ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέση Ανατολή: Οι 48 ώρες που άνοιξαν νέες πληγές

Η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν που αναμένεται -και τρομάζει τη διεθνή κοινότητα- και τα ανοιχτά μέτωπα σε Γάζα και Λίβανο που συνεχίζουν να «αιμορραγούν»

Γιώργος Σκαφιδάς

Προτού καν συμπληρωθούν 48 ώρες ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο, η ροή της διεθνούς ειδησεογραφίας είχε ήδη «ξεχειλίσει» από «έκτακτα», κάποια από τα οποία θα μπορούσαν μάλιστα να χαρακτηριστούν «άνευ προηγουμένου».

Από το πρωί της Τρίτης (1η Οκτωβρίου) έως και το απόγευμα της Τετάρτης, έγιναν πολλά:

– Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πέρασαν στο έδαφος του Λιβάνου πραγματοποιώντας χερσαίες επιχειρήσεις… γεγονός σημαντικό καθώς κάτι ανάλογο είχε να συμβεί επισήμως από το καλοκαίρι του 2006.

– Οι Ιρανοί επιτέθηκαν στο Ισραήλ, άμεσα και όχι δια αντιπροσώπων, με περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους… γεγονός σημαντικό καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιρανική επίθεση που έχει σημειωθεί στα χρονικά κατά του Ισραήλ, μια επίθεση πολύ ισχυρότερη από εκείνη του περασμένου Απριλίου (που είχε πραγματοποιηθεί κυρίως με πυραύλους cruise και drones).

– Ισραηλινοί στρατιώτες και μαχητές της μαχητές της Χεζμπολάχ συγκρούστηκαν «πρόσωπο με πρόσωπο» στον νότιο Λίβανο για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει τον θάνατο οχτώ στρατιωτών και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να στέλνει συλλυπητήρια στις οικογένειες των πεσόντων.

– Δύο ένοπλοι, προερχόμενοι από τη Δυτική Οχθη, πραγματοποίησαν τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ, μια επίθεση κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους συνολικά επτά πολίτες, μεταξύ αυτών ο 26χρονος Ελληνας φοιτητής Ιωνάς Καρούσης, με τη Χαμάς να σπεύδει σήμερα να αναλάβει την ευθύνη.

– Οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσαν δεκάδες (τουλάχιστον 79) νέους θανάτους αμάχων από ισραηλινά πυρά. 

– Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επισκέφθηκε το Κατάρ, από όπου κατήγγειλε την ισραηλινή επιθετικότητα έχοντας στο πλευρό του τον Καταριανό εμίρη σεϊχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

– Οι Ισραηλινοί αποκήρυξαν ως «ανεπιθύμητο» (persona non grata) τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

– Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε εκτάκτως με το βλέμμα στραμμένο στις αναφλέξεις της πυριτιδαποθήκης του Μεσανατολικού, φανερώνοντας όμως ρήγματα καθώς οι Δυτικοί κατήγγειλαν τους Ιρανούς και η πλευρά Κίνας–Ρωσίας το Ισραήλ, ενώ Ισραήλ και ΗΠΑ ζήτησαν την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.

– Οι ηγεσίες της G7 συνεδρίασαν, κι αυτές εκτάκτως, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης, στέλνοντας όμως το μήνυμα ότι ακόμη υπάρχουν περιθώρια διπλωματικών λύσεων στο Μεσανατολικό.

– Η ανταλλαγή «πυρών» συνεχίστηκε, αλλά σε φραστικό επίπεδο, μεταξύ Ισραηλινών και Ιρανών, με τον αρχηγό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Χέρτσι Χαλέβι να διαμηνύει από τη μία πλευρά ότι επίκεινται νέες ισραηλινές επιθέσεις και τους Ιρανούς από την άλλη να επαναλαμβάνουν ότι αν δεχθούν επίθεση από το Ισραήλ θα (αντ)απαντήσουν…

Ενώ βρισκόμαστε λοιπόν ακόμη στην αρχή των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο, τα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:

Ολες οι προϋπάρχουσες χαίνουσες πληγές (βλ. Γάζα, εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ) συνεχίζουν να «αιμορραγούν» και παράλληλα νέες πληγές ανοίγουν. Καθώς οδεύουμε πια προς την επέτειο της συμπλήρωσης ενός έτους από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, τα ζητήματα που θα κρίνουν τις εξελίξεις είναι κατά βάση δύο και δεν σχετίζονται -τουλάχιστον όχι άμεσα- με τη Γάζα:

• η όποια ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση κατά των Ιρανών (ισραηλινές πηγές μιλούν για πλήγμα με σημαντικό οικονομικό κόστος)

• και η πορεία των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων εντός του Λιβάνου

Αναφορικά με το επαπειλούμενο ισραηλινό πλήγμα κατά του Ιράν, η αμερικανική ηγεσία έσπευσε πάντως να ανακοινώσει -με νόημα- ότι αυτό θα πρέπει να είναι «ανάλογο» όσων προηγήθηκαν («proportional»). Στο ίδιο πλαίσιο, η διοίκηση Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να δει ισραηλινά πλήγματα κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενώ η όποια επικείμενη ισραηλινή απάντηση λέγεται ότι θα προέλθει έπειτα από «συντονισμό» με τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από την ιρανική επίθεση του περασμένου Απριλίου, οι Ισραηλινοί είχαν απαντήσει πλήττοντας συστήματα αεράμυνας S-300 στο κεντρικό Ιράν (στο Ισφαχάν εν προκειμένω, κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ). Τότε, οι Ισραηλινοί είχαν στείλει το μήνυμα ότι μπορούν, εάν το θελήσουν, να πλήξουν με ακρίβεια στόχους βαθιά εντός του Ιράν. Τώρα πια λέγεται ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποιο ισραηλινό πλήγμα κατά ιρανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων… Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο, οι Ισραηλινοί είχαν απαντήσει έπειτα από περίπου έξι ημέρες (στις 13 Απριλίου ήταν η επίθεση του Ιράν και στις 19 Απριλίου η απάντηση του Ισραήλ).

Πλέον υπάρχει, ωστόσο, και η χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών που «τρέχει» παράλληλα μέσα στον Λίβανο, μια επιχείρηση που ήδη μετρά απώλειες αν και ακόμη βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα… και όχι στον ποταμό Λιτάνι που είναι περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ