Kathimerini.gr
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για μία νέα υγειονομική απειλή, που κάνει τον τελευταίο καιρό αισθητή την παρουσία της. Αυτή είναι η ευλογιά των πιθήκων. Κρούσματά της ανιχνεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο μολύνθηκαν οι ασθενείς. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι οι άνθρωποι που μολύνονται ούτε έχουν ταξιδέψει ποτέ στην Αφρική, κάτι που θα δικαιολογούσε τη λοίμωξη, ούτε έχουν σχέση μεταξύ τους. Πιθανολογείται, λοιπόν, ότι ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα χωρίς να γίνεται αντιληπτός.
Η ευλογιά των πιθήκων προκαλείται από έναν ιό παρόμοιο με αυτόν της ευλογιάς στον άνθρωπο. Αρχικά ανιχνεύθηκε σε πιθήκους και μέχρι πρόσφατα τα κρούσματα περιορίζονταν στην κεντρική και δυτική Αφρική.
Βρέθηκε τον Μάιο
Από τις αρχές Μαΐου έως σήμερα ο ιός διασπείρεται δυσεξήγητα. Στη Βρετανία διαγνώστηκαν εννιά «ορφανά κρούσματα». Στην Ισπανία εξετάζονται 23 ύποπτα κρούσματα, στην Πορτογαλία έχουν εντοπιστεί πέντε επιβεβαιωμένα και ερευνώνται άλλα 15, στο Μόντρεαλ του Καναδά ερευνώνται 15 ύποπτα κρούσματα, ενώ επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ενός κρούσματος στη Μασαχουσέτη και ενός στην Ιταλία.
Πώς κόλλησαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστο.
Οι συνηθισμένοι τρόποι μετάδοσης της «ευλογιάς των πιθήκων» είναι από επαφή με μολυσμένα άγρια ζώα στην κεντρική και δυτική Αφρική, είτε από δάγκωμα είτε από επαφή με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τα εξανθήματα του μολυσμένου ζώου. Επίσης, μεταδίδεται από την κατανάλωση άψητου μολυσμένου κρέατος. Οι επιστήμονες γνώριζαν μέχρι σήμερα ότι η μετάδοση του ιού απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δύσκολη. Μπορεί, ωστόσο, να συμβεί μέσω επαφής με τα σωματικά υγρά ή με τα δερματικά εξανθήματα του ασθενούς. Είναι, επίσης, δυνατή η αερογενής μετάδοση, όταν βρίσκεται κάποιος πολύ κοντά στον φορέα του ιού. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρουν ότι τα μολυσμένα σταγονίδια δεν μπορούν να ταξιδέψουν πάνω από ένα μέτρο.
Μία άλλη οδός μόλυνσης είναι η επαφή με μολυσμένα κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες του ασθενούς. Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιιικά φάρμακα χωρίς ωστόσο να υπάρχει εξειδικευμένη θεραπεία ή εμβόλιο. Τα συμπτώματά της είναι πυρετός, πόνος σε όλο το σώμα και δερματικά εξανθήματα που σταδιακά εξελίσσονται σε φυσαλίδες γεμάτες με πύον σε πρόσωπο, στέρνο και χέρια.