ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εμπόδια στα γερμανικά αντιαεροπορικά

Συμβολική και λιγότερο λειτουργική η αποστολή των Gepard

FAZ, STERN

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, που ελήφθη έπειτα από πολύμηνες αμφιταλαντεύσεις, για παράδοση αντιαεροπορικών τεθωρακισμένων τύπου Gepard στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο βήμα για τη Γερμανία, αλλά η σημασία της ενέργειας αυτής ίσως είναι περισσότερο συμβολική και λιγότερο εμφανής στα πεδία των μαχών, καθώς η πραγματική στρατιωτική αξία των οχημάτων μένει να αποδειχθεί.

«Από το νεκροταφείο των τεθωρακισμένων στο μέτωπο», σχολίασε ο γερμανικός Τύπος, επισημαίνοντας ότι τα οχήματα αυτά έχουν αποσυρθεί από το γερμανικό οπλοστάσιο εδώ και 12 χρόνια. Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία, Αντρί Μέλνικ, επισήμανε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί την προσφορά αν δεν λυθεί το ζήτημα των πυρομαχικών. Στις αποθήκες της κατασκευάστριας Kraus-Maffei Wegmann υπάρχουν μόνο 23.000 βλήματα των 35mm, τη στιγμή που τα δίδυμα πολυβόλα των Gepard μπορούν να ρίξουν έως 1.100 βλήματα το λεπτό – δηλαδή οι προμήθειες αρκούν για μερικά λεπτά. Η Ελβετία, που κατασκευάζει τέτοιου είδους βλήματα, ως ουδέτερη χώρα δεν χορηγεί άδεια για εξαγωγή τους σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ συζητήσεις γίνονται για την προμήθειά τους από τη Βραζιλία, που διαθέτει 300.000 βλήματα. Τα Gepard διαθέτουν ραντάρ και προορίζονται για αντιαεροπορική άμυνα κυρίως εναντίον ελικοπτέρων, καθώς οι στόχοι τους πρέπει να πετούν το πολύ σε υψόμετρο 2.500 μέτρων.

Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν απαιτείται εντατική και πολύμηνη εκπαίδευση, καθώς και εντατική επιτόπια συντήρηση, δύο προβλήματα που δεν είναι εύκολο να επιλυθούν, καθώς η απόσυρσή τους από τον γερμανικό στρατό σημαίνει ότι σπανίζουν οι εκπαιδευτές. Τα Gepard είναι ευάλωτα σε «έξυπνα» τηλεκατευθυνόμενα όπλα, για τα οποία δεν διαθέτουν σύστημα άμυνας, ενώ το βάρος τους αποτελεί μειονέκτημα για την ανάπτυξή τους στα λασπώδη εδάφη της Ουκρανίας.

Ο ρόλος τους

Η σημαντικότερη λειτουργία των Gepard είναι ότι ελαττώνουν την πίεση προς τη γερμανική κυβέρνηση να χορηγήσει βαρέα όπλα στην Ουκρανία, αλλά και καταρρίπτουν ένα ταμπού, αυτό της μη ανάμειξης σε πόλεμο με τη Ρωσία, που καθοδηγούσε τη γερμανική πολιτική μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στην Αγία Πετρούπολη προειδοποίησε ότι κάθε εξωτερική ανάμειξη που συνιστά απαράδεκτη στρατηγική απειλή για τη Ρωσία θα λάβει «απάντηση με ακαριαία ταχύτητα». «Εχουμε όλα τα εργαλεία για τον σκοπό αυτό. Δεν θα διστάσουμε, θα τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί. Αυτό θέλω να το ξέρουν όλοι», προσέθεσε ο Πούτιν, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές εντολές «έχουν ήδη δοθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση