ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σαγκάη: Νεκρή πόλη λόγω lockdown - «Δέκα σε κάθε γκρουπ» για rapid test

Πλήρη επιστροφή στην πολιτική «μηδενικής ανοχής στην CO-VID-19», που το Πεκίνο εφαρμόζει από την έναρξη της πανδημίας στη Γουχάν, πραγματοποίησαν οι υγειονομικές αρχές της Σαγκάης

Kathimerini.gr

Πλήρη επιστροφή στην πολιτική «μηδενικής ανοχής στην CO-VID-19», που το Πεκίνο εφαρμόζει από την έναρξη της πανδημίας στη Γουχάν, πραγματοποίησαν οι υγειονομικές αρχές της Σαγκάης. Η έξαρση της πανδημίας στο οικονομικό κέντρο της Κίνας δεν επέτρεψε την υλοποίηση ενός σχεδίου ηπιότερης προσέγγισης στην υγειονομική κρίση και κλιμακωτού lockdown. Σήμερα 25 εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται απομονωμένοι στο σπίτι τους και η μόνη έξοδος που τους επιτρέπεται είναι για να κάνουν τεστ.

Στην πόλη, επίσης, έχουν καταφθάσει 38.000 υγειονομικοί από την υπόλοιπη χώρα, όπως και 2.000 νοσηλευτές του στρατού για να συμβάλουν στις αυξημένες ανάγκες.

Η ενίσχυση των περιορισμών ωστόσο, ίσως για πρώτη φορά, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων της Σαγκάης που ανοικτά διαμαρτύρονται για την έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης των κρατικών φορέων. Κάποιοι, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι δυσκολεύονται να προμηθευτούν τρόφιμα ή μπουκάλια νερό μέσω Διαδικτύου, ενώ άλλοι ότι δεν έχουν πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες που χρειάζονται. «Δεν μπορώ να αγοράσω τρόφιμα στο Διαδίκτυο. Το ψυγείο μου είναι εντελώς άδειο. Δεν ξέρω τι να κάνω», διαμαρτύρεται ένας χρήστης του κινεζικού μικρομπλογκ Weibo, μιας πλατφόρμας παρόμοιας με το Twitter.

Eνας άλλος γράφει: «Η 90χρονη συγγενής μας πάσχει από διαβήτη. Πριν από την επιβολή του lockdown ο γιατρός μας έδωσε φάρμακα για οικιακή χρήση, επειδή όλες οι νοσηλεύτριες πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό. Σήμερα, μετά την επιβολή του απαγορευτικού, είναι εντελώς αδύνατο να τα προμηθευτούμε. Καταφέραμε να τα αγοράσουμε από το Διαδίκτυο, αλλά τώρα μας είπαν ότι δεν είναι δυνατή η παράδοσή τους, διότι πλέον δεν μπορούν να κάνουν καμία μεταφορά».

Σήμερα 25 εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται απομονωμένοι στο σπίτι τους και η μόνη έξοδος που τους επιτρέπεται είναι για να κάνουν τεστ.

«Θέλουμε να φάμε»

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της «νεκρής πόλης» έχουν καταγραφεί και σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο. Σε ένα από αυτά, οι κάτοικοι ενός οικιστικού συγκροτήματος φωνάζουν «Θέλουμε να φάμε, θέλουμε να πάμε στη δουλειά μας. Εχουμε δικαίωμα να μάθουμε τι συμβαίνει». Η λογοκρισία κατέβασε το βίντεο από την κινεζική πλατφόρμα. Σε άλλο βίντεο, κάτοικοι έχουν βγει στα μπαλκόνια τους και τραγουδούν προσπαθώντας να εμψυχώσουν τους γείτονές τους. Ενα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο που εμφανίζεται τους καλεί να σταματήσουν να τραγουδούν και να σεβαστούν τους κυβερνητικούς περιορισμούς.

«Μηδενική ανοχή»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση κοινωνικής δυσαρέσκειας που καταγράφεται είναι εντελώς διαφορετική από το κλίμα που επικρατούσε πριν από μερικές ημέρες. Η Σαγκάη άλλωστε θεωρείτο μία από τις επιτυχίες της πολιτικής «μηδενικής ανοχής στην COVID-19». Σύμφωνα με το κινεζικό υγειονομικό πρωτόκολλο όποιος κάτοικος βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας του και της ηλικίας του, ακόμα και αν είναι παιδί, απομακρύνεται από την κατοικία του και εγκαθίσταται σε κέντρο καραντίνας. Ομως ο μεγάλος αριθμός λοιμώξεων ανάγκασε τις κινεζικές αρχές να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις, όπως π.χ. οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού μπορούν να παραμείνουν πλέον στο σπίτι τους.

Κινεζικά βότανα κατά της COVID

Κάθε δυνατότητα εξαντλούν οι κινεζικές αρχές προκειμένου να τιθασεύσουν την πρωτοφανή έξαρση της πανδημίας στη Σαγκάη. Ενας από τους τρόπους που επέλεξαν είναι η διανομή στους κατοίκους, που βρίσκονται σε αυστηρό lockdown, «παραδοσιακών κινεζικών θεραπειών», όπως διάφορα βότανα και φυτικά χάπια. Ο Φανγκ Μιν, πρόεδρος του νοσοκομείου Σουγκουάνγκ της πόλης, τονίζει ότι η χορήγηση των παραδοσιακών θεραπειών κατέστη αναγκαία εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης «Ομικρον». «Για τους κατοίκους, και ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τη στιγμή της μεγάλης πανδημικής έξαρσης, είναι ένα καλό μέσο προφύλαξης». Περίπου το 98% των ασθενών με COVID, στο κινεζικό οικονομικό κέντρο, λαμβάνουν παραδοσιακές θεραπείες που τους διανεμήθηκαν δωρεάν από τις υγειονομικές αρχές, παρότι η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες που εκπονήθηκαν εκτός Κίνας. Τα φυτικά σκευάσματα μπορούν να ανακουφίσουν συμπτώματα όπως ο πυρετός, η ρινική συμφόρηση και ο βήχας, χωρίς, ωστόσο, να μεταβάλλουν την εξέλιξη της νόσου. Οι Αρχές έχουν ήδη διανείμει 722.000 κουτιά με τέτοια σκευάσματα, με τη μορφή χαπιού ή αφεψήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  |  Υγεία  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση