ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Πρώτο σημαντικό βήμα για το Κυπριακό τα συμπεράσματα

Είπε ότι ευρωπαίοι ηγέτες που μίλησαν με τον Ταγίπ Ερντογάν, «βλέπουν ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο εμείς θέλουμε να δούμε να μετουσιώνεται σε επανέναρξη των συνομιλιών».

ΚΥΠΕ

Ένα «πρώτο σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια για το Κυπριακό θεωρεί πως έγινε με τα συμπεράσματα για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως δήλωσε κατά την αναχώρησή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας της συνόδου την Παρασκευή. Επίσης σημείωσε πως οι ηγέτες με τους οποίους είχε επαφές και μίλησαν με τον Ταγίπ Ερντογάν, «βλέπουν ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο εμείς θέλουμε να δούμε να μετουσιώνεται σε επανέναρξη των συνομιλιών», καθώς υπάρχει η ετοιμότητα για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων «που περνά και μέσα από την επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών όσον αφορά το Κυπριακό».

Τόνισε παράλληλα ότι η αναφορά σε εμπλοκή της ΕΕ αναφέρεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, ειδικά «στην παρούσα συγκυρία που ο στόχος είναι ένας και μοναδικός να σπάσει το αδιέξοδο».

Στις δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στη μη επίτευξη συμφωνίας σε συμπεράσματα για τη μετανάστευση, σημειώνοντας πως θα ήταν σημαντικό και για τα κράτη πρώτης γραμμής όπως η Κύπρος, τονίζοντας όμως πως παρά τη διαφωνία, τα όσα συμφωνήθηκαν σε επίπεδο Υπουργών Εσωτερικών για το νέο πακέτο για τη μετανάστευση, συνεχίζουν να ισχύουν.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο λεκτικό των συμπερασμάτων όσον αφορά το Κυπριακό. «Θεωρώ μέσα από τα συμπεράσματα έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα» σημείωσε, το οποίο «προέκυψε μέσα από τις δικές μας πρωτοβουλίες», προσθέτοντας πως το πιο σημαντικό στοιχείο ήταν η «αναγνώριση από πλευράς των εταίρων μας της ετοιμότητας για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως θεωρεί σημαντική «την σύνδεση που υπήρξε στα συμπεράσματα με τα ευρωτουρκικά», και πρόσθεσε πως αυτή είναι η δική του προσέγγιση. Ανέφερε πως στην σημερινή του παρέμβαση στη σύνοδο, πριν την έγκριση του σχετικού κεφαλαίου, ενημέρωσε για τις επαφές του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τις επαφές και και κατ ιδίαν συναντήσεις ή στην Κύπρο ή στην Νέα Υόρκη για το «πώς προχωρούμε με την όλη προσπάθεια» και «πώς μπορεί να υπάρξει αυτός ο συγχρονισμός Ηνωμένων Εθνών, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και ΝΑΤΟ».

Ανέφερε ακόμα πως στην παρέμβασή του στη συνάντηση στο γεύμα εργασίας με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι «παρόλο που το θέμα της Σουηδίας είναι εκείνο που θα κυριαρχήσει όπως φαίνεται στις συζητήσεις στη Λιθουανία» και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ζήτησα όπως σταλεί και για το Κυπριακό, «στις συναντήσεις που θα υπάρξουν με τον κ. Ερντογάν», το «ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών».

Πρόσθεσε πως στην παρέμβασή του επεσήμανε πως μια λύση του Κυπριακού «θα φέρει και την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιο κοντά στην Δύση και πιο κοντά ακόμη στο ΝΑΤΟ», και εξέφρασε ικανοποίηση για τις παρεμβάσεις που έγιναν από χώρες οι οποίες «παραδοσιακά δεν εκδήλωναν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό» όπως είπε, παραπέμποντας σε παρέμβαση του Ολλανδού Πρωθυπουργού και ηγετών από την Αυστρία, το Λουξεμβούργο και τη Σλοβενία μετά την ενημέρωση που έκανε.

Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για τις θέσεις των εταίρων για την πρόταση για αντιπρόσωπο της ΕΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης θέλησε να υπογραμμίσει πως «κανένα κράτος μέλος δεν τοποθετήθηκε εναντίον αυτής μας της πρότασης» και πως βλέπουν την προστιθέμενη αξία της, προσπάθεια που όπως είπε θα συντονιστεί με τις επαφές που θα γίνουν με την τουρκική πλευρά στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

Όπως είπε, έχει ενημερωθεί ήδη από αρκετούς ηγέτες που θα βρίσκονται στη Λιθουανία για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν με τον κ. Ερντογάν. Σε άλλη ερώτηση, σημείωσε πως οι ηγέτες με τους οποίους είχε επαφές και μίλησαν με τον Ταγίπ Ερντογάν, «βλέπουν ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο εμείς θέλουμε να δούμε να μετουσιώνεται σε επανέναρξη των συνομιλιών», καθώς υπάρχει η ετοιμότητα για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων «που περνά και μέσα από την επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών όσον αφορά το Κυπριακό».

Τόνισε παράλληλα ότι η αναφορά σε εμπλοκή της ΕΕ αναφέρεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, ειδικά «στην παρούσα συγκυρία που ο στόχος είναι ένας και μοναδικός να σπάσει το αδιέξοδο».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η παράγραφος για τα ευρωτουρκικά που πρότεινε η Γερμανία αφορά κυρίως το μεταναστευτικό, σημείωσε πως δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση για μετανάστευση σε σχέση με την Τουρκία, αλλά πως η συγκεκριμένη παράγραφος ήταν αντικείμενο διαβούλευσης ανάμεσα στην Κύπρο, τη Γερμανία, την Ελλάδα και τους θεσμούς.

Υπήρξαν κάποιες παρεμβάσεις που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις με αφορμή και τα συμπεράσματα, αλλά όχι για τη διάσταση της μετανάστευσης, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/Κ ηγέτη, ανέφερε πως είναι έτοιμος, και πως θεωρεί ότι ο συγχρονισμός των προσπαθειών που γίνεται «άρχισε να φέρνει θετικά αποτελέσματα».

Ερωτηθείς για την ανέγερση κατοικιών στη Δερύνεια, είπε πως η υλοποίηση αυτής της απόφασης «θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού» και πως «μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού θα μπορούν να αποφευχθούν περαιτέρω τετελεσμένα» καθώς «η πάροδος του χρόνου δημιουργεί περισσότερα εμπόδια μέσω της ύπαρξης και της δημιουργίας περαιτέρω τετελεσμένων».

Αναφερόμενος ακόμα στην αρχή των δηλώσεων του στον θάνατο νεαρού Κύπριου ευελπίδος στην Ελλάδα, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη λύπη του και πρόσθεσε πως επικοινώνησε με τον Υπουργό Άμυνας. «Έχω ζητήσει όπως είμαστε δίπλα από την οικογένεια να γίνει ότι χρειάζεται να γίνει από πλευράς της πολιτείας σε αυτή την δύσκολη στιγμή για την οικογένεια», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τα άλλα θέματα της συνόδου, ανέφερε πως οι ηγέτες συζήτησαν τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας και άλλα θέματα που απασχολούν την εσωτερική διακυβέρνηση, θέματα οικονομίας και ανταγωνιστικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X