Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε πλέον τους 16.000 νεκρούς, την ώρα που σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν επιζώντες με αντίξοες συνθήκες, υπό δριμύ ψύχος.
Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας του σεισμού των 7,8 βαθμών και των πολλών ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που τον ακολούθησαν (άνω των 1.100) έχουν φθάσει τις 12.873 στην Τουρκία και τις 3.162 στη Συρία, ανεβάζοντας τον επίσημο συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035. Μόνο στην Τουρκία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 62.937 τραυματίες.
Φωτογραφία από ψηλά δείχνει το μέγεθος της καταστροφής στην Αντιόχεια, στη νότια Τουρκία (φωτ.: Reuters).
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, πάνω από 117.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και παροχής πρώτων βοηθειών στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία. Η πρώτη εκτίμηση για τις υλικές ζημιές στην Τουρκία μόνο κάνει λόγο για 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι πρώτες 72 ώρες από το κύριο πλήγμα του Εγκέλαδου έχουν παρέλθει, μειώνοντας στο ελάχιστο τις ελπίδες επιβίωσης για τον άγνωστο αριθμό των ανθρώπων που παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από ερείπια σε 10 επαρχίες της νότιας Τουρκίας και σε ολόκληρη τη βόρεια Συρία.
Ισοπεδωμένα κτίρια στο Χαλέπι, την πολυπληθέστερη πόλη της Συρίας (φωτ.: Reuters).
Παρά ταύτα κάποιοι εξακολουθούν να ανασύρονται ζωντανοί, όπως τρεις άνθρωποι τους οποίους τα σωστικά συνεργεία στο Γκαζιαντέπ μπόρεσαν να βγάλουν από τα συντρίμμια το πρωί της Πέμπτης, 76 ολόκληρες ώρες μετά τον πρώτο σεισμό.
Ως θαύμα πανηγυρίστηκε στις 11.35 τοπική (10.35 ώρα Ελλάδος), η διάσωση ενός παιδιού από τα ερείπια πολυκατοικίας στο Καχραμανμαράς, 79 ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ με επίκεντρο αυτήν την κατεστραμμένη πόλη στη νότια Τουρκία. Το παιδί βγήκε στο φως δεμένο σε φορείο υπό τις ζητωκραυγές διασωστών και δημοσιογράφων, σε απευθείας μετάδοση από την τουρκική τηλεόραση.
Στο Χατάι ανασύρθηκε μια δασκάλα ζωντανή από τα ερείπια 49 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό (φωτ.: Anadolu).
Στιβαγμένες σοροί
Οι εικόνες που βλέπουν ξένοι ανταποκριτές είναι απερίγραπτες. Στον χώρο στάθμευσης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αντιόχειας, στη νότια Τουρκία, άλλοι επιζήσαντες προσπαθούν κι αυτοί να αναγνωρίσουν συγγενείς τους ανάμεσα στα παραταγμένα πτώματα. Κάποιοι λιποθυμούν.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε το βράδυ της Τετάρτης κάπου 200 θύματα, ορισμένα απλά τυλιγμένα με κουβέρτες, όχι μακριά από τις σκηνές όπου δουλεύει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε από όλη τη χώρα και, σε κάποιες περιπτώσεις, από το εξωτερικό.
Τουλάχιστον 3.356 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στο Χατάι: σε αυτό αναλογεί χονδρικά το ένα τέταρτο των νεκρών που έχουν ανασυρθεί ως τώρα στην Τουρκία. Εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής, ο χώρος στο πάρκινγκ δεν αρκεί πλέον, παρότι είναι πελώριο. Επτά πτώματα έχουν αποτεθεί, αναγκαστικά, πλάι σε κάδο ξέχειλο από σκουπίδια.
Απεγνωσμένη αναζήτηση για επιζώντες σε ξενοδοχείο στη Μαλάτια της Τουρκίας (φωτ.: Associated Press).
Τριάντα μέτρα πιο κει, το νοσοκομείο, πελώριος όγκος από μπετόν και γυαλί, στέκεται ακόμα όρθιο, όμως οι ρωγμές που χάσκουν στη μία του πλευρά, διακριτές παρά το ότι έχει πέσει η νύχτα, έπεισαν τις αρχές να διατάξουν να εκκενωθεί.
Το εσωτερικό του επίσης υπέστη ζημιές· είναι αδύνατο να εισαχθεί οποιοσδήποτε, ζωντανός ή νεκρός.
«Περίπου το 70% των πτωμάτων εδώ είναι ανώνυμα», υπολογίζει ο Γιτζάν Καϊσεριλί, εθελοντής που ήρθε από την Άγκυρα να βοηθήσει. Αν δεν αναγνωριστούν μέσα σε 24 ώρες, φορτώνονται στο βαρύ όχημα και καταλήγουν σε ομαδικούς τάφους.
«Μπορούμε να τοποθετούμε πενήντα πτώματα στο εσωτερικό», εξηγεί ο κ. Καϊσεριλί: «Θα μπορούσαμε να φορτώνουμε περισσότερα, αλλά δεν θέλουμε να τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο».
REUTERS/Ronen Zvulun
Φόβοι για πάνω από 30.000 νεκρούς
«Αυτό που ζούμε εδώ δεν έχει σχέση με ό,τι είχαμε βιώσει έως τώρα», παραδέχθηκε στην ΕΡΤ από την Τουρκία ο Εμμανουήλ Βασιλάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο τελικός απολογισμός θα ξεπεράσει τους 30.000 νεκρούς τονίζοντας ότι υπάρχουν «εξόφθαλμες αστοχίες στον σχεδιασμό των κτιρίων στην Τουρκία».
Ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, με επίκεντρο τη Νικομήδεια το 1999, είχε κοστίσει τη ζωή πάνω από 17.000 ανθρώπων. Φαίνεται ότι είναι θέμα ωρών να περάσει ο φετινός απολογισμός τον αριθμό εκείνον.
Μερικοί που πέθαναν στην Τουρκία ήταν πρόσφυγες από τον πόλεμο της Συρίας. Οι σοροί τους έφτασαν στα τουρκοσυριακά σύνορα με ταξί, φορτηγά και στοιβαγμένα πάνω σε φορτηγά για να μεταφερθούν στους τελευταίους χώρους ανάπαυσης στην πατρίδα τους.
Μετασεισμός γκρεμίζει κτίριο στη Συρία
Ένα τετραώροφο κτίριο κατέρρευσε το βράδυ της Τετάρτης σε προάστιο της Δαμασκού λόγω μετασεισμού, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Το κτίριο που κατέρρευσε βρίσκεται στο προάστιο Χαράστα, ανατολικά της πρωτεύουσας. Επί τόπου έχουν σπεύσει διασώστες που αναζητούν τυχόν εγκλωβισμένους στα ερείπια.
Η κατάρρευση σημειώθηκε έπειτα από σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών, με επίκεντρο τη μεθόριο Συρίας-Λιβάνου, γύρω στις 22:00 (τοπική ώρα) και έγινε αισθητός στη Δαμασκό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TRT, Reuters, EPT