Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στις Βρυξέλλες τις εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο χρηματισμού μελών και εργαζομένων του Ευρωκοινοβουλίου ενόψει των αποφάσεων της Τετάρτης οπότε και αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να ανακοινωθεί εάν οι συλληφθέντες, μεταξύ αυτών και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, θα παραμείνουν προφυλακισμένοι ή όχι.
Οι εξελίξεις τρέχουν με ρυθμό καταιγιστικό, με νέες αποκαλύψεις να βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά, ενώ οι έρευνες παράλληλα συνεχίζονται σε γραφεία στελεχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα περισσότερα από τα οποία είχαν, όπως φαίνεται, συνεργαστεί στο παρελθόν άμεσα ή έμμεσα με το περιβάλλον ορισμένων εκ των συλληφθέντων.
Η ίδια η κυρία Καϊλή δηλώνει αθώα, μέσω του δικηγόρου της. Το κλίμα ωστόσο επιτείνεται σε βάρος της καθημερινά, καθώς εκείνη έχει πια τεθεί εκτός ΠΑΣΟΚ και εκτός S&D, ενώ σήμερα καθαιρέθηκε και από αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
«Η απόφαση ότι η Εύα Καϊλή δεν θα είναι πλέον Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου εγκρίθηκε με 625 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές […] Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν το σοκ, τη θλίψη και την οργή τους για την “απληστία ορισμένων ατόμων”, τα οποία ενήργησαν σαν να βρίσκονταν σε μια “κακή ταινία του Netflix”, πλήττοντας την εικόνα του Κοινοβουλίου και “ρίχνοντας τη σκοτεινή σκιά τους πάνω σε όλους μας”. Η διαφθορά καταστρέφει τους θεσμούς τόνισαν, καθιστώντας σαφές ότι θέλουν να παλέψουν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Η εγκληματική συμπεριφορά λίγων ατόμων δεν μπορεί να υπονομεύσει το έργο μιας τεράστιας πλειοψηφίας” ευρωβουλευτών που εργάζονται για τους Ευρωπαίους πολίτες. Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλήρη εσωτερική έρευνα, συνεργασία με τις βελγικές αρχές και πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον […]», διαβάζουμε στις σχετικές ανακοινώσεις που απέστειλε σήμερα η διεύθυνση επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αρνείται τα πάντα
Η κυρία Καϊλή ωστόσο, όπως προκύπτει μέσα από την υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος μιλώντας σήμερα στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, παρουσιάζεται να μεταφέρει το βάρος των ευθυνών αναφορικά με τη φερόμενη ως ευνοϊκή στάση των ευρωπαϊκών θεσμών έναντι του Κατάρ στην πρόεδρο της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα και στην ίδια την Κομισιόν (Μπορέλ, Γιόχανσον).
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Le Soir, στις οικίες της Εύας Καϊλή και του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν από τις βελγικές Αρχές και κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Όπως μεταδίδει η Le Soir, στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή βρέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι που διατηρούσε στις Βρυξέλλες η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, αλλά και στην κατοχή του Αλέξανδρου Καϊλή, πατέρα της Ελληνίδας πλέον πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο συνήγορος της κυρίας Καϊλή υποστήριξε ότι τα χρήματα που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες στον Τύπο, όποια και αν ήταν αυτά (ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί επισήμως), «δεν προέρχονταν από το Κατάρ» με το οποίο η Ελληνίδα ευρωβουλευτής «δεν είχε καμία σχέση δωροδοκίας».
Εν αναμονή της απόφασης για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, το Qatargate πάντως ρίχνει πια βαριά τη σκιά του πάνω από τις Βρυξέλλες.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι δεν έχει καμία σχέση με το εν λόγω σκάνδαλο. «Ήμουν στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ ως εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ήταν το πρώτο παγκόσμιο αθλητικό event μετά την πανδημία. Με απόλυτη διαφάνεια, είχα συζητήσεις και υπερασπίστηκα το αθλητικό μας μοντέλο. Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου για το Κατάρ, κάθε λέξη είναι 100% συμβατή με τις πολιτικές της Κομισιόν. Δεν αυτοσχεδιάζουμε, δεν εφευρίσκουμε θέσεις. Με θρησκευτική ευλάβεια επαναλαμβάνω τις πολιτικές της Κομισιόν», είπε ο κ. Σχοινάς. Ερωτηθείς για το αν έλαβε δώρα από το Κατάρ, ο ίδιος απάντησε: «Ναι, μου έδωσαν μια μπάλα ποδοσφαίρου και ένα κουτί σοκολάτες, που άφησα στον οδηγό που με πήγαινε από το στάδιο στο ξενοδοχείο και ορισμένα αναμνηστικά από το Μουντιάλ. Και εγώ τους έδωσα ένα κερί κι ένα αντικείμενο για να τοποθετούν τα χαρτιά τους».
Οι έρευνες των βελγικών Αρχών πάντως συνεχίζονται όχι μόνο στις Βρυξέλλες αλλά και στο Στρασβούργο, καθώς σήμερα πραγματοποιήθηκε νέα έφοδος σε γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το Politico, οι ερευνητές «σφράγισαν» σήμερα το γραφείο της Μισέλ Ριού, που ήταν μέλος της Υποεπιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της Υποεπιτροπής δηλαδή της οποίας ήταν επικεφαλής προ ετών ο προφυλακισμένος τώρα στο πλαίσιο του σκανδάλου Qatargate Αντόνιο Παντσέρι.