ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γάζα: Εντείνονται οι προσπάθειες για εκεχειρία

Οι ΗΠΑ και άλλες 17 χώρες καλούν τη Χαμάς να δεχθεί το σχέδιο για τη Γάζα

Reuters, A.P.

Καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις φονικές επιδρομές και εμφανίζεται έτοιμος να εισβάλει στη Ράφα εφόσον δοθεί το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία, εντείνονται οι διεθνείς προσπάθειες για συμφωνία εκεχειρίας ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, δεκαοκτώ χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ κάλεσαν τη Χαμάς να δεχθεί την πρόταση που έχει κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι, να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να αυξηθεί θεαματικά η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους.

«Τονίζουμε ότι η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι για την απελευθέρωση των ομήρων θα οδηγούσε σε άμεση και παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, κάτι που θα διευκόλυνε την κατακόρυφη αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Την υπογράφουν, παρά τις διαφορές τους για το Παλαιστινιακό, όλες οι χώρες, πολίτες των οποίων περιλαμβάνονται στους ομήρους της Χαμάς: Αργεντινή, Αυστρία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Καναδάς, Κολομβία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία και Ταϊλάνδη.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Στις πρώτες τους αντιδράσεις, και οι δύο εμπόλεμες πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε ότι η οργάνωσή του εξακολουθεί να θέτει ως προϋπόθεση για κάθε συμφωνία τον τερματισμό του πολέμου και την απόσυρση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Νταβίντ Μένσερ υποστήριξε ότι «η Χαμάς είναι εκείνη που κωλυσιεργεί» και αξίωσε να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι όμηροι.

Ωστόσο, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το σχέδιο συμφωνίας που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να βαίνουμε προς τη λεωφόρο που οδηγεί σε συμφωνία», αν και, όπως είπε, «δεν είναι σίγουρος» ότι θα υπάρξει αίσιο αποτέλεσμα. Προσέθεσε, δε, ότι «όλα εξαρτώνται από έναν και μόνο άνθρωπο», τον τοπικό ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος, κατά τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον, έχει τον τελικό λόγο για το εάν υπάρξει ή όχι συμφωνία.

Ο ίδιος αξιωματούχος, που μίλησε υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι στο παρελθόν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν ήταν και πολύ συνεργάσιμος, τώρα όμως «δέχθηκε απολύτως την πρόταση, η οποία καλύπτει σχεδόν όλες τις απαιτήσεις της Χαμάς», συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα.

Σημαντικά ήταν και τα μηνύματα που έστειλε χθες, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press, ο Χαλίλ αλ Χάγια, Νο 2 στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς υπό τον εξόριστο ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια. Ο Αλ Χάγια επισήμανε ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε εκεχειρία πέντε χρόνων ή και μεγαλύτερης διάρκειας με το Ισραήλ και ότι επιθυμεί να ενταχθεί στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ώστε να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στη Γάζα. Προχωρώντας πιο μακριά από τις επίσημες θέσεις της οργάνωσης, δήλωσε ότι η Χαμάς θα ήταν έτοιμη να καταθέσει τα όπλα και να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα χωρίς ένοπλη πτέρυγα εάν δρομολογούνταν η διαδικασία για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967 – κάτι που, ωστόσο, δεν δέχεται η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Στα ίχνη του Σινουάρ

Ο ισραηλινός στρατός αναζητεί τον Γιαχία Σινουάρ στα υπόγεια τούνελ της Γάζας, όπου θεωρεί ότι κρύβεται μετά τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Χθες όμως, αραβικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σινουάρ βγήκε για λίγο από το κρησφύγετό του και περπάτησε σε δρόμους της Γάζας συνομιλώντας με μαχητές. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Σινουάρ ήταν εκείνος που ματαίωσε την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία, την οποία ετοιμαζόταν να εγκρίνει η εξόριστη πολιτική ηγεσία της οργάνωσης.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Βελγίου κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή σε διάβημα διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 33χρονου Παλαιστινίου Αμπντάλα Ναμπχάν, ο οποίος εργαζόταν σε βελγική υπηρεσία ανάπτυξης, από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα. Στο ίδιο αεροπορικό πλήγμα σκοτώθηκαν ο επτάχρονος γιος και η εξάχρονη ανιψιά του Ναμπχάν, ενώ τραυματίστηκε η σύζυγός του, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Συνεχίζονται οι ταραχές στις ΗΠΑ

Συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών που διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης και αστυνομικών δυνάμεων, που επενέβησαν ύστερα από αίτημα των πανεπιστημιακών αρχών, σημειώθηκαν κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε αρκετές πολιτείες.

Τα πιο εκτεταμένα επεισόδια διαδραματίστηκαν στο Κολέγιο Εμερσον της Βοστώνης, όπου συνελήφθησαν 108 άτομα, ενώ τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων. Αλλοι 93 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Λος Αντζελες. Νωρίτερα, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Οστιν, υπήρξε βίαιη επιδρομή της έφιππης αστυνομίας και άλλων δυνάμεων καταστολής με αίτημα των πανεπιστημιακών αρχών και εντολή του κυβερνήτη Γκρεγκ Αμποτ. Τουλάχιστον 34 άτομα οδηγήθηκαν στο κρατητήριο.

Φοιτητές και πολίτες διαδηλώνουν στο Λος Αντζελες υπέρ των Παλαιστινίων. Πάνω από 90 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Το κίνημα που άρχισε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια με διαμαρτυρίες και αντίσκηνα έχει εξαπλωθεί σε πολλές πολιτείες. [EPA/CAROLINE BREHMAN]

Οι καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων και οι κατασκηνώσεις ακτιβιστών που καταδικάζουν το Ισραήλ για τον πόλεμο της Γάζας επεκτείνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Παράλληλα, πυκνώνουν και οι αστυνομικές επεμβάσεις. Τη Δευτέρα, αστυνομικοί συνέλαβαν 133 διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ενώ άλλοι 40 συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στο Κονέκτικατ.

Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στο Μανχάταν, που υπήρξε το αρχικό επίκεντρο των κινητοποιήσεων, οι Αρχές παρέτειναν μέχρι την Παρασκευή την προθεσμία για εκκένωση της κατασκήνωσης ενόψει της προγραμματισμένης τελετής των αποφοίτων. Το ίδρυμα επισκέφθηκε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, με στόχο «να υποστηρίξει τους Εβραίους φοιτητές που εκφοβίζονται», για να αποδοκιμαστεί έντονα από το πλήθος των συγκεντρωμένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση