ΠΗΓΗ: Reuters
Λόριν Σίλβα Λάφλιν
Τον Οκτώβριο, ο επικεφαλής των επενδυτικών κεφαλαίων της BlackRock, Λάρι Φινκ, δήλωσε ότι οποιαδήποτε και αν είναι η έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, δεν έχει σημασία. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί διαφορετική στάση από το 2020, όταν ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε τον Ντόναλντ Τραμπ. Τότε, ο Φινκ επαίνεσε τον Μπάιντεν ως τη «φωνή της λογικής». Η αλλαγή της στάσης του, καθώς και άλλων ομολόγων του, δείχνει πως ο φόβος έχει υπερκεράσει την ελπίδα στην πολιτική των ΗΠΑ, ακόμη και στις αίθουσες των διοικητικών συμβουλίων των αμερικανικών κολοσσών. Η μετατόπιση στις τοποθετήσεις των ανθρώπων που ασκούν εξουσία και επιρροή, από τους τεχνολογικούς ομίλους της Σίλικον Βάλεϊ έως τους χρηματιστηριακούς και επενδυτικούς οίκους της Νέας Υόρκης, δείχνει δραστική. Στο επίκεντρό της είναι ο κόσμος των τεχνολογικών νεοφυών μονάδων. Οι ισχυροί οίκοι καινοτόμων επενδυτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένου του Mαρκ Aντρέσεν, ο οποίος διατείνεται ότι ανέκαθεν βρισκόταν στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, σήμερα υποστηρίζουν σθεναρά τον Τραμπ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ελον Μασκ, έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να τον στηρίξει. Από τη σκοπιά της εταιρείας του φαίνεται λογικό, διότι η καταστολή των αντιμονοπωλιακών πολιτικών που εφήρμοσε η κυβέρνηση Μπάιντεν εμποδίζει τη ροή εξαγορών των νεοφυών από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Προσθέστε τώρα και την κατά παράδοση φιλική στάση των Ρεπουμπλικανών προς τη χαμηλή εταιρική φορολόγηση και το χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο, οπότε η υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις πάντα έβρισκε εμπόδια στο να την αποδεχθούν οι εταιρείες τεχνολογίας. Ομως, αυτή η νέα προσέγγιση της Σίλικον Βάλεϊ έρχεται σε αντίθεση με την οπισθοδρόμηση από άλλους εταιρικούς ηγέτες, όπως ο ιδρυτής της Amazon.com, Τζεφ Μπέζος.
Ο τελευταίος απαγόρευσε στην εφημερίδα, που είναι ιδιοκτήτης, την Washington Post, να υποστηρίξει οποιονδήποτε υποψήφιο. Επειτα, υπάρχει το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος κόμβος άσκησης θεσμικών πιέσεων, ο οποίος στράφηκε προς τους Δημοκρατικούς, προκαλώντας αντιδράσεις στη συντακτική επιτροπή της Wall Street Journal. Σίγουρα οι πολιτικές δωρεές έχουν αυξηθεί, εφόσον οι ομοσπονδιακές εκλογικές δαπάνες έφτασαν τα σχεδόν 16 δισ. δολάρια φέτος, ποσό διπλάσιο του 2016. Πέρα από τις συνεισφορές απευθείας σε εκστρατείες, οι εξωτερικές επιτροπές πολιτικής δράσης έχουν ξοδέψει σχεδόν 3 δισ. δολ., αν και η μεγάλη διαφορά στην τωρινή αναμέτρηση είναι ότι ο Τραμπ έχει τονώσει το ενδιαφέρον όσον αφορά τη διαχείριση των σχέσεων μεταξύ διευθυνόντων συμβούλων και Οβάλ Γραφείου.