ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η επίθεση της Ρωσίας μέσα από χάρτες, βίντεο και φωτογραφίες

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία

Kathimerini.gr

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για στρατιωτική εισβολή στη χώρα, ενώ αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ήταν σε εξέλιξη έως αργά το βράδυ ακόμη και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο.

Ο πόλεμος στα σύνορα της Ευρώπης ξεκίνησε στις 5 το πρωί με τον Πούτιν να δίνει το τελικό πρόσταγμα, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει ξένη ανάμιξη η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως.

Λίγο μετά, δημοσιογράφοι μετέδωσαν πως άκουσαν τον ήχο ομοβροντιών πυροβολικού κοντά στο Κίεβο και πυρά στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Iσχυρές εκρήξεις στο Κίεβο

Μετά τα πρώτα πυρά από τη Ρωσία, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία, ενώ ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν στο Κίεβο, στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Στη Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Ζελένσκι: Θα νικήσουμε

Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους συμπολίτες του να «μην πανικοβάλλονται» καθώς άρχισε ρωσική επίθεση και τους υποσχέθηκε τη «νίκη», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια. «Μην πανικοβάλλεστε, είμαστε έτοιμοι για όλα, θα νικήσουμε», ανέφερε σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έπληξε στρατιωτικές υποδομές και θέσεις της συνοριοφρουράς. Λίγη ώρα αργότερα, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην εισβολή των Ρώσων συμμετείχαν και λευκορωσικές δυνάμεις.

Το πρωί της Πέμπτης, το τμήμα του Λουγκάνσκ που ελέγχεται από την Ουκρανία ανακοίνωσε γενική εκκένωση. «Συνιστούμε στους κατοίκους της περιοχής του Λουγκάνσκ να εγκαταλείψουν την περιοχή αμέσως».

«Πέντε ρωσικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν»

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας αποκρούει αεροπορική επίθεση των εισβολέων, ενώ πρόσθεσε ότι κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του στρατού της Ρωσίας, που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κιέβου. «Πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Χιλιάδες Ουκρανοί στα καταφύγια

Σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν το πρωί στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, λίγο αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα. Κάτοικοι της πόλης έλαβαν μηνύματα από τις περιφερειακές αρχές να «διατηρήσουν την ηρεμία τους» και να αναμένουν οδηγίες.

Τον γύρο του κόσμου έκαναν και οι εικόνες με Ουκρανούς πολίτες που βρίσκουν προστασία σε καταφύγια.

Παράλληλα, χιλιάδες πολίτες του Κιέβου πραγματοποίησαν μαζική έξοδο. Στους μεγάλους οδικούς άξονες της ανατολικής Ουκρανίας, ο ουκρανικός στρατός είναι παντού. Ένας υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας είπε ότι οι επιχειρήσεις εκκένωσης παρεμποδίζονται από τα συνεχή πυρά και τις διακοπές στις τηλεπικοινωνίες.

Στη γειτονική Πολωνία, που αναμένει εισροή Ουκρανών προσφύγων, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ανοίγει αμέσως κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα. Η ΕΕ δήλωσε επίσης «πανέτοιμη» να δεχτεί τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Μολδαβία και την Ουκρανία. Υπολογίζεται ότι οι εκτοπισμένοι φτάνουν τις 100.000.

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε το πρωί ότι οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν ήδη θανάτους, ενώ αυτονομιστές υποστήριξαν ότι πηραν τον έλεγχο δύο πόλεων στην περιοχή του Λουγκάνσκ. Την ίδια ώρα, η Ρωσία μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό στη χώρα από την προσαρτημένη Κριμαία.

Το Reuters επικαλείται την ουκρανική συνοριακή φρουρά και μετέδωσε ότι χωριστές ρωσικές στρατιωτικές πομπές διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα στις περιοχές Τσερνίχιβ, Χάρκοβο και Λουγκάνσκ.

Μάχες μαίνονταν για αρκετή ώρα και στο αεροδρόμιο Αντόνοφ λίγα χιλιόμετρα από το Κίεβο το οποίο σύμφωνα με τους Ουκρανούς έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων.

Επιπλέον, η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία, ενώ οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι «περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και 10 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν». Μόνο στην περιοχή της Οδησσού, ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 18 νεκρούς σε ένα χωριό, από τα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας.

Ουκρανία: 57 νεκροί ο τραγικός απολογισμός της πρώτης μέρας

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε οι νεκροί της πρώτης ημέρας ανέρχονται σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να πλησιάζουν στο Κίεβο, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαίωναν ότι χερσαίες ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν στα περίχωρα της πρωτεύουσας και ότι ένα στρατιωτικό ουκρανικό αεροσκάφος, με 14 επιβαίνοντες, συνετρίβη στην περιοχή.

Και οι δύο πλευρές έκαναν ανακοινώσεις που δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, όμως φαίνεται ότι ο ρωσικός στρατός κέρδιζε έδαφος. Στη Χερσώνα, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί σε πολλές ζώνες και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Χενιτσέσκ, που απέχει 300 χιλιόμετρα δυτικά από τα ρωσικά σύνορα. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι αρχές της Χερσώνας ανακοίνωσαν ότι 13 άμαχοι και 9 στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι αποκατέστησε τη ροή των υδάτων σε ένα κανάλι που συνέδεε τον ποταμό Δνείπερο με την Κριμαία. Η Ουκρανία είχε διακόψει αυτήν την παροχή νερού, που κάλυπτε το 85% της χερσονήσου, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014.

Στα χέρια των Ρώσων το Τσερνόμπιλ

Επιπλέον, ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, έπεσε το απόγευμα στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών. Οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν επίσης ότι έχασαν εδάφη στη Χερσώνα και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

Το βράδυ έγινε γνωστό πως ενα ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος ΑΝ-26 συνετρίβη στη νότια περιοχή Βορονέζ της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ