ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρωσία: Με σκοτεινό στόλο 100 τάνκερ απαντά στα μέτρα της Δύσης

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ρωσία χρειάζεται πάνω από 240 τάνκερ για να συνεχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου της με τους σημερινούς ρυθμούς.

Έναν «σκοτεινό στόλο» τουλάχιστον 100 πλοίων έχει «χτίσει» η Μόσχα, προκειμένου να παρακάμψει τους περιορισμούς της Δύσης στις πωλήσεις του πετρελαίου της, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, επικαλούμενοι brokers και αναλυτές. Στόχος της Ρωσίας είναι να χρησιμοποιήσει τον στόλο αυτό για να προμηθεύει χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία, οι οποίες αγοράζουν το πετρέλαιό της, τώρα που η Ευρώπη του γυρίζει την πλάτη.

Υπενθυμίζεται ότι από την Δευτέρα τίθεται σε ισχύ η ευρωπαϊκή απαγόρευση στις δια θαλάσσης εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ενώ η Ε.Ε. συμφώνησε στο πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, στο πλαίσιο και της ευρύτερης σχετικής πρωτοβουλίας του G7. Πρόκειται για μέτρα που αποκόβουν τη Μόσχα από μεγάλο μέρος του παγκόσμιου στόλου τάνκερ, γιατί ασφαλιστικές εταιρείες όπως οι Lloyd’s του Λονδίνου δεν θα μπορούν πια να καλύψουν πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, ανεξαρτήτως του προορισμού τους, εκτός και εάν το πετρέλαιο αυτό πωλείται υπό το καθεστώς των περιορισμών στην τιμή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η Μόσχα έχει αγοράσει άμεσα ή έμμεσα 103 τάνκερ φέτος. Πρόκειται για γηρασμένα πλοία, 12-15 ετών, τα οποία απείχαν λίγα χρόνια από το να διαλυθούν για σκραπ. Ο στόλος αυτός θα χρησιμοποιηθεί για να μειωθούν οι επιπτώσεις των μέτρων. Όμως, δεν μπορεί να προστατεύσει πλήρως τη Ρωσία από τον αντίκτυπο των μέτρων της Δύσης, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ρωσία χρειάζεται πάνω από 240 τάνκερ για να συνεχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου της με τους σημερινούς ρυθμούς.

Πηγή: moneyreview.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ