Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθεια στην Ουκρανία, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα διαφορετικών τύπων μεν, αλλά όχι βαριά άρματα μάχης M1 Abrams.
Στο νέο πακέτο εντάχθηκαν 59 ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Bradley, τα οποία προστίθενται στα άλλα 50 που υποσχέθηκε να στείλει η Ουάσιγκτον την 6η Ιανουαρίου· και 90 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Stryker, διευκρίνισε το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Ο αμερικανικός στρατός θα στείλει επίσης στον ουκρανικό 53 τεθωρακισμένα οχήματα ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAP) και 350 οχήματα M998, πιο γνωστά ως Χάμβι.
Όμως το νέο πακέτο δεν περιλαμβάνει κανένα βαρύ άρμα μάχης, όπως τα Έιμπραμς, που κορυφαίο στέλεχος του Πενταγώνου έκανε σαφές αυτή την εβδομάδα πως η Ουάσιγκτον δεν είναι ακόμη έτοιμη να στείλει στο Κίεβο, επικαλούμενο ζητήματα συντήρησης και εκπαίδευσης.
Το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας NASAMS, πυρομαχικά για τα συστήματα του πυροβολικού HIMARS, 8 νέες συστοιχίες συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς Avenger —ικανά να προσαρμοστούν σε οχήματα και να κινούνται ταυτόχρονα με χερσαίες δυνάμεις— πυρομαχικά και υλικό διαφόρων τύπων: 20.000 οβίδες 155 χιλιοστών και 600 τέτοιες οβίδες «ακριβείας» (κατευθυνόμενες με GPS), 95.000 οβίδες 105 χιλιοστών, νάρκες, πύραυλοι κατά ραντάρ, 3 εκατομμύρια σφαίρες, συστήματα νυχτερινής όρασης κ.λπ.
Το νέο πακέτο αυξάνει στα 26,7 δισεκατομμύρια δολάρια την αξία της στρατιωτικής βοήθειας που έχει ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην επικράτειά της την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Ανακοινώθηκε την παραμονή της σημερινής συνόδου των υπουργών Άμυνας κρατών της Δύσης τα οποία χορηγούν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, με τον επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν να έχει συντονιστικό ρόλο, στη στρατιωτική βάση Ράμσταϊν (νοτιοδυτική Γερμανία).
Εκεί στρέφονται σήμερα οι προβολείς της διεθνούς επικαιρότητας. Το ερώτημα που μονοπωλεί το διεθνές ενδιαφέρον είναι κατά πόσον θα αποφασιστεί ο εφοδιασμός των Ουκρανών με γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard, κάτι που μέχρι χθες αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό η κυβέρνηση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς.
Φινλανδία και Πολωνία έχουν ήδη προσφερθεί να στείλουν γερμανικά άρματα μάχης στους Ουκρανούς, εφόσον λάβουν το πράσινο φως από το Βερολίνο. Χθες, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι άφησε να εννοηθεί ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε να κινηθεί και χωρίς τη γερμανική άδεια. «Η συναίνεση είναι ελάσσονος σημασίας εν προκειμένω. Είτε θα λάβουμε τη συναίνεση (της Γερμανίας) είτε θα κάνουμε μόνοι μας αυτό που πρέπει», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε τηλεοπτική συνέντευξη.
ΗΠΑ: Σεβόμαστε τις γερμανικές ευαισθησίες
Ερωτηθείς, πάντως, γιατί η Γερμανία τηρεί επιφυλακτική στάση ως προς την προμήθεια βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ο διευθυντής στρατηγικών επικοινωνιών του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι είπε την Πέμπτη πως το Βερολίνο γνωρίζει πολύ καλά τι διακυβεύεται.
«Η Γερμανία συγκαταλέγεται στους κορυφαίους υποστηρικτές της Ουκρανίας οικονομικά. Είναι στην πρώτη γραμμή ήδη προτού αρχίσει ο πόλεμος», τόνισε ο κ. Κέρμπι μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης «εργάζονται πάνω στο ζήτημα αυτό με κυρίαρχο τρόπο που είναι μοναδικός στη Γερμανία, λόγω εσωτερικών ζητημάτων. Πρέπει να το σεβαστούμε αυτό. Είμαστε ευγνώμονες που μελετούν το ενδεχόμενο να προσφέρουν βαριά άρματα μάχης και θα περιμένουμε να δούμε την κατάληξη», πρόσθεσε.
Η Γερμανία κατέστησε σαφές πως δεν θα εγκρίνει την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2 στον στρατό της Ουκρανίας όσο δεν προχωρούν σε ανάλογη κίνηση οι ΗΠΑ στέλνοντας M1 Abrams, παρά την πίεση που ασκείται από το Κίεβο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε την Πέμπτη τους δισταγμούς της Γερμανίας ως προς την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2.
με πληροφορίες από Reuters, AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ