ΠΗΓΗ: ΒΒC
Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία και περισσότερες από δέκα εκλογικές αναμετρήσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξέρει πλέον καλά πώς να κερδίζει τη στήριξη των ψηφοφόρων, αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC δύο ημέρες πριν από τον β’ γύρο των τουρκικών εκλογών.
Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται ως παράδειγμα της δημοφιλίας του Ερντογάν το γεγονός ότι σε ένα πρόσφατο συνέδριο οδηγών ταξί στην Κωνσταντινούπολη, οι παρευρισκόμενοι έδειχναν πραγματικά ξετρελαμένοι με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος έχει την ικανότητα να ελέγχει τα πλήθη σαν να διευθύνει ορχήστρα.
«Ο Ερντογάν είναι τα πάντα για μένα», είπε χαμογελώντας πλατιά η σύζυγος ενός οδηγού ταξί. «Κάποτε δεν μπορούσαμε να πάμε στο νοσοκομείο, τώρα μετακινούμαστε πιο εύκολα. Έχουμε μεταφορικά μέσα. Έχουμε τα πάντα. Βελτίωσε το οδικό δίκτυο και τους δρόμους. Έχτισε τζαμιά. Ανέπτυξε τη χώρα με τρένα μεγάλης ταχύτητας και υπόγειες γραμμές».
Οι Τούρκοι δεν σκέφτηκαν την οικονομία
Όταν οι Τούρκοι πήγαν στις κάλπες νωρίτερα αυτό τον μήνα, δεν ψήφισαν με κριτήριο το πορτοφόλι τους. Οι τιμές τροφίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 43%.
Παρ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν – ο οποίος ελέγχει την οικονομία όπως και τους περισσότερους τομείς της χώρας – ήρθε πρώτος στον α’ γύρο των εκλογών συγκεντρώνοντας το 49,5% των ψήφων. Αυτό ήταν κάτι που μπέρδεψε τους αναλυτές αλλά είχε και διδακτικό χαρακτήρα σε ό,τι αφορά την επιφυλακτικότητα με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι δημοσκοπήσεις.
Γιατί, όμως, οι περισσότεροι ψηφοφόροι επέλεξαν τον Ερντογάν παρά την οικονομική κρίση και την καθυστερημένη απάντηση της κυβέρνησής του στους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου, εξαιτίας των οποίων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι;
«Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι ο Ερντογάν αποπνέει μια αίσθηση ισχύος. Δεν ισχύει το ίδιο και για τον Κιλιτσντάρογλου», λέει ο Σολί Οζέλ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Kadir της Κωνσταντινούπολης.
Η απότομη στροφή του Κιλιτσντάρογλου
Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει τη στήριξη της συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, θεωρήθηκε αρχικά ως ένας ελπιδοφόρος πολιτικός, ο οποίος υποσχόταν την αποκατάσταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη χώρα.
Όμως, μετά την απογοήτευση του πρώτου γύρου, πήρε μια απότομη στροφή. Πλέον, δεν εμφανίζεται ως ο στοργικός «παππούς» και φαίνεται να έχει στραφεί προς μια σκληρή εθνικιστική γραμμή.
Έτσι, σύμφωνα με το BBC, ό,τι και να γίνει στον δεύτερο γύρο, ο μόνος σίγουρος νικητής είναι ο εθνικισμός. Οι ψηφοφόροι εξέλεξαν την πιο εθνικιστική και συντηρητική βουλή που είχε ποτέ η χώρα, με το κόμμα του Ερντογάν να παραμένει το ισχυρότερο.
«Ο αιώνας της Τουρκίας»
Σημειώνεται ότι έχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια από τότε που η Τουρκία ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως κοσμική δημοκρατία.
Σήμερα, ο Ερντογάν υπόσχεται ότι η επανεκλογή του θα σημάνει την έναρξη αυτού που αποκαλεί «αιώνα της Τουρκίας».
Οι υποστηρικτές του λένε ότι θα φέρει περισσότερη ανάπτυξη και θα κάνει την Τουρκία ισχυρότερη. Οι επικριτές του εκτιμούν ότι η χώρα θα απομακρυνθεί κι άλλο από τις αξίες του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ αναμένουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στον ισλαμισμό κι ένα σκοτεινό μέλλον.