ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές - Έρχεται σκληρός χειμώνας

Οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει το 30% του ηλεκτρικού δικτύου, λέει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

REUTERS, A.P.

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο εκτεταμένων μπλακ άουτ και διακοπών της υδροδότησης τους χειμερινούς μήνες, όπου το θερμόμετρο πέφτει για μεγάλα διαστήματα κάτω από το μηδέν, βρίσκονται εκατομμύρια Ουκρανοί, καθώς τα αλλεπάλληλα κύματα ρωσικών βομβαρδισμών αστικών κέντρων, που ξεκίνησαν πριν από ένα δεκαήμερο, έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις υποδομές της χώρας. Από την άλλη πλευρά, επίσημη εντολή οργανωμένης εκκένωσης της Χερσώνας από τον άμαχο πληθυσμό έδωσε η ρωσική κατοχική διοίκηση, ενώ ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, παραδέχθηκε εμμέσως τις δυσκολίες της Ρωσίας στη διαφιλονικούμενη πόλη, σημειώνοντας ότι μπορεί να χρειαστεί να λάβει «τις πιο δύσκολες αποφάσεις».

Στο τελευταίο του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συνεχίζει να εξοντώνει αμάχους, ενώ ανέφερε ότι «από τις 8 Οκτωβρίου έχει καταστραφεί το 30% των ουκρανικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που προκαλεί εκτεταμένα μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές». Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής διευθυντής του προεδρικού γραφείου, χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση των υποδομών και κάλεσε τους πολίτες «να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν διακοπές στα συστήματα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και θέρμανσης».

Στο χθεσινό κύμα των βομβαρδισμών, ρωσικός πύραυλος έπληξε θερμοηλεκτρικό σταθμό σε βόρειο προάστιο του Κιέβου, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους. Η ουκρανική κυβέρνηση καταγγέλλει ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο στους βομβαρδισμούς ιρανικά drones-καμικάζι Shahed-136, κάτι που η Τεχεράνη επισήμως αρνείται. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα γνωστοποίησε ότι έχει προτείνει στον Ζελένσκι τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν και κάλεσε την Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις. Εμφανίστηκε απολύτως σίγουρος ότι τα drones που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι είναι ιρανικά και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προσφέρει «ένα τσουβάλι αποδείξεις» για τον ισχυρισμό του.

Ουκρανία: Εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές – Έρχεται σκληρός χειμώνας-1Πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν την πυρκαγιά από χτύπημα ρωσικού πυραύλου σε θερμοηλεκτρικό σταθμό σε προάστιο του Κιέβου. Σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, ενώ περιοχές της πρωτεύουσας έμειναν χωρίς ρεύμα. [State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS]

Βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν επιδιώκει να προμηθευτεί η Ρωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Αίτημα στο Ισραήλ

Επιπλέον, ο Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνησή του έστειλε επίσημο αίτημα στο Ισραήλ για την παροχή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, όπως και για τη συνεργασία των δύο χωρών στην παραγωγή ανάλογων συστημάτων. Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Γκίντεον Σάαρ είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο του στρατού ότι «η υποστήριξή μας στην Ουκρανία δεν περιλαμβάνει οπλικά συστήματα». Αν και έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, το Ισραήλ περιορίζεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, επικαλούμενο ζωτικά συμφέροντα που απαιτούν τη συνεργασία του με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στο Συριακό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν επιβεβαίωσε τη χρήση ιρανικών drones από τον ρωσικό στρατό, λέγοντας ότι στις επιχειρήσεις επί ουκρανικού εδάφους χρησιμοποιείται ρωσικός εξοπλισμός. Στο μεταξύ, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους και άλλους δύο –επίσης Ιρανούς– διπλωμάτες, υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη υποσχέθηκε να παραδώσει στη Μόσχα πυραύλους εδάφους εδάφους. Στο μεταξύ, η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε χθες ότι η ζημιά σε έναν εκ των δύο αγωγών Nord Stream, στη Βαλτική, που προκάλεσε διαρροή φυσικού αερίου, προκλήθηκε από ισχυρές εκρήξεις – ανακοίνωση που συμφωνεί με το ανάλογο πόρισμα των σουηδικών αρχών. Σουηδικά Μέσα έδωσαν στη δημοσιότητα το πρώτο βίντεο για το σαμποτάζ, που προέρχεται από υποβρύχιο drone και απεικονίζει τεράστιο ρήγμα στον αγωγό, από τον οποίο λείπει ένα κομμάτι μήκους 50 μέτρων. Στη Μόσχα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι «η στοιχειώδης λογική» λέει πως το σαμποτάζ έβλαψε τα ρωσικά συμφέροντα.

Λάδι στη φωτιά των πυρηνικών ανησυχιών έδωσε και μια άλλη δήλωση από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Πεσκόφ. Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου δήλωσε ότι το δόγμα της πυρηνικής αποτροπής που ισχύει σε όλη τη ρωσική επικράτεια καλύπτει και τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που πρόσφατα προσαρτήθηκαν στη Ρωσία. Αυτές τις ημέρες το ΝΑΤΟ διεξάγει την ετήσια άσκηση πυρηνικής ετοιμότητας της Συμμαχίας και περιμένει να ενημερωθεί από τη Ρωσία για τη δική της άσκηση. Χθες το βράδυ η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά της, που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, εκτέλεσαν πτήση 12 ωρών πάνω από διεθνή ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό και στη Θάλασσα Μπέρινγκ.

Εγκλήματα πολέμου

Εγκλήματα πολέμου και από τους δύο εμπολέμους, αλλά στη μεγάλη πλειονότητά τους από τη Ρωσία, διαπίστωσε η εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ που διερεύνησε τα περιστατικά το πρώτο διάστημα της ρωσικής εισβολής (Φεβρουάριος – Μάρτιος). Η έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αφορά περιστατικά σε τέσσερις περιοχές της βόρειας Ουκρανίας (Κίεβο, Τσερνίχιβ, Χάρκοβο και Σούμι). «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι υπεύθυνες για τη συντριπτική πλειονότητα των παραβιάσεων, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου. Οι ουκρανικές δυνάμεις επίσης διέπραξαν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού νόμου σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο κρουσμάτων που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», αναφέρεται στην περίληψη της έκθεσης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων, η έκθεση καταγράφει τυφλούς βομβαρδισμούς περιοχών και εκτελέσεις αμάχων που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον ρωσικό στρατό, όπως και δύο περιπτώσεις αμάχων που εκτελέστηκαν ή βασανίστηκαν από τον ουκρανικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση