Kathimerini.gr
Οι δύο μεγαλύτεροι χορηγοί στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την Ευρώπη, η Γερμανία και η Βρετανία, υπέγραψαν αμυντικό σύμφωνο, καθώς «αυξάνονται οι φόβοι ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», σχολιάζει το Politico.
Η ανησυχία πως η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να περιορίσει δραματικά τη στήριξη προς την Ουκρανία το επόμενο έτος έχει ενταθεί, από τότε που ο Τραμπ επέλεξε, ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, τον Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στο να δίνουν οι ΗΠΑ «λευκές επιταγές» βοήθειας προς το Κίεβο για να καταπολεμήσει τη ρωσική εισβολή, όπως ο ίδιος λέει.
Η βρετανογερμανική συμφωνία δεσμεύει και τις δύο πλευρές να εντείνουν τον συντονισμό τους σε επίπεδο βιομηχανίας, καθώς και τις κοινές επιχειρήσεις, ενώ προετοιμάζει το έδαφος και για «πολλά περισσότερα που θα ακολουθήσουν», σημειώνει το Politico.
«Αυτές οι επισκέψεις στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα είναι η πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης σε αμυντικό επίπεδο», ανέφερε ο βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι.
Η Βρετανία παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Ουκρανίας και αυτό θα συνεχιστεί υπό τη νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση των Εργατικών, υπό τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος πέτυχε μια σαρωτική εκλογική νίκη.
Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη σφυρηλάτηση μιας βαθύτερης αμυντικής συνεργασίας με τους Ευρωπαίους συμμάχους από ό,τι η προηγούμενη, συντηρητική κυβέρνηση, και προχώρησε γρήγορα στην υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας με τη Γερμανία σήμερα.
Στο πλαίσιο μιας περιοδείας με ενδιάμεσες στάσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Εσθονίας σε διάστημα 48 ωρών, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζον Χίλι υπέγραψε το σύμφωνο με τον Γερμανό ομόλογό του Μπόρις Πιστόριους στο Βερολίνο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι χορηγοί στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια. Το 2023, δέσμευσαν για τον σκοπό αυτό 74,9 δισεκατομμύρια ευρώ και 66,8 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.
Ο Χίλι δήλωσε ότι το νέο σύμφωνο θα δώσει «το έναυσμα για μια βαθιά, νέα αμυντική σχέση». «Οι στόχοι που καθορίζονται στην κοινή δήλωση της Τετάρτης … περιλαμβάνουν την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, την ενίσχυση της ευρωατλαντικής ασφάλειας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοινών επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων προκλήσεων ασφαλείας, όπως ο τομέας του κυβερνοχώρου, και την υποστήριξη της Ουκρανίας», ανέφερε το βρετανικόυπουργείο Αμυνας.
Τον Δεκέμβριο, ο Χίλι είχε δηλώσει στο Politico ότι μια διμερής αμυντική συμφωνία με τη Γερμανία, και ξεχωριστές συμφωνίες με τη Γαλλία και την ΕΕ – αποτελούσαν προτεραιότητα για μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών.
Πηγή: Politico