, έπειτα από μία ενεργειακή κρίση και μία πανδημία.
Σε ευρωπαϊκές χώρες με γεωργική παράδοση, όπως η Ολλανδία και η Γαλλία, οι αγρότες έχουν εκφράσει ήδη απογοήτευση για την πίεση που δέχονται από την κυβερνητική πολιτική στις χώρες τους.
Ωστόσο, για κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η πιο πιεστική απειλή προέρχεται από τα κέρδη που επιχειρεί να αντλήσει η ακροδεξιά, χρησιμοποιώντας την οργή των αγροτών.
«Η γεωργία δεν είναι καφέ»
Η γερμανική ένωση αγροτών έχει αποστασιοποιηθεί από ακροδεξιές ομάδες που προσπάθησαν να επηρεάσουν τις διαμαρτυρίες τους.
Κάποιοι εμφανίστηκαν με πανό σε τρακτέρ που έγραφαν «Η γεωργία είναι πολύχρωμη, όχι καφέ» αναφερόμενοι στις καφέ στολές των φασιστών.
Άλλοι φωτογραφήθηκαν με αυτοσχέδιες αγχόνες από τις οποίες κρεμόταν φανάρι – αναφορά στα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού, των οποίων τα χρώματα είναι κόκκινο, κίτρινο και πράσινο.
Τα ζητήματα των αγροτών προσφέρονται προς εκμετάλλευση από νοσηρούς νοσταλγούς του παρελθόντος, καθώς συνδέονται με ζητήματα «αίματος και εδάφους», αναφέρει αναλυτής στον Guardian, διαπιστώνοντας «μόλυνση από διαφορετικούς τύπους εξτρεμισμού» στις γερμανικές και ολλανδικές διαμαρτυρίες.
Η Γερμανία είναι η τελευταία από σειρά ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αντιμετωπίσει διαμαρτυρίες αγροτών. Χώρες με μεγάλη γεωργική παράδοση, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, έχουν προηγηθεί.
Με πληροφορίες από DW, Guardian