ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς η Χαμάς «τρύπησε» το Iron Dome

Ειδικοί εξηγούν στην «Κ»

Σταύρος Ιωαννίδης

Από το 2011, το Ισραήλ προφυλάσσεται από τις ρουκέτες και τους πυραύλους που κατευθύνονται στο έδαφος του από το σύστημα Iron Dome. Μια εξελιγμένη αντιβαλλιστική «ασπίδα», η οποία θεωρείται απροσπέλαστη από εχθρικά πυρά. Αποδείχτηκε, όμως, ότι και ο «σιδερένιος θόλος» έχει τρωτά σημεία, με τη Χαμάς να χρησιμοποιεί μια φαινομενικά απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδο για να «τυφλώσει» το ικανότατο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ.

Χρησιμοποιήθηκε η τακτική του κορεσμού, μέθοδος η οποία βασίζεται σε μια απλή αρχή αλλά για να πετύχει απέναντι σε ένα τόσο εξελιγμένο σύστημα, απαιτεί μήνες ή και χρόνια προετοιμασίας.

Η ομοβροντία ρουκετών που εξαπολύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας λίγο μετά τις 6:30 το πρωί του Σαββάτου ήταν ο προπομπός της μεγάλης επίθεσης, εξηγούν στην «Κ» δύο αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων με εμπειρία στο πεδίο της αεράμυνας, τα στοιχεία των οποίων δεν δημοσιεύονται για προφανείς λόγους.

Και οι δύο συμφωνούν ότι ο βασικός στόχος της μαζικής εκτόξευσης ρουκετών ήταν να προκληθεί χάος και πανικός στα μετόπισθεν και σύγχυση στις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ. Με αυτόν τον τρόπο, οι ένοπλοι κέρδισαν χρόνο για να δράσουν κατά μήκος της οριογραμμής της Γάζας, εφορμώντας σε στρατιωτικές βάσεις, οικισμούς και χωριά, εκτελώντας και αιχμαλωτίζοντας αμάχους, στρατιώτες και αστυνομικούς.

Οι δύο ειδικοί, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροβολικού, εξηγούν στην «Κ», ότι για να πετύχει τον σκοπό της η Χαμάς και να «τρυπήσει» την φαινομενικά αδιαπέραστη ισραηλινή αεράμυνα, χρησιμοποιήθηκε η τακτική του κορεσμού, μέθοδος η οποία βασίζεται σε μια απλή αρχή αλλά για να πετύχει απέναντι σε ένα τόσο εξελιγμένο σύστημα, απαιτεί μήνες ή και χρόνια προετοιμασίας.

«Δοκιμαστικές» επιθέσεις

Όπως εκτιμούν οι δύο υψηλόβαθμοι Έλληνες αξιωματικοί, τα μέλη της οργάνωσης συγκέντρωσαν στοιχεία για το Iron Dome κυρίως μέσω «δοκιμαστικών» επιθέσεων. Με τις ρουκέτες που εξαπέλυαν από διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας το προηγούμενο χρονικό διάστημα έβγαζαν συμπεράσματα για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.

«Προκειμένου να πετύχει μια επίθεση κορεσμού, δεν αρκεί η ταυτόχρονη εξαπόλυση χιλιάδων βλημάτων» λένε χαρακτηριστικά. Μια σημαντική παράμετρος που φαίνεται να γνώριζαν εμπειρικά οι ένοπλοι της Χαμάς είναι ο χρόνος εξυπηρέτησης. Δηλαδή, πόση ώρα χρειάζεται κάθε εκτοξευτής για να ξαναγεμίσει όταν εξαπολύσει όλους τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους που διαθέτει. Ένα ακόμη στοιχείο που φαίνεται να είχαν παρατηρήσει είναι οι θέσεις των εκτοξευτών, ίσως όχι όλες καθώς κατά διαστήματα μετακινούνται, αλλά δείχνουν να γνώριζαν αρκετές εξ αυτών. Άρα, μπορούσαν να υπολογίσουν τις γωνίες εκτόξευσης και τις αποστάσεις.

Σε δύο στάδια

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην «Κ» οι δύο ειδικοί σε θέματα αεράμυνας, ο κορεσμός του Iron Dome φαίνεται ότι έγινε σε δύο στάδια. Αρχικά, η Χαμάς εξαπέλυσε κατά κύματα χιλιάδες ρουκέτες από διαφορετικές θέσεις και σε διαφορετικά ύψη, με στόχο να αδειάσει τους εκτοξευτές. «Σκεφτείτε πως για κάθε μία ρουκέτα, το Iron Dome έπρεπε να εξαπολύσει τουλάχιστον έναν πύραυλο αν και σίγουρα έριχνε δύο ή και περισσότερους ώστε να έχει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Άρα, αν οι ρουκέτες ήταν χιλιάδες, όπως λένε οι αναφορές, τότε οι δυνατότητες αναχαίτισης περιορίστηκαν σημαντικά καθώς εξαντλήθηκε ο πρώτος φόρτος πυρομαχικών» αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή στην «Κ».

Το ισραηλινό σύστημα, όπως και κάθε αντίστοιχο σύστημα αεράμυνας, διαθέτει αισθητήρες οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε συγκεκριμένα σημεία και όταν αντιληφθούν πως ένα βλήμα αποτελεί απειλή, ειδοποιούν το κέντρο διοίκησης και ελέγχου, το οποίο με τη σειρά του εξαπολύει πυραύλους για να το αναχαιτίσουν. Σύμφωνα με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, με το πρώτο κύμα ρουκετών οι εκτοξευτές έριξαν όσα βλήματα διέθεταν και άδειασαν, ενώ, στο διάστημα που μεσολάβησε, μέχρι να ξαναγεμίσουν πολλές ρουκέτες βρήκαν τους στόχους τους, μεταξύ των οποίων και οι πύργοι επικοινωνίας του Iron Dome όπου βρίσκονται οι αισθητήρες του. Αυτό ήταν το δεύτερο στάδιο του κορεσμού.

Είναι σαν «κρεμμύδι»

«Η αεράμυνα είναι σαν κρεμμύδι» αναφέρει στην «Κ» αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει πολλές ζώνες από αισθητήρες και εκτοξευτές που ανιχνεύουν την τροχιά ενός βλήματος και το εξουδετερώνουν. Αν η πρώτη ζώνη βγει εκτός μάχης, τότε η δεύτερη έχει λιγότερο χρόνο να αντιδράσει με αποτέλεσμα το εχθρικό βλήμα να αποκτήσει ικανό ύψος και ενέργεια που καθιστούν δύσκολη την αναχαίτιση του».

Το Iron Dome, όπως και όλα τα αντίστοιχα συστήματα, υπολογίζουν το Kill Point, δηλαδή το σημείο της τροχιάς του βλήματος στο οποίο μπορούν να το προσβάλουν. «Αν λόγω της απουσίας δεδομένων από το πρώτο στάδιο αισθητήρων δεν καταφέρει να το υπολογίσει εγκαίρως, τότε ο εκτοξευτής δεν εξαπολύει τον αντιβαλλιστικό πύραυλο και η ρουκέτα φτάνει στον στόχο της.

Το αντιβαλλιστικό σύστημα Iron Dome αναπτύχθηκε για τη θωράκιση του Ισραήλ από τις επιθέσεις με ρουκέτες και βλήματα που εξαπολύονται είτε από τη Λωρίδα της Γάζας είτε από τον νότιο Λίβανο. Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε το 2007 και τέθηκε σε υπηρεσία τον Μάρτιο του 2011. Μαζί με το David’s Sling (Σφεντόνα του Δαβίδ) που καλύπτει τα βλήματα μέσου βεληνεκούς και το Arrow (Βέλος) που στοχεύει τα μεγάλου βεληνεκούς, αποτελούν την τριάδα των μέσων αεράμυνας του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, το Iron Dome έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, που φτάνουν το 85% – 90%, σώζοντας ζωές και ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε οπλικό σύστημα, η αποτελεσματικότητα φθίνει όσο εξελίσσονται οι τακτικές των αντιπάλων, αν και το συγκεκριμένο αντιβαλλιστικό σύστημα παραμένει ένα από τα πιο αξιόπιστα στον κόσμο. Το Iron Dome έχει αξιολογηθεί από την Αθήνα και τη Λευκωσία ως ικανοποιητική λύση για την εγκατάσταση αντιβαλλιστικής ομπρέλας στα νησιά και τη Μεγαλόνησο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση