REUTERS, A.P.
Ενώ τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης συνέχιζαν και χθες τον αγώνα τους υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες σε Τουρκία και Συρία, με τις ευτυχείς περιπτώσεις ανάσυρσης επιζώντων από τα ερείπια να γίνονται ολοένα και σπανιότερες, ο απολογισμός των φονικών σεισμών της Δευτέρας ξεπέρασε δύο τραγικά ορόσημα. Με τους επίσημα διαπιστωμένους νεκρούς να έχουν υπερβεί, χθες το απόγευμα, τους 20.000, η νέα τραγωδία ξεπέρασε τον μεγάλο σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, αλλά και το τρομερό πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011. Στην Τουρκία, όπου ο τελευταίος απολογισμός των Αρχών έκανε λόγο για 16.170 νεκρούς, χιλιάδες άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους ή φοβούνταν να μπουν σε αυτά γιατί είχαν υποστεί ζημιές, προσπαθούσαν να ζεσταθούν με φωτιές και αγωνίζονταν να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό. Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι περίπου 6.500 σπίτια κατέρρευσαν.
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση δημιουργεί καταυλισμούς σε στάδια και πλατείες και παροτρύνει τους ξενοδόχους να ανοίξουν δύο μήνες νωρίτερα για να στεγαστούν οικογένειες. Ήδη αυτό έχει συμβεί σε ξενοδοχεία της Μαρμαρίδας, της Αττάλειας, της Σμύρνης, της Καππαδοκίας και αλλού.
Επιπλέον, η κυβέρνηση διέθεσε κλίνες κρατικών ξενώνων και φοιτητικών εστιών σε σεισμοπλήκτους. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήδη έχουν στεγαστεί 15.729 άτομα σε ξενώνες, εστίες και ξενοδοχεία. Από την πλευρά της, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανέφερε ότι περισσότεροι από 110.000 υπάλληλοι των συνεργείων έρευνας και διάσωσης έδιναν τη μάχη στα ερείπια, ενώ περισσότερα από 5.500 οχήματα –γερανοί, μπουλντόζες, τρακτέρ, εκσκαφείς– είχαν φθάσει στις πληγείσες περιοχές. Σε αρκετές περιοχές εξακολουθούν να ακούγονται οργισμένες φωνές εναντίον των Αρχών για τις καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας, ενώ η αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση ανικανότητα για το γεγονός ότι δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα πρόληψης στα 20 χρόνια που ασκεί εξουσία.
Απαντώντας στους επικριτές του από την επαρχία Χατάι, μια από τις περιοχές που δοκιμάστηκαν από τον Εγκέλαδο, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «δεν ήταν δυνατόν να έχουμε προετοιμαστεί για μια τέτοια καταστροφή», διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν από τους πολίτες μας χωρίς φροντίδα» και ανακοίνωσε ότι κάθε οικογένεια σεισμόπληκτων θα εισπράξει άμεσα επίδομα 10.000 λιρών (γύρω στα 500 ευρώ). Αφορμή για διαμαρτυρίες στάθηκε και η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πρόσβαση των πολιτών στο Twitter για 12 ώρες, από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι τα χαράματα της Πέμπτης. Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας δήλωσε ότι η απόφαση οφειλόταν σε κρούσματα παραπληροφόρησης. Τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για προσπάθειες επιτήδειων να καταχραστούν χρήματα πολιτών υποκρινόμενοι ότι τα μαζεύουν για να βοηθηθούν οι σεισμόπληκτοι.