ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Έπρεπε να υπάρξει συμφωνία για μετανάστευση στο Eurogroup

«Αυτό δεν αναιρεί σε καμία απολύτως περίπτωση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Λουξεμβούργο ανάμεσα στους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης» σημείωσε.

ΚΥΠΕ

Έπρεπε να υπάρξει συμφωνία για τη μετανάστευση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας της συνόδου την Παρασκευή, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη να ανκοινωθεί το συντομότερο δυνατόν το Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε για τη μετανάστευση, εξέφρασε «δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε να υπάρξουν συμπεράσματα στο θέμα της μετανάστευσης».

«Αυτό δεν αναιρεί σε καμία απολύτως περίπτωση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Λουξεμβούργο ανάμεσα στους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης» σημείωσε, προσθέτοντας όμως πως ειδικά η αναφορά που υπήρχε στο προσχέδιο για την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης επηρεάζει τα κράτη πρώτης γραμμής, όπως την Κύπρο, και «ήταν θεωρώ, κάτι το οποίο θα έπρεπε να υπάρξει κοινή συμφωνία» αλλά δεν επιτεύχθηκε λόγω της στάσης δύο κρατών μελών.

Κληθείς να σχολιάσει πού βρίσκεται η συζήτηση για το Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο για τη μετανάστευση που ανέλαβε να καταρτίσει η Κομισιόν (στο πρότυπο ανάλογων σχεδίων δράσης για άλλους μεταναστευτικούς διαδρόμους), ανέφερε πως στη δική του παρέμβαση τόνισε την ανάγκη το σχέδιο, να ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό και πως απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Επιτροπής ανέφερε ότι η Κύπρος αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις που θα φέρνουν λύσεις. Το σχέδιο δράσης, πρόσθεσε, «αγγίζει και το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας μέσα στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων που απορρέουν και από τη δήλωση που συμφωνήθηκε το 2016».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μετανάστευση και τη στάση Πολωνίας και Ουγγαρίας, τόνισε «δεν είμαστε εδώ για να απομονώσουμε το όποιο κράτος μέλος» και πως «το κύριο μήνυμά μου είναι ότι πρέπει να συνεργαστούμε». Πρόσθεσε πως η διαφωνία των δύο χωρών αφορούσε τη διαδικασία και όχι τόσο την ουσία όσων συμφωνήθηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση