ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς η διαρροή για το τηλεφώνημα Μακρόν - Πούτιν εξόργισε Ρώσους και Γάλλους

Έντονη αντίδραση της Μόσχας, σκωπτικά σχόλια κατά των Ηλυσίων Πεδίων και εντός της Γαλλίας

Εξακολουθεί να πυροδοτεί αντιδράσεις τόσο στη Μόσχα όσο και στο Παρίσι η δημοσίευση ηχητικού υλικού από την απόρρητη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν στις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή τέσσερις μόλις μέρες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πρόκειται για αποσπάσματα της συνομιλίας τους όπως μεταδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης της Γαλλίας, που είχε πρόσβαση στο διπλωματικό γραφείο της γαλλικής προεδρίας και κινηματογραφούσε κάθε στιγμή του τηλεφωνήματος και της συνεργασίας του Γάλλου ηγέτη με τους συμβούλους του μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Η δημοσιοποίηση των συνομιλιών αυτού του κορυφαίου επιπέδου προξένησαν την έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με την εκπρόσωπό του, Μαρία Ζαχάροβα, να δηλώνει ειρωνικά ότι «αυτό δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η Γαλλία τη διπλωματία».

Αντιδράσεις όμως καταγράφηκαν και στο εσωτερικό της Γαλλίας, με σχολιαστές και πολιτικούς αντιπάλους να κάνουν λόγο ακόμη για γελοιοποίηση του Γάλλου προέδρου, όχι τόσο για τη δημοσίευση απόρρητης συνομιλίας εν αγνοία του Κρεμλίνου, όσο για την αποτυχημένη προσπάθειά του να πείσει τον κ. Πούτιν να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του.

Στα ηχητικά ακούγεται ο κ. Πούτιν να εκθέτει τη γνωστή επιχειρηματολογία του περί αναξιοπιστίας του Κιέβου και πρόθεσης της ουκρανικής ηγεσίας να συνεχίσει να μην εφαρμόζει τις συμφωνίες για το Ντονμπάς, αλλά και να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ακούγεται επίσης οργισμένη απάντηση του προέδρου Μακρόν σε όσα ακούει από τον Ρώσο ηγεμόνα, διερωτώμενος κατά πόσον ο νομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου διαθέτει στην πραγματικότητα νομικές γνώσεις.

«Βλέπεις κι εσύ τι γίνεται. Εσύ και ο καγκελάριος Σολτς μού είχατε πει ότι ο [Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ] Ζελένσκι ήταν έτοιμος να κάνει μια χειρονομία, ότι είχε ετοιμάσει μια πρόταση νόμου για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», ακούγεται να λέει ο κ. Πούτιν, αναφερόμενος στις συμφωνίες με τις οποίες επήλθε κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπάς στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

«Εσύ έχεις κανένα νέο;», ερωτά τον Γάλλο ομόλογό του ο Ρώσος πρόεδρος, «διότι στις 17 Φεβρουαρίου ο Ζελένσκι δήλωσε ότι “οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν πάντα σε βάρος της Ουκρανίας”. Στην πραγματικότητα ο αγαπητός μας φίλος κ. Ζελένσκι δεν κάνει τίποτα. Λέει σε όλους σας ψέματα. Δεν ξέρω εάν άκουσες τη δήλωσή του χθες, όπου λέει ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Στην κατηγορία που απευθύνει στον Εμανουέλ Μακρόν ο κ. Πούτιν ότι εκφράστηκε υπέρ της τροποποίησης της συμφωνίας του Μινσκ ώστε να είναι εφαρμόσιμη, ο Γάλλος πρόεδρος απαντά μάλλον θυμωμένα λέγοντας ότι δεν έχει πει ποτέ κάτι τέτοιο σε κανέναν.

«Εγώ δεν γνωρίζω καμία χώρα στην οποία αποσχιστικό κίνημα μπορεί να υποβάλει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση τι νόμους θα περάσει», ακούγεται να λέει ο κ. Μακρόν, με τον κ. Πούτιν να αντιτείνει τον γνωστό ρωσικό ισχυρισμό ότι η «ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει προκύψει από δημοκρατικές εκλογές αλλά από αιματηρό πραξικόπημα. Άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί και ένας από τους υπευθύνους γι’ αυτό είναι ο Ζελένσκι».

Προς το τέλος της συνδιάλεξης ο κ. Μακρόν πρότεινε στον κ. Πούτιν να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να εκτονωθεί η κρίση. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ δεν δίστασε να υποβαθμίσει προκλητικά τη συζήτηση με τον Γάλλο ομόλογό του λέγοντας: «Για να πω την αλήθεια, ήθελα να παίξω χόκεϊ επί πάγου. Εδώ είμαι όμως και σου μιλάω από το γήπεδο, προτού αρχίσω να παίζω. Θα πρέπει να μιλήσω με τους συμβούλους μου».

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν αυτής της συνδιάλεξης η γαλλική προεδρία είχε κάνει λόγο για συμφωνία με τη Μόσχα για συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν, με το Κρεμλίνο να σπεύδει να το διαψεύσει λέγοντας ότι ποτέ δεν συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο, πράγμα που αποδεικνύει και το σχετικό ηχητικό.

Πηγή: France 2, TASS, Associated Press

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση