ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σύνοδος ΕΕ: Αδιέξοδο για το μεταναστευτικό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Χωρίς την υιοθέτηση κοινών συμπερασμάτων αναφορικά με το μεταναστευτικό ολοκληρώθηκε το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου καθώς Ουγγαρία και Πολωνία δεν απέσυραν τις ενστάσεις τους.

Kathimerini.gr

Χωρίς την υιοθέτηση κοινών συμπερασμάτων αναφορικά με το μεταναστευτικό ολοκληρώθηκε το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου καθώς Ουγγαρία και Πολωνία δεν απέσυραν τις ενστάσεις τους ενώ είχαν προηγηθεί χθες συνολικά επτά ώρες διαπραγματεύσεων και ενώ σήμερα έγινε μια ύστατη προσπάθεια με διαμεσολάβηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Τελικά, όπως είχε γράψει νωρίτερα η «Κ», στο κείμενο προστέθηκε δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ, όπου γινόταν εκτενής αναφορά στην εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού και σε όσα θα υιοθετούσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ως συμπεράσματα.

Έπρεπε να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αναιρεί τη συμφωνία στο Λουξεμβούργο ανάμεσα στους ΥΠΕΣ.

Η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαίκου Συμβουλίου καταλήγει τονίζοντας: «σημειώθηκε ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία δήλωσαν ότι, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εργασιών για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2016, του Ιουνίου 2018 και του Ιουνίου 2019, υπάρχει ανάγκη να εξευρεθεί συναίνεση για μια αποτελεσματική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, ότι, στο πλαίσιο των μέτρων αλληλεγγύης, η μετεγκατάσταση και η επανεγκατάσταση θα πρέπει να γίνονται σε εθελοντική βάση και ότι όλες οι μορφές αλληλεγγύης θα πρέπει να θεωρούνται εξίσου έγκυρες και να μην χρησιμεύουν ως δυνητικός παράγοντας έλξης για την παράτυπη μετανάστευση».

Επί της ουσίας, η Ουγγαρία και η Πολωνία εξέφρασαν την ενόχλησή τους, καθώς η πρόσφατη συμφωνία για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είχε ληφθεί στο συμβούλιο των 27 υπουργών Εσωτερικών με ειδική πλειοψηφία και όχι ομόφωνα και για τον λόγο αυτόν επέμειναν στο θέμα της «συναίνεσης» σε ό,τι αφορά την πολιτική μετανάστευσης, ενώ απέρριπταν τον όρο για την καταβολή 20.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο, που δεν έχει μετεγκατασταθεί.

Χριστοδουλίδης: Έπρεπε να υπάρξει συμφωνία για μετανάστευση στο Eurogroup

Έπρεπε να υπάρξει συμφωνία για τη μετανάστευση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας της συνόδου την Παρασκευή, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη να ανκοινωθεί το συντομότερο δυνατόν το Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε για τη μετανάστευση, εξέφρασε «δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε να υπάρξουν συμπεράσματα στο θέμα της μετανάστευσης».

«Αυτό δεν αναιρεί σε καμία απολύτως περίπτωση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Λουξεμβούργο ανάμεσα στους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης» σημείωσε, προσθέτοντας όμως πως ειδικά η αναφορά που υπήρχε στο προσχέδιο για την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης επηρεάζει τα κράτη πρώτης γραμμής, όπως την Κύπρο, και «ήταν θεωρώ, κάτι το οποίο θα έπρεπε να υπάρξει κοινή συμφωνία» αλλά δεν επιτεύχθηκε λόγω της στάσης δύο κρατών μελών.

Κληθείς να σχολιάσει πού βρίσκεται η συζήτηση για το Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο για τη μετανάστευση που ανέλαβε να καταρτίσει η Κομισιόν (στο πρότυπο ανάλογων σχεδίων δράσης για άλλους μεταναστευτικούς διαδρόμους), ανέφερε πως στη δική του παρέμβαση τόνισε την ανάγκη το σχέδιο, να ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό και πως απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Επιτροπής ανέφερε ότι η Κύπρος αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις που θα φέρνουν λύσεις. Το σχέδιο δράσης, πρόσθεσε, «αγγίζει και το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας μέσα στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων που απορρέουν και από τη δήλωση που συμφωνήθηκε το 2016».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μετανάστευση και τη στάση Πολωνίας και Ουγγαρίας, τόνισε «δεν είμαστε εδώ για να απομονώσουμε το όποιο κράτος μέλος» και πως «το κύριο μήνυμά μου είναι ότι πρέπει να συνεργαστούμε». Πρόσθεσε πως η διαφωνία των δύο χωρών αφορούσε τη διαδικασία και όχι τόσο την ουσία όσων συμφωνήθηκαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Κ»

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς από την «Κ» εάν δυσκολεύει πλέον η στάση των εν λόγω χωρών τα επόμενα βήματα για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πολιτικές πέραν των συνηθισμένων (out of the box) στις οποίες αναφέρθηκε στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι «υπήρξε μια μακρά και δύσκολη συνεδρίαση στην οποία δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμπεράσματα, λόγω της άρνησης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας να συνταχθούν με τα υπόλοιπα κράτη».

Τόνισε, πάντως, ότι παρά τις διαφωνίες, «υπάρχει καθολική συμφωνία στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να αποτρέψουμε τους διακινητές να βάζουν ανθρώπους σε βάρκες» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως είναι «ελληνική επιτυχία ότι πολύ λιγότερες βάρκες ξεκινούν από την Τουρκία» γιατί «γνωρίζουν ότι η πιθανότητα να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό είναι περιορισμένη».

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες περί αποχώρησης της Frontex από την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν έχει υποπέσει στην προσοχή του το ζήτημα αυτό, ενώ τόνισε ότι «θεωρεί ότι και με τη FRONTEX έχουμε μία κοινή αποστολή και αυτή είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων και φυσικά το να σώζουμε πάντα ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα».

«Δεν είναι μη κυβερνητική οργάνωση η FRONTEX, είναι ένας διακρατικός ευρωπαϊκός οργανισμός, επιφορτισμένος με την ασφάλεια των συνόρων, με ταυτόχρονη δέσμευση -όπως την έχουμε και εμείς- πλήρους σεβασμού στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «θα είναι πρώτη συνάντηση μετά την επανεκλογή και των δυο. Είμαστε και οι δυο στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας με ισχυρή λαϊκή εντολή και είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς βέβαια η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της για τις οποίες έχω μιλήσει πολλές φορές δημόσια».

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ