Μία ακόμα πολύνεκρη τραγωδία με μετανάστες καταγράφηκε στα ανοικτά της Ιταλίας, χθες Δευτέρα. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 60 αγνοούνται σε δύο ναυάγια, όπως αναφέρουν οι διασώστες.
Η γερμανική οργάνωση RESQSHIP ανακοίνωσε ότι περισυνέλεξε 51 άτομα από σκάφος τη στιγμή που εκείνο βυθιζόταν και εντόπισε δέκα πτώματα παγιδευμένα στο κάτω κατάστρωμα κοντά στο νησί Λαμπεντούζα χθες Δευτέρα.
Σε ξεχωριστό περιστατικό την ίδια ημέρα, περισσότεροι από 60 άνθρωποι αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι, εκ των οποίων οι 26 εκφράζονται φόβοι ότι είναι παιδιά, όπως ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
Τα σκάφη μετέφεραν μετανάστες που είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη και την Τουρκία, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Οι επιζώντες του ναυαγίου κοντά στη Λαμπεντούζα παραδόθηκαν στην ιταλική ακτοφυλακή και αποβιβάστηκαν στη στεριά το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με το RESQSHIP.
Το σκάφος είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη και μετέφερε μετανάστες από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF.
Το άλλο ναυάγιο εντοπίστηκε περίπου 125 μίλια ανοικτά των ακτών της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία, ανέφεραν οι υπηρεσίες.
Ενας από τους 12 επιζώντες απέπνευσε μετά την αποβίβασή του, ανέφερε η ιταλική ακτοφυλακή.
«Χάθηκαν οικογένειες»
Η Σακίλα Μοχαμαντί των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δήλωσε ότι άκουσε από επιζώντες πως 66 άνθρωποι αγνοούνται, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 26 παιδιών, ορισμένα βρέφη λίγων μηνών.
«Ολόκληρες οικογένειες από το Αφγανιστάν θεωρείται ότι χάθηκαν. Εφυγαν από την Τουρκία πριν από οκτώ ημέρες και είχαν μαζί τους νερό για μόλις τρεις ή τέσσερις ημέρες. Μας είπαν ότι δεν είχαν σωσίβια, ενώ παραπλέοντα σκάφη δεν σταμάτησαν για να τους βοηθήσουν», ανέφερε σε δήλωσή της.
Η Μεσόγειος είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός, καθώς στα νερά της χάνουν τη ζωή τους οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο.
Περισσότεροι από 23.500 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά της ή αγνοούνται από το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Με πληροφορίες από Reuters, Corriere della Serra