ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς κατασκευάστηκε το μυστικό τηλέφωνο της Μάργκαρετ Θάτσερ

Η ιστορία πίσω από την πρώτη φορητή τηλεφωνική συσκευή κρυπτογράφησης της Βρετανίας

Kathimerini.gr

Σήμερα, απλές εφαρμογές στα smartphones προσφέρουν ασφαλείς επικοινωνίες, πριν από 40 χρόνια, όμως, τα δεδομένα ήταν τελείως διαφορετικά. Αυτό το ξέρει καλύτερα απ’ τον καθένα ο άνθρωπος που ανέλαβε στην Βρετανία την μυστική αποστολή της κατασκευής μιας νέας προσιτής μηχανής κρυπτογράφησης για λογαριασμό των ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων και κυρίως της τότε πρωθυπουργού, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Όλα ξεκίνησαν το 1980 όταν ο Μάικ (μόνο το μικρό του όνομα είναι γνωστό), ο οποίος εργαζόταν σε ένα πολυσύχναστο κατάστημα κοντά στο αρχηγείο επικοινωνιών της κυβέρνησης αγόρασε δύο κοινούς χαρτοφύλακες.

Πίσω από το κατάστημα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ξεκίνησε να αφαιρεί το εσωτερικό τους και να τοποθετεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αυτό που κατάφερε να δημιουργήσει ήταν ουσιαστικά το πρώτο φορητό σύστημα κρυπτογράφησης συνομιλιών.

Πώς λειτουργούσε η συσκευή

Η αποστολή πήρε την κωδική ονομασία «Μπραμς» (Brahms), όπως και η ομώνυμη τηλεφωνική συσκευή. Εξωτερικά το τηλέφωνο έμοιαζε με ένα κοινό ακουστικό, όμως στο πίσω μέρος του υπήρχε εγκατεστημένο ένα κουμπί. Με το πάτημα του συγκεκριμένου κουμπιού το περιεχόμενο της συνομιλίας μετατρεπόταν στο δυαδικό σύστημα (αποτελούνταν δηλαδή από ένα σύνολο ψηφίων 0 και 1). Στο χαρτοφύλακα ύπαρχε επίσης και ένα μοναδικό «κλειδί» κρυπτογράφης που άλλαζε κάθε μέρα.

Στη συνέχεια η συνομιλία μεταδίδονταν μέσω της τηλεφωνικής γραμμής αλλά μόνο ο δέκτης που είχε την αντίστοιχη συσκευή και το «κλειδί» μπορούσε να την αποκρυπτογραφήσει και να την ακούσει. Όποιος προσπαθούσε να υποκλέψει την συνομιλία, αυτό που θα κατάφερνε να ακούσει ήταν απλώς ένα «σφύριγμα».

Η συσκευή είχε και κάποια σημαντικά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, μόνο μία συνομιλία μπορούσε να μεταδοθεί κάθε φορά και αυτή με μεγάλη καθυστέρηση. Επιπλέον, οι γυναικείες φωνές δεν μεταδίδονταν καθαρά λόγω της υψηλής τους συχνότητας.

Οι κρίσιμες στιγμές που την χρειάστηκε η Θάτσερ

Ο εμπνευστής της συσκευής, που μίλησε για πρώτη φορά στο BBC, θυμάται ότι η πρώτη δοκιμή στο εξωτερικό από την Θάτσερ έγινε κατά τη διάρκεια των διακοπών της στις Ελβετικές Άλπεις, με τον ίδιο να της παραδίδει το τηλέφωνο υπό άκρα μυστικότητα και την διαδικασία να θυμίζει ταινία του Τζέιμς Μποντ.

Όπως αφηγείται, πέταξε για τη Γενεύη μεταφέροντας το τηλέφωνο σε ξεχωριστή θέση, ενώ όταν έφτασε στο πύργο όπου διέμενε η Θάτσερ, του έδωσαν ένα όπλο αν και εκείνος το αρνήθηκε. Στόχος της αποστολής ήταν να επικοινωνήσει η πρωθυπουργός με ασφάλεια με την Βασίλισσα Ελισάβετ.

Το τηλέφωνο έπαιξε κομβικό ρόλο και κατά τη διάρκεια του Πόλεμου των Φώκλαντ το 1982. Η Θάτσερ το χρησιμοποίησε για να αναλύσει τους κανόνες εμπλοκής με το Υπουργείο Άμυνας, γεγονός που οδήγησε στην αμφιλεγόμενη βύθιση του αργεντίνικου καταδρομικού «General Belgrano».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εισβολή στα Φώκλαντ, οι βρετανικές υπηρεσίες το χρησιμοποίησαν για την ανταλλαγή 6.000 απόρρητων πληροφοριών.

Πηγή: BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ