Kathimerini.gr
Γιώργος Σκαφιδάς
Το μεγάλο προεκλογικό συνέδριο του κόμματος των Δημοκρατικών, που σήκωσε αυλαία χθες στο Σικάγο, έρχεται να θέσει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί η προεκλογική εκστρατεία της Δημοκρατικής παράταξης τους περίπου δυόμισι μήνες που απομένουν πια έως τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Αυτές τις ημέρες, στο Ιλινόι, επισφραγίζονται άλλωστε δύο κομβικές εξελίξεις: η «έξοδος» του Τζο Μπάιντεν από τη μια πλευρά και η «έλευση» της Κάμαλα Χάρις από την άλλη.
(AP Photo/Paul Sancya)
Ο 81χρονος (82χρονος τον ερχόμενο Νοέμβριο) Μπάιντεν αποχαιρέτησε κοινό και κριτικούς με μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία το βράδυ της Δευτέρας (ώρα ΗΠΑ), μιλώντας ενώπιον ενός πλήθους το οποίο τον ευχαριστούσε… όχι μόνο για την πολυδεκαετή προσφορά του στην αμερικανική πολιτική, αλλά και… για την απόφασή του να αποσυρθεί από μια προεδρική κούρσα την οποία δυσκολευόταν να φέρει εις πέρας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν Αμερικανοί αναλυτές.
(AP Photo/Jacquelyn Martin)
Όσο για τη μεγάλη –συνεδριακή– ομιλία της 59χρονης Κάμαλα Χάρις, εκείνη αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη, τελευταία ημέρα του κομματικού συνεδρίου.
Το κλίμα που επικρατεί πια στις τάξεις των Δημοκρατικών εκπέμπει προς τα έξω συγκρατημένο ενθουσιασμό.
Τα (σχετικά με την υποψηφιότητα του Μπάιντεν) εσωτερικά ρήγματα του πρόσφατου παρελθόντος δείχνουν πια να έχουν δώσει τη θέση τους σε μια ανανεωμένη κομματική συνοχή, καθώς όλοι συσπειρώνονται γύρω από το δίδυμο των Χάρις και Ουόλτς στον δρόμο προς τις κάλπες του Νοεμβρίου.
Δημοσκοπικό προβάδισμα
Οι δημοσκοπήσεις έρχονται, από την πλευρά τους, να τροφοδοτήσουν αυτόν τον αναγεννημένο ενθουσιασμό. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι τελευταίες μετρήσεις δίνουν ένα μικρό μεν αλλά αξιοσημείωτο προβάδισμα τριών έως πέντε μονάδων στη Χάρις έναντι του Τραμπ. Ακόμη και όσοι πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικανούς (Rasmussen, Fox), από την άλλη πλευρά, δείχνουν ντέρμπι.
Τα δύσκολα ωστόσο ξεκινούν τώρα για την 59χρονη (60χρονη τον Οκτώβριο) Χάρις. Η τελευταία φορά που εκείνη βρέθηκε αντιμέτωπη με δημοσιογράφους, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, ήταν… τον περασμένο Ιούνιο (στην εκπομπή Morning Joe του δικτύου MSNBC), πολύ πριν εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Τα αμερικανικά ΜΜΕ ωστόσο τώρα την περιμένουν στη γωνία με ακόμη πιο δύσκολες ερωτήσεις, αναμένοντας την επόμενη συνέντευξη Τύπου.
Θέματα-αγκάθια
Από (άβολα) θέματα συζήτησης (και αντιπαράθεσης), δε, άλλο τίποτα: η πορεία της αμερικανικής οικονομίας και η χαίνουσα πληγή του πληθωρισμού, η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στο μέτωπο Ισραήλ – Γάζας (για τις οποίες η ηγεσία των Δημοκρατικών δέχεται κριτική εκ των έσω και από τα Αριστερά), το μεταναστευτικό και η κατάσταση στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού κ.ά.
Ειδικά η οικονομία ξεχώριζε, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, ως η αχίλλειος πτέρνα της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών. Θα καταφέρει, άραγε, η Χάρις να πείσει σε αυτό το μέτωπο, ενώ δέχεται επιθέσεις από τα δεξιά (για το μεταναστευτικό, μεταξύ άλλων) και από τα αριστερά (για τη στήριξη και τα όπλα που συνεχίζει να παρέχει η αμερικανική κυβέρνηση στο Ισραήλ παρά το αιματοκύλισμα στη Γάζα);
Η πρόκληση της επαναπαρουσίασης και το μομέντουμ
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές προερχόμενες από το περιβάλλον της, η Κάμαλα Χάρις θα πρέπει τώρα –υπό μια έννοια– να επανασυστηθεί στους Αμερικανούς ψηφοφόρους αξιοποιώντας το μομέντουμ, ένα μομέντουμ το οποίο ωστόσο η ίδια είχε χάσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.
Υπενθυμίζεται ότι η Χάρις είχε διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα της Δημοκρατικής παράταξης και παλαιότερα, το 2020, ξεκινώντας την εκστρατεία της με υψηλές προσδοκίες, που όμως κατέρρευσαν στην πορεία. Με αναλόγως υψηλές προσδοκίες, που επίσης ξεφούσκωσαν, είχε ξεκινήσει και τη θητεία πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια στην αντιπροεδρία στο πλευρό του Μπάιντεν. Το στοίχημα για την ίδια θα είναι πια να κρατήσει αυτές τις προσδοκίες ψηλά, τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Το γεγονός ότι εκείνη έχει απέναντί της έναν ηγέτη βαθιά πολωτικό, όπως είναι ο Τραμπ, σίγουρα θα τη βοηθήσει, πλην όμως αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.
Κινούμενη άμμος
Η δυναμική της προεκλογικής εκστρατείας είναι άλλωστε κάτι οποίο μπορεί να αλλάξει, όπως έχει άλλωστε κατ’ επανάληψη συμβεί στο παρελθόν, ειδικά στις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, πριν από μόλις λίγες εβδομάδες – τον Ιούλιο, στο πλαίσιο του δικού τους μεγάλου προεκλογικού κομματικού συνεδρίου στο Μιλγουόκι, οι Ρεπουμπλικανοί έδειχναν τόσο «σίγουροι για τον εαυτό τους και για τους υποψηφίους τους» όσο δείχνουν τώρα και οι Δημοκρατικοί. Τι άλλαξε εν τω μεταξύ; Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται δίνοντας την προεδρική σκυτάλη στην Κάμαλα…
(AP Photo/Paul Sancya)
Ο,τι ήταν να αλλάξει, ωστόσο, πλέον άλλαξε… όπερ σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν πια να ελπίζουν στην ώθηση μιας νέας απροσδόκητης ανατροπής.
Από ντιμπέιτ… σε ντιμπέιτ
Αυτό που αναμένεται πια με ενδιαφέρον είναι το πρώτο προεδρικό debate μεταξύ Χάρις και Τραμπ, που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου στη Φιλαδέλφεια… Εκείνη τη βραδιά, εάν όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος και η τηλεμαχία διεξαχθεί κανονικά, αναμένεται να κριθούν πολλά.
Το προηγούμενο debate, της 27ης Ιουνίου μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν ήταν εκείνο το οποίο επί της ουσίας «ενταφίασε» την υποψηφιότητα του δεύτερου ανοίγοντας τον δρόμο για τη Χάρις.
Η προεδρική υποψηφιότητα της Χάρις πρόκειται να κριθεί ωστόσο τώρα από το επερχόμενο debate της 10ης Σεπτεμβρίου και από όσα θα ακολουθήσουν…