ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σιγούν τα όπλα για τέσσερις ημέρες στη Γάζα

Παράθυρο για περιορισμένη παράταση της εκεχειρίας που αρχίζει σήμερα – Συνεχίζονταν χθες οι συγκρούσεις στη Λωρίδα

Reuters, A.P.

Υστερα από επτά εβδομάδες αιματοχυσίας στο νότιο Ισραήλ και στη Γάζα, τα όπλα αναμένεται να σιγήσουν από τις 10 το πρωί σήμερα και για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, βάσει της συμφωνίας που ανακοινώθηκε χθες από τα δύο εμπόλεμα μέρη και τον κεντρικό μεσολαβητή ανάμεσά τους, το Κατάρ.

Η συμφωνία, που εγκρίθηκε ύστερα από εξάωρη, θυελλώδη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου παρά τη διαφωνία τριών ακροδεξιών υπουργών, προβλέπει τη διέλευση εκατοντάδων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους της Γάζας από τον μεθοριακό σταθμό της Ράφα και την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 Ισραηλινών ομήρων, με αντάλλαγμα 150 Παλαιστινίους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Η εφαρμογή της εκεχειρίας καθυστέρησε 24 ώρες, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ όφειλε να εξετάσει προσφυγή πολιτών που διαφωνούσαν με τη συμφωνία, θεωρώντας ότι δίνει τη δυνατότητα στη Χαμάς να ανασυνταχθεί και να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα της κατά του εβραϊκού κράτους.

Οπως ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση, μετά την εκπνοή του τετραημέρου και εφόσον έχουν τηρηθεί οι όροι της συμφωνίας, η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί για λίγες μέρες ακόμη, ώστε να απελευθερωθούν και άλλοι από τους 237 ομήρους που υπολογίζεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς και τη συνεργαζόμενη με αυτήν Ισλαμική Τζιχάντ. Το Ισραήλ προσφέρει παράταση της αναστολής εχθροπραξιών κατά μία ημέρα για κάθε 10 ομήρους που θα αφήνονται ελεύθεροι, ενώ παράλληλα θα απελευθερώνει από την πλευρά του τριπλάσιο αριθμό Παλαιστινίων κρατουμένων.

Χθες οι ισραηλινές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των 300 Παλαιστινίων, παιδιών και γυναικών, που προβλέπεται να επιστρέψουν στα εδάφη τους. Γυναίκες και παιδιά θα είναι και οι όμηροι που θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αιχμαλωτιστεί και τα στελέχη των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων που κρατούνται στο Ισραήλ να εξαιρούνται από την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων.

Και τα δύο εμπόλεμα μέρη κατέστησαν σαφές ότι ο δρόμος για την ειρήνευση παραμένει μακρύς. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας: να καταστρέψουμε τη Χαμάς, να πετύχουμε την επιστροφή όλων των ομήρων και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει στη Γάζα μια οντότητα που θα μας απειλεί», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Θα μείνουμε με το δάχτυλο στη σκανδάλη και οι ανίκητοι μαχητές μας θα επαγρυπνούν για να προστατεύουν τον λαό μας και να νικήσουν το καθεστώς κατοχής», ανακοίνωσε η Χαμάς. Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχίστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις με δυνάμεις της ισλαμικής οργάνωσης στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

«Σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε τη συμφωνία για προσωρινή εκεχειρία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ωστόσο ότι «απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν». Την εξέλιξη χαιρέτισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η χώρα του οποίου, όπως και η Αίγυπτος, συνεργάστηκαν με το Κατάρ για την επίτευξη της συμφωνίας. Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε να αξιοποιηθεί η παύση των εχθροπραξιών για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα τα νοσοκομεία της Γάζας, που έχουν καταρρεύσει, προσθέτοντας ότι έχει επιβεβαιώσει 178 επιθέσεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα, οι οποίες σκότωσαν 553 ανθρώπους.

 

Στο μεταξύ, η Ιορδανία ενισχύει τα στρατεύματα στα σύνορά της, καθώς πυκνώνουν οι ισραηλινές επιδρομές στη γειτονική Δυτική Οχθη.

Ο Ιορδανός πρωθυπουργός Μπισέρ Χασαουνέχ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη προσπάθεια να εκδιωχθούν οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης προς την Ιορδανία θα αποτελέσει παραβίαση «κόκκινης γραμμής» για το βασίλειο, θέτοντας υπό αίρεση την ειρηνευτική συμφωνία του με το Ισραήλ, που συνομολογήθηκε το 1994. «Η συνθήκη ειρήνης θα γίνει ένα σκονισμένο κομμάτι χαρτί αν το Ισραήλ δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις του», τόνισε ο Ιορδανός αξιωματούχος.

Στα καλά νέα της χθεσινής ημέρας περιλαμβάνεται η απελευθέρωση του βραβευμένου Παλαιστινίου ποιητή και δοκιμιογράφου Μοσάμπ Αμπού Τοχά, ο οποίος είχε συλληφθεί προ τριημέρου καθώς μετακινούνταν πεζή, μαζί με την οικογένειά του, από την πολιορκημένη βόρεια Γάζα προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας. Ισραηλινοί στρατιώτες τον συνέλαβαν, του έδεσαν τα μάτια και τον οδήγησαν για ανάκριση στην έρημο Νεγκέβ, όπου, σύμφωνα με καταγγελίες από το περιβάλλον του, υπέστη ξυλοδαρμό. Το αμερικανικό περιοδικό New Yorker και η οργάνωση για την ελευθερία του λόγου PEN America είχαν ξεσηκώσει καμπάνια για την απελευθέρωσή του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση