Αφού η Ουκρανία κατάφερε να επανακτήσει σημαντικά εδάφη το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι ελπίδες στο Κίεβο και στους συμμάχους του για περαιτέρω επιτυχίες κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που φτάνει τα 1.000 χιλιόμετρα ήταν μεγάλες. Ο δυτικός οπλισμός, συμπεριλαμβανομένων υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, είχε ενισχύσει τις προσδοκίες αυτές.
Μέχρι στιγμής τα κέρδη της Ουκρανίας είναι μικρά, καθώς η ρωσική άμυνα αποδείχθηκε αποτελεσματική και η όποια δυναμική δημιουργήθηκε στον Νότο και την Ανατολή φαίνεται να έχει εξαντληθεί προς το παρόν.
Την ίδια ώρα ο καιρός γίνεται υγρός, καθιστώντας το έδαφος βαλτώδες και δύσκολο να κινηθεί ο βαρύς εξοπλισμός, αν και σταδιακά οι χαμηλές θερμοκρασίες θα βελτιώσουν την ευελιξία καθώς θα μπαίνει ο χειμώνας.
Χερσώνα
Για μήνες μετά την ανατίναξη του σοβιετικής εποχής φράγματος της Καχόβκα στις αρχές Ιουνίου –μια καταστροφή για την οποία τα δύο αντιμαχόμενα μέρη αλληλοκατηγορήθηκαν– η γραμμή του μετώπου κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο που καταλήγει νοτιοδυτικά στη Μαύρη Θάλασσα, έχει μετακινηθεί ελάχιστα. Αλλά στα μέσα Οκτωβρίου, ορισμένοι Ρώσοι στρατιωτικοί bloggers ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν σχηματίσει ένα μικρό προγεφύρωμα στην ανατολική όχθη. Εκείνη την εποχή, η Ρωσία δήλωσε ότι είχε ματαιώσει μια προσπάθεια της Ουκρανίας να διασχίσει τον ποταμό Ντνίπρο. Το Κίεβο δεν έχει παράσχει λεπτομέρειες για οποιαδήποτε επιχείρηση.
Νότιο μέτωπο
Οι χάρτες του πεδίου μάχης που χρησιμοποιούν ελεύθερες πληροφορίες έδειξαν ότι στις αρχές Ιουνίου η Ρωσία είχε ενισχύσει τις θέσεις της κατά μήκος του νότιου μετώπου με περισσότερα στρατεύματα. Λίγο αργότερα, Ουκρανοί στρατιώτες παραβίασαν την πρώτη γραμμή άμυνας νότια της πόλης Βελίκα Νονοσίλκα.
Την ίδια ώρα η Ουκρανία εξακολουθεί να απέχει 80-90 χλμ. από τη Θάλασσα του Αζόφ, όπου στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι στόχος της είναι να κόψει τον ρωσικό στρατό στα δύο και να αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού προς την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
Μέτωπο στην Αβντιίβκα
Η κατεστραμμένη πόλη κοντά στο ρωσοκρατούμενο Ντονέτσκ βρίσκεται υπό βομβαρδισμούς και μάχες καθ′ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Ο πληθυσμός των 30.000 ανθρώπων έχει συρρικνωθεί σε περίπου 1.500, καθώς οι άμαχοι έχουν φύγει για να σωθούν. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν περιοχή πλάτους 1 χιλιομέτρου κατά μήκος σιδηροδρομικής γραμμής βόρεια της πόλης, προ ημερών. Από εκεί αναμένεται να προελάσουν προς τα χωριά Στέποβε και Μπερντίχιβ, κοντά σε εργοστάσιο εμφιάλωσης της εταιρείας Coca-Cola στην Αβντιίβκα.
Μπαχμούτ
Στα τέλη Μαΐου, η μισθοφορική ομάδα Wagner της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε το Μπαχμούτ ύστερα από μερικές από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου. Ηταν η μόνη σημαντική νίκη που μπορούσε να ισχυρισθεί η Μόσχα από τότε που οι δυνάμεις της εγκατέλειψαν τα προάστια του Κιέβου και στη συνέχεια υποχώρησαν γύρω από το Χάρκοβο στα βόρεια και τη Χερσώνα στα νότια στα τέλη του 2022. Χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές έχασαν τη ζωή τους σε μάχες μάχης που μετέτρεψαν το Μπαχμούτ σε ερείπια. Η στρατηγική του σημασία έχει αμφισβητηθεί όμως από ορισμένους στρατιωτικούς αναλυτές.
Πίσω από τις γραμμές του μετώπου
Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας την έχουν προμηθεύσει με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς που μπορούν να πλήξουν στόχους πίσω από τις ρωσικές γραμμές άμυνας. Ενώ τα πλήγματα θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ρωσικές υλικοτεχνικές και αμυντικές δυνατότητες, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν θα αλλάξουν σημαντικά την πορεία του πολέμου.
Στις 13 Σεπτεμβρίου, η Ουκρανία χτύπησε μια δεξαμενή της ναυτικής βάσης στην πόλη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, όπου βρίσκεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, τον οποίο η Μόσχα χρησιμοποιεί για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.
Στρατιωτικοί αναλυτές και οι αρχές στο Κίεβο δήλωσαν ότι η Ουκρανία προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ένα μεγάλο αποβατικό πλοίο και ένα υποβρύχιο.
Στα μέσα Οκτωβρίου, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS που προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ, προκαλώντας ζημιές σε αεροδρόμια κοντά στο Λουχάνσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας και στο Μπερντιάνσκ στην Αζοφική Θάλασσα, αμφότερα υπό ρωσικό έλεγχο.