ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μακρόν: Τι υποσχέθηκε, τι έκανε και πού υποχώρησε

Δύσκολες ισορροπίες πάνω σε τεντωμένο σκοινί καλείται να κρατήσει

Πηγή: LE MONDE, LE FIGARO

Δύσκολες ισορροπίες πάνω σε τεντωμένο σκοινί καλείται να κρατήσει ο Εμανουέλ Μακρόν στις δέκα ημέρες που υπολείπονται μέχρι τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Από τη μια πλευρά είναι υποχρεωμένος να κάνει κάποια ανοίγματα στους οπαδούς του αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος αναδείχθηκε εκ των πραγμάτων σε διαιτητή της αναμέτρησής του με τη Μαρίν Λεπέν, μετριάζοντας κάποιες θέσεις του που προκαλούν αποστροφή στα λαϊκά στρώματα. Από την άλλη οφείλει να μην αποξενώσει τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης που τον ανέδειξαν στην πρώτη θέση, επικροτώντας τον μεταρρυθμιστικό του ζήλο. Πολιτικός γρίφος για δυνατούς λύτες.

Στην προσπάθεια αλίευσης ψήφων από την Αριστερά, ο Μακρόν μετριάζει τον μεταρρυθμιστικό του ζήλο.

Η πρώτη απόπειρα «στροφής προς τα αριστερά» έγινε τη Δευτέρα, όταν ο απερχόμενος πρόεδρος έκανε περιοδεία σε μια εργατική περιοχή της βόρειας Γαλλίας, όπου έβαλε πολύ νερό στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που αποτελούσε κεντρική προεκλογική εξαγγελία του και προέβλεπε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια. Τώρα συζητάει να περιοριστεί η αύξηση στα 64, να γίνει σταδιακά, να συνοδευθεί από αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 1.100 ευρώ (καθαρά) και κυρίως να επικυρωθεί με δημοψήφισμα – κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα υλοποιηθεί ποτέ.

Η πρώτη θητεία

Στην πρώτη θητεία του, ο Εμανουέλ Μακρόν προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να κάνει πιο ανταγωνιστικό το γαλλικό μοντέλο και να μειώσει την ανεργία και το χρέος. Ο νέος εργασιακός κώδικας διευκόλυνε τις απολύσεις και ευνοούσε τη μερική απασχόληση, ο φόρος επί της περιουσίας καταργήθηκε, η φορολογία των επιχειρήσεων μειώθηκε, τα προνόμια ειδικών ομάδων, όπως οι μηχανοδηγοί των τρένων, υποβαθμίστηκαν και αρκετοί τομείς του δημόσιου τομέα περιορίστηκαν με εθελουσία έξοδο προσωπικού. Μόνο σε δύο περιπτώσεις ο Μακρόν αναγκάστηκε να υποχωρήσει: στον «οικολογικό φόρο» επί των καυσίμων, κάτω από τις θυελλώδεις αντιδράσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», και στην πρώτη του απόπειρα μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού (τέλη 2019 – αρχές 2020), που πυροδότησε το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα από το 1968.

Στον πρώτο γύρο των φετινών εκλογών, ο Μακρόν είχε δεσμευθεί για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με αυστηρότερους όρους για τα επιδόματα ανεργίας, εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών και περαιτέρω υπονόμευση του 35ώρου – μάλιστα είχε υιοθετήσει το σύνθημα του Νικολά Σαρκοζί «να δουλεύουμε περισσότερο για να κερδίζουμε περισσότερα». Τι από αυτά θα επιβιώσει μετά τον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου (και τις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν) μένει να αποδειχθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X