Kathimerini.gr
Στο Κίεβο έφτασε λίγο μετά τις 9:30 π.μ. το τρένο στο οποίο είχαν επιβιβαστεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο Γερμανός καγκελάριος και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας πραγματοποιούν την πρώτη τους επίσκεψη στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Χρειάστηκαν εβδομάδες για να οργανωθεί η επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών, με τους ίδιους να επιχειρούν να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τις ενέργειές τους ως προς τον πόλεμο.
Arrivés! Troisième étape du déplacement du Président @EmmanuelMacron: #Kiev #Kyiv #Ukraine️ https://t.co/HKllz4KNRo pic.twitter.com/rk5BsjrOpL
— Catherine Colonna (@MinColonna) June 16, 2022
There's always that Italian guy on the night train who just wants to chat chat chat even when you just want to go to sleep pic.twitter.com/kh6WgxrHSY
— Stanley Pignal (@spignal) June 16, 2022
VIDEO: French President Emmanuel Macron, German Chancellor Olaf Scholz and Italian Prime Minister Mario Draghi are seen onboard a train bound for the Ukraine capital Kyiv, that left from Poland pic.twitter.com/pcpPmFjp86
— AFP News Agency (@AFP) June 16, 2022
Το Reuters σημειώνει πως το Κίεβο έχει ασκήσει κριτική εις βάρος της Γαλλίας, της Γερμανίας και σε μικρότερο βαθμό της Ιταλίας για αδυναμία να ενεργήσουν υπέρ της Ουκρανίας και τις έχει κατηγορήσει ότι καθυστέρησαν τις παραδόσεις όπλων και ότι προέταξαν την προσωπική τους ευημερία αντί της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ουκρανίας.
#Macron, #Scholz and #Draghi are already in #Kyiv. pic.twitter.com/pBO0hn8a9s
— NEXTA (@nexta_tv) June 16, 2022Η Ουκρανία θα πρέπει, κάποια στιγμή, να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε ο Μακρόν από τη Ρουμανία.
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες επιβιβάστηκαν σε συρμό στην Πολωνία νωρίς το πρωί.
Στο Κίεβο, ο κ. Σολτς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι θα έχουν συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Νωρίτερα, η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε πως ο κ. Μακρόν μεταβαίνει στο Κίεβο, ενώ λίγο αργότερα δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από τρένο στο οποίο επιβιβάστηκαν οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας.
Pool via REUTERS
Pool via REUTERS
Δέσμευση Σολτς ότι «θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί»
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, που βρίσκεται στο Κίεβο μαζί με τον ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, «δεσμεύθηκε» ότι «ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, «δεν θέλουμε να εκφράσουμε μόνο την αλληλεγγύη μας, θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε ότι η βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική, ανθρωπιστική, αλλά και σε ό,τι αφορά όπλα, θα συνεχισθεί», ανέφερε. «Θα την συνεχίσουμε για όσο χρόνο χρειασθεί για τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», σημείωσε στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την ώρα που οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στο Κίεβο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι έχει προσκληθεί στις προσεχείς συνόδους κορυφής της Ομάδας των Επτά και του ΝΑΤΟ.
Χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να ανοίξουν την πόρτα της Ε.Ε. στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει βλέψεις, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες περιοχές της ηπείρου.
«Το να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας τώρα θα είναι μια απόδειξη ότι η ενοποίηση είναι πραγματική και ότι οι ευρωπαϊκές αξίες ισχύουν στην πράξη, ότι δεν προορίζονται μόνο για τα χαρτιά», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στα μέλη του κοινοβουλίου της Τσεχίας μέσω τηλεδιάσκεψης. «Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη Μαριούπολη, το Σεβεροντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Κίεβο. Οχι, οι φιλοδοξίες της εκτείνονται σε μια αχανή περιοχή από τη Βαρσοβία μέχρι τη Σόφια», προσέθεσε, χωρίς να στηρίξει τον ισχυρισμό του.
Την ίδια ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν βρισκόταν στη Ρουμανία, στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας στην ανατολική Ευρώπη. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «χρειάζεται να στείλουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό σήμα στην Ουκρανία και τον λαό της που αντιστέκονται ηρωικά». Παράλληλα, επισήμανε ότι «ο Ουκρανός πρόεδρος και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να διαπραγματευτούν κάποια στιγμή με τη Ρωσία», ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, οι Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίζονται το Σεβεροντονέτσκ αψήφησαν το τελεσίγραφο των Ρώσων και αρνήθηκαν να παραδοθούν. Πολλοί από αυτούς είναι οχυρωμένοι στη χημική βιομηχανία Αζότ, όπου βρίσκονται και εκατοντάδες άμαχοι. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατηγόρησαν τους Ουκρανούς στρατιώτες ότι χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες τους αμάχους.
Με πληροφορίες από AFP, DPA, A.P., REUTERS