ΠΗΓΗ: ΒΒC
Ο θάνατος ενός σημαίνοντος πολιτικού στην Κίνα μπορεί ενίοτε να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές, όπως συνέβη μετά τον Μάο Τσετούνγκ, ή μπορεί να φέρει πολιτική αναταραχή, όπως συνέβη όταν ο θρήνος για τον Χου Γιαομπάνγκ μετατράπηκε σε διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.
Για το λόγο αυτό, ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ έχει ήδη επιφέρει διάφορα μέτρα για να διασφαλιστεί η διατήρηση της σταθερότητας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταστολή της χρήσης VPN για να περιοριστεί η πρόσβαση των πολιτών στα τμήματα του διαδικτύου που δεν ελέγχονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Ο Κετσιάνγκ άλλοτε «νούμερο δυο» της χώρας θεωρούνταν πραγματιστής τον οποίο δεν φαινόταν να τον απασχολεί τόσο πολύ η ιδεολογία. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε η ύπαρξη του δείκτη «Li Keqiang», ο οποίος ήρθε στο φως από τα Wikileaks. Ως γραμματέας του κόμματος της επαρχίας Λιαονίνγκ, ο Λι φέρεται να είχε πει στον πρέσβη των ΗΠΑ το 2007 ότι τα τοπικά στοιχεία του ΑΕΠ ήταν αναξιόπιστα για την αξιολόγηση της οικονομικής προόδου.
Φέρεται να είπε ότι χρησιμοποιούσε τρεις άλλους δείκτες για την ανάλυση της ανάπτυξης: τον όγκο των σιδηροδρομικών φορτίων, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και τις εκταμιεύσεις τραπεζικών δανείων.
Τον Μάιο του 2022, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην οποία λέγεται ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων, μίλησε αρχικά με τα καλύτερα λόγια για την «αποτελεσματική δουλειά» των αξιωματούχων. Ωστόσο τόνισε: «οι δυσκολίες, σε ορισμένους τομείς και σε κάποιο βαθμό, είναι ακόμη μεγαλύτερες από το σοβαρό σοκ της πανδημίας το 2020».
Πρόσθεσε ότι υπάρχει σαφής δρόμος προς τα εμπρός, λέγοντας ότι «η ανάπτυξη είναι η βάση και το κλειδί για την επίλυση όλων των προβλημάτων στην Κίνα».
Το γεγονός ότι ο θάνατός του ήρθε μόλις λίγους μήνες μετά την ανεξήγητη απομάκρυνση των υψηλού προφίλ υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας σημαίνει ότι οι επερχόμενες επίσημες τελετές στη μνήμη του θα αντιμετωπιστούν πολύ προσεκτικά. Αυτό γιατί το Πεκίνο δεν θέλει να ξεκινήσουν συζητήσεις για το πως θα ήταν η χώρα υπό την δική του ηγεσία.