Kathimerini.com.cy
Κατά της απόφασης Τραμπ για αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τάχθηκε ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, με ανάρτηση του στο Twitter.
Ο αμερικανός επιχειρηματίας στην ανάρτηση του σημείωσε, πως «η διακοπή της παροχής χρηματοδότησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, είναι τόσο επικίνδυνη όσο ακούγεται».
«Η δουλειά των ανθρώπων στον Οργανισμό, επιβραδύνει την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, και εάν αυτή η εργασία σταματήσει, κανένας άλλος οργανισμός δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ΠΟΥ. Ο κόσμος χρειάζεται τον ΠΟΥ τώρα, περισσότερο από ποτέ», κατέληξε ο Γκέιτς.
Halting funding for the World Health Organization during a world health crisis is as dangerous as it sounds. Their work is slowing the spread of COVID-19 and if that work is stopped no other organization can replace them. The world needs @WHO now more than ever.
— Bill Gates (@BillGates) April 15, 2020
Σημειώνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με την δικαιολογία ότι από την πλευρά του οργάνου του ΟΗΕ, υπήρξε «σοβαρή κακοδιαχείριση και συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού» στα αρχικά στάδια της επιδημίας. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο διεθνής οργανισμός «απέτυχε στο βασικό του καθήκον και πρέπει να καταστεί υπόλογος», υποστηρίζοντας ότι προώθησε την «εκστρατεία παραπληροφόρησης» του Πεκίνου.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε σειρά αντιδράσεων ανά το παγκόσμιο, με τον εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ να έχει εκφράσει την «βαθιά του θλίψη» για την εξέλιξη, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση της πανδημίας η ανθρωπότητα χρειάζεται τον Οργανισμό Υγεία του ΟΗΕ «περισσότερο παρά ποτέ»
Παράλληλα, στη τη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ έκανε λόγο για μια «πολύ εγωιστική» στάση, από την πλευρά της Ουάσιγκτον.
Οι αντιδράσεις από την πλευρά της Κίνας ήρθαν μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, ο οποίος κάλεσε τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του ΠΟΥ, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, ενάντια στην ασθένεια-πανδημία COVID-19