ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς ένα γιγαντιαίο πάντα έγινε σύμβολο επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας

Εδώ και οκτώ δεκαετίες, τα κινεζικά πάντα λειτουργούν ως κάποιου είδους βαρόμετρο για την εξωτερική πολιτική της Κίνας

ΠΗΓΗ: CNN

Το 2003, κατά την άφιξή της από την Κίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν σπεύσει στο διεθνές αεροδρόμιο του Μέμφις για να καλωσορίσουν τη Για Για (Ya Ya), ένα γιγαντιαίο πάντα.

Τότε, δύο χρόνια μετά την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με τη στήριξη των ΗΠΑ, η άφιξη της ασπρόμαυρης, μαλλιαρής πρέσβειρας καλών σχέσεων, είχε αποτελέσει -στο πλαίσιο της περίφημης διπλωματίας των panda- την επισφράγιση των καλών διμερών σχέσεων σε ένα φάσμα τομέων, από την οικονομία έως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Δύο δεκαετίες μετά, καθώς η Για Για αποχαιρέτησε το Μέμφις, επιβιβαζόμενη στην πτήση επιστροφής στην Κίνα, γινόταν το σύμβολο επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, Ανατολής και Δύσης, σχέσεις που έχουν φτάσει στο ναδίρ των τελευταίων πενήντα χρόνων.

Η Για Για που ταξιδεύει με το ειδικό αεροσκάφος της FedEx «panda express» αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα στη Σαγκάη.

Σύμφωνα με το CNN, η θέα της 22χρονης λιπόσαρκης αρκούδας σε πρόσφατες φωτογραφίες, που έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με την «αφράτη», στρουμπουλή όψη της παλιότερα, έχει προκαλέσει σοκ και θλίψη στην Κίνα, με πολλούς να θεωρούν πως δεν της δόθηκε επαρκής φροντίδα και προσοχή από τους ανθρώπους του ζωολογικού κήπου του Μέμφις.

Η Για Για και ο σύντροφός της Λε Λε αναμενόταν να επιστρέψουν στην Κίνα φέτος, μετά το πέρας του 20χρονου δανείου καλής θέλησης στις ΗΠΑ. Ωστόσο, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Λε Λε πέθανε ξαφνικά από καρδιακό πρόβλημα, πυροδοτώντας περαιτέρω σενάρια για κακομεταχείριση των ζώων.

Στο πλαίσιο της κινεζικής «διπλωματίας των πάντα», οι αρκούδες αυτές προορίζονταν ως απεσταλμένοι φιλίας μεταξύ της Κίνας και της χώρας υποδοχής τους. Όμως, για τους Κινέζους εθνικιστές, η Για Για έχει αναδειχτεί σε κραυγαλέο σύμβολο αυτού που βλέπουν ως αμερικανικό εκφοβισμό και καταπίεση προς την Κίνα.

«Το να αντιμετωπίζεις τον εθνικό μας θησαυρό με τέτοιο τρόπο αποτελεί ευθεία πρόκληση για την Κίνα» αναφέρει χρήστης του Weibο.

Εργαλείο διπλωματίας

Εδώ και οκτώ δεκαετίες, τα κινεζικά πάντα λειτουργούν ως κάποιου είδους βαρόμετρο για την εξωτερική πολιτική της Κίνας.

Το Πεκίνο αξιοποιεί τις αρκούδες με τους χαρακτηριστικούς μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια του, ως πολιτικό εργαλείο από το 1941, οπότε και δώρισε το πρώτο ζευγάρι πάντα στην Ουάσινγκτον, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αμερικανική βοήθεια στη μάχη κατά της ιαπωνικής εισβολής.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Κομμουνιστικό κόμμα, η ανταλλαγή των πάντα περιοριζόταν αρχικά μόνον στους σοσιαλιστικούς εταίρους -τη Βόρεια Κορέα και τη Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο, σύντομα, το Πεκίνο άρχισε να ανοίγεται διπλωματικά στον κόσμο, με τα πάντα να γίνονται πρέσβεις καλής θέλησης και στη Δύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: CNN

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ