ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξετάζεται ειρηνευτική συμφωνία– Το μοντέλο που προτείνει το Κίεβο

Το Κίεβο προσβλέπει όλο και περισσότερο στο μοντέλο της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, στο οποίο Ρωσία και Ουκρανία συνήψαν χωριστές συμφωνίες με μεσάζοντες

Η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στη Ρωσία ενισχύει το Κίεβο προκειμένου να πιέσει για ειρηνευτικές συνομιλίες, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως ένα πλαίσιο που θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη και όταν το Κρεμλίνο αρνείται να στείλει τους διπλωμάτες του σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Οπως αποκαλύπτει σχετικό ρεπορτάζ του Politico, στην ουκρανική πρωτεύουσα πληθαίνουν οι συζητήσεις αναφορικά με ένα μοντέλο ειρηνευτικής συμφωνίας που θα ομοιάζει με τη συμφωνία του Ιουλίου 2022 που επέτρεψε στην Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με αυτό το σχήμα, Ρωσία και Ουκρανία εργάστηκαν πάνω σε ξεχωριστές συμφωνίες, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και της Τουρκίας ως μεσάζοντες, χωρίς άμεση συμφωνία Μόσχας-Κιέβου.

Στο Κίεβο, υπάρχει η πεποίθηση ότι το χτύπημα των στρατευμάτων του στην περιφέρεια του Κουρσκ ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας. «Στο Κουρσκ μπορούμε να δούμε καθαρά πώς αυτό το εργαλείο χρησιμοποιείται για να πείσει τη Ρωσία να μπει σε μια δίκαιη διαδικασία διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλ Ποντόλιακ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέμεινε ότι δεν έχει καμία διάθεση για συνομιλίες.

«Τι είδους διαπραγματεύσεις μπορούμε να κάνουμε με ανθρώπους που επιτίθενται αδιακρίτως στον άμαχο πληθυσμό και σε μη στρατιωτικές υποδομές ή προσπαθούν να δημιουργήσουν απειλές για τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας; Τι μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους;» δήλωσε ο Πούτιν –χωρίς ίχνος ειρωνείας-, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει ισοπεδώσει ουκρανικές πόλεις, σκοτώνοντας αμάχους και καταφεύγοντας σε εκβιασμούς για τον κατεχόμενο από τη Ρωσία σταθμό της Ζαπορίζια.

Το μοντέλο της Μαύρης Θάλασσας θα γεφύρωνε αυτό το αδιέξοδο, δήλωσαν δύο ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι στο Politico. «Αυτό είναι το σχέδιο στο οποίο στοχεύουμε», δήλωσε αξιωματούχος προσκείμενος στο ουκρανικό προεδρικό γραφείο, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το σχέδιο των 10 σημείων

Η βάση γι’ αυτό που θέλει η Ουκρανία είναι ένα σχέδιο 10 σημείων που καταρτίστηκε από τον πρόεδρο Ζελένσκι το 2022 – και καλύπτει μια σειρά θεμάτων όπως η επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Αντρίι Γερμάκ, επιτελάρχης του Ζελένσκι, δήλωσε στην European Pravda ότι συγκροτούνται 10 ομάδες εργασίας -συμπεριλαμβανομένων πρεσβευτών και εμπειρογνωμόνων- για την κατάρτιση σχεδίων δράσης και χρονοδιαγραμμάτων.

Ο ίδιος έθεσε τη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα ως μια πιθανή μορφή: «Δεν είχαμε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Είχαμε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τον ΟΗΕ και αυτοί διαπραγματεύτηκαν με τη Ρωσία. Ηταν μια επιτυχία. Ο διάδρομος λειτούργησε για ένα χρόνο – υπήρχαν πολλά προβλήματα, αλλά λειτούργησε. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό. Μια παρόμοια μορφή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξανά».

Το Κίεβο πρέπει να επεξεργαστεί ένα κοινό ειρηνευτικό σχέδιο με τις χώρες που προτίθενται να βοηθήσουν να εφαρμόσει τα τρία αρχικά σημεία της ειρηνευτικής φόρμουλας -πυρηνική και ενεργειακή ασφάλεια, επισιτιστική ασφάλεια και επιστροφή των κρατουμένων- που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας πρώτης ειρηνευτικής συνόδου κορυφής στην Ελβετία, τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Ζελένσκι επιθυμεί μια κοινή ειρηνευτική πρόταση από τις συναντήσεις που ξεκίνησε η Ουκρανία κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνόδου. Οι φιλικές προς τη Ρωσία χώρες που συμμετέχουν στην εφαρμογή του ειρηνευτικού προγράμματος υποτίθεται ότι θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στη Μόσχα κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης ειρηνευτικής συνόδου κορυφής που θέλει να διοργανώσει το Κίεβο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα προσέλθει σε αυτή τη σύνοδο κορυφής και χαρακτήρισε την ειρηνευτική φόρμουλα της Ουκρανίας «εντελώς απαράδεκτη».

Οι Ουκρανοί αποφάσισαν ότι η Μόσχα χρειάζεται κάποια ενθάρρυνση, λέγοντας ότι οι επιδρομές κατά της Ρωσίας θα σταματήσουν όταν εξασφαλιστεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Οσο πιο γρήγορα η Ρωσία συμφωνήσει στην αποκατάσταση μιας δίκαιης ειρήνης, ιδίως με βάση μια ειρηνευτική φόρμουλα που οδηγεί σε μια τέτοια ειρήνη, τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσουν οι επιδρομές των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος», δήλωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τουρκία δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να λειτουργήσει και πάλι ως μεσάζων για την εξασφάλιση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. «Η Τουρκία, όπως πάντα, είναι έτοιμη να διευκολύνει τη διαδικασία», δήλωσε τον Ιούνιο ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. «Δεν θα διστάσουμε να καταβάλουμε περαιτέρω προσπάθειες».

Πηγή: Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση