ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισημερινός: O αιματηρός πόλεμος με τις συμμορίες ναρκωτικών

Στους δρόμους ο στρατός για να αντιμετωπίσει τα καρτέλ που σκορπούν τον τρόμο σε ολόκληρη τη χώρα

Kathimerini.gr

Τον γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ώρες το βίντεο με τους οπλισμένους κουκουλοφόρους που εισέβαλαν στο στούντιο μιας ζωντανής εκπομπής στον Ισημερινό. Στη διάρκεια σχεδόν μισής ώρας live μετάδοσης, οι δημοσιογράφοι εκλιπαρούσαν για τη ζωή τους, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί. Στη συνέχεια, το σήμα διακόπηκε.

Το σοκαριστικό συμβάν δεν ήρθε βέβαια ως κεραυνός εν αιθρία. Η λατινοαμερικανική χώρα έχει βυθιστεί στο χάος τις τελευταίες ημέρες, καθώς σε πολλές φυλακές έχουν ξεσπάσει εξεγέρσεις, με κρατούμενους να απαγάγουν τουλάχιστον 150 σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός μεγάλης συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών και καταδικασμένος για δολοφονίες, Αντόλφο Μασίας, αναφέρθηκε ότι δραπέτευσε από φυλακή. Δύο δεσμοφύλακες κατηγορούνται για την υπόθεση με τους εισαγγελείς να συνεχίζουν την έρευνα. Ο Μασίας είναι αρχηγός της συμμορίας Los Choneros και εξέτιε ποινή κάθειρξης 34 ετών για διακίνηση ναρκωτικών και φόνους. Οι αρχές λένε ότι οι Los Choneros έχουν διασυνδέσεις με το καρτέλ Sinaloa του Μεξικού και είναι μία από τις ομάδες που ευθύνονται για την πρόσφατη έξαρση της βίας.

Τα τελευταία 24ωρα η βία εξαπλώνεται και στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Εως χθες, είχαν καταγραφεί επτά απαγωγές αστυνομικών σε όλη τη χώρα και πέντε επιβεβαιωμένες εκρήξεις σε διάφορες περιοχές.

Ισημερινός: O αιματηρός πόλεμος με τις συμμορίες ναρκωτικών-1Φωτ.: Reuters

Σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης»

Με τη βία να κλιμακώνεται σε όλη τη χώρα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ισημερινού, Ντανιέλ Νομπόα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τουλάχιστον 60 μέρες. Η απόφαση αυτή επέτρεψε την έναρξη περιπολιών του στρατού, μεταξύ άλλων και στις φυλακές, καθώς και την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο.

«Η εποχή που οι κατάδικοι για διακίνηση ναρκωτικών, οι εκτελεστές και το οργανωμένο έγκλημα υπαγόρευαν στην κυβέρνηση τι να κάνει, έχει τελειώσει», δήλωσε τη Δευτέρα ο Νομπόα, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο του σωφρονιστικού συστήματος του Ισημερινού.

Ωστόσο, μετά την επίθεση στο τηλεοπτικό στούντιο, η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω. Ο Νομπόα έθεσε τη χώρα σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» και χαρακτήρισε δεκάδες συμμορίες ως τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Los Choneros. Οι συμμορίες αυτές αποτελούν πλέον στρατιωτικούς στόχους και η διαταγή είναι η εξουδετέρωσή τους. Ο πρόεδρος του Ισημερινού διαμήνυσε ότι θα αντιμετωπίσει το έγκλημα μέσα στις φυλακές και δεν θα σταματήσει μέχρι να «επαναφέρει την ειρήνη σε όλη τη χώρα».

Καταστήματα, σχολεία και κυβερνητικά κτίρια έκλεισαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του διατάγματος. Οι εργαζόμενοι στάλθηκαν στα σπίτια τους και στους δρόμους στο Κίτο και το Γκουαγιακίλ σημειώθηκαν μποτιλιαρίσματα από κόσμο που προσπαθούσε να επιστρέψει σπίτι του. «Ηταν χαοτικό, όπως μπορείτε να φανταστείτε», δήλωσε η Καρολίνα Βαλένσια, η οποία επισκεπτόταν την οικογένειά της στο Γκουαγιακίλ από τη Νέα Υόρκη. «Υπήρχε κίνηση παντού, επειδή οι άνθρωποι ήθελαν απλώς να γυρίσουν στα σπίτια τους. Τα λεωφορεία δεν λειτουργούσαν πλήρως, οπότε οι άνθρωποι πηδούσαν στα φορτηγά που είναι ανοιχτά στο πίσω μέρος».

Η κορύφωση της κρίσης ασφαλείας

Η κατάσταση ασφαλείας στον Ισημερινό βρίσκεται σε συνεχή υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια ειδικότερα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία επηρέασε σοβαρά την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Ενδεικτικά μόνο το 2023, σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 8.008 θάνατοι που σχετίζονται με την εγκληματικότητα. Πρόκειται για αριθμό σχεδόν διπλάσιο των περίπου 4.500 το 2022.

Η κυβέρνηση αποδίδει την εν λόγω κατάσταση στην αυξανόμενη εμβέλεια των συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης. Η βία κορυφώθηκε μετά την πρόσφατη δολοφονία του υποψήφιου προέδρου κατά της διαφθοράς Φερνάντο Βιγιαβισένσιο.

Μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού, οι συμμορίες έχουν εκμεταλλευθεί τον αδύναμο έλεγχο του κράτους για να επεκτείνουν την εξουσία τους. Η βία στις φυλακές έχει γίνει όλο και πιο συχνή, με τις συμμορίες να μάχονται μεταξύ τους για τον έλεγχο των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Σήμερα, ορισμένοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας πιστεύουν πλέον ότι το ένα τέταρτο των 36 φυλακών της χώρας ελέγχεται από συμμορίες. Ο Νομπόα θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο των φυλακών, ορισμένες από τις οποίες έχουν γίνει αρχηγεία των συμμοριών, αλλά και κέντρα στρατολόγησης νέων μελών.

Με πληροφορίες από Sky News, NYT

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ