Λουκάς Βελιδάκης
«Η δημοκρατία πρέπει να διαφυλαχθεί – όπως το κάναμε το 2020, πρέπει να το κάνουμε και το 2024», είπε ο Τζο Μπάιντεν εκπέμποντας το δικό του μήνυμα στη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, κατά την πρώτη ημέρα του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο.
Σειρά πολιτικών αναλυτών στις ΗΠΑ είχαν προοικονομήσει ότι η ομιλία Μπάιντεν θα παραπέμπει σε πολιτική σκυταλοδρομία, κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραδώσει -ενώ ακόμα διοικεί τη χώρα- τη σκυτάλη στην Χάρις.
Η ομιλία του διακόπηκε πολλάκις από θερμά χειροκροτήματα και επευφημίες του πλήθους που φώναζε: «Σε ευχαριστούμε Τζο», ενώ παράλληλα ύψωνε μακρόστενα πλακάτ με το σύνθημα «Αγαπάμε τον Τζο», που οι διοργανωτές του συνεδρίου είχαν διανείμει πριν από την ομιλία του προέδρου.
Ο Πίτερ Μπέικερ των ΝΥΤ, στην ανάλυσή του, τονίζει ότι ο Μπάιντεν «ήξερε και ας μην ήθελε να το παραδεχτεί ότι τον ευχαριστούσαν για όσα κατάφερε κατά τη διάρκεια μιας ζωής στο πολιτικό προσκήνιο, αλλά τον ευχαριστούσαν επίσης -ας είμαστε ειλικρινείς- που δεν έβαλε ξανά υποψηφιότητα». «Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς μια πιο γλυκόπικρη στιγμή για έναν πρόεδρο που πέρασε πάνω από μισό αιώνα στη σκηνή μόνο και μόνο για να δει τώρα ακούσια την έξοδο», υπογραμμίζει.
Η ομιλία του Μπάιντεν άργησε χαρακτηριστικά, όπως σημειώνει το Vox, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέβηκε στη σκηνή μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα. Αυτό από μόνο του προκάλεσε ψιθύρους στην αρένα, ότι οι επιτελείς του συνεδρίου θα επεδίωκαν να «θάψουν» σκοπίμως την ομιλία (κάτι που οι υπεύθυνοι του συνεδρίου αρνήθηκαν, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ του ιστότοπου).
Πριν από τον ίδιο τον Μπάιντεν, στη σκηνή ανέβηκε η κόρη του Ασλεϊ, η οποία τον προλόγισε και κατόπιν -με δάκρυα στα μάτια- ανέβηκε στο βήμα και την αγκάλιασε. Η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν, η οποία μίλησε λίγο πριν από τον σύζυγό της, δάκρυσε επίσης, ενώ ήταν συγκινημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς.
Νωρίτερα, σε μια απροσδόκητη εμφάνισή της στη σκηνή, η Κάμαλα Χάρις εξήρε τη «δια βίου υπηρεσία» του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια πρόεδρος του κόμματος το 2016, χαρακτήρισε τον Μπάιντεν ως «πρωταθλητή της Δημοκρατίας».
Η ομιλία του 81χρονου προέδρου ήταν πολύπλευρη: Είχε στοιχεία απολογισμού και στήριξης της ατζέντας του κι όσων έπραξε στην προεδρική του θητεία, αλλά ταυτόχρονα στήριξε με θέρμη την Κάμαλα Χάρις, αφήνοντας στην άκρη κάθε ενδεχόμενη πικρία για την αποχώρησή του (πριν από την ομιλία, σε αμερικανικά ΜΜΕ και τηλεοπτικές εκπομπές είχε εξεταστεί το σενάριο να μην εκφράσει με ζέση τη στήριξή του λόγω των πιέσεων που είχε δεχθεί για να αποχωρήσει από την κούρσα).
Η Washington Post, στο κεντρικό της ρεπορτάζ για την ομιλία Μπάιντεν, σημειώνει ότι είχε ζωντάνια και ενέργεια και ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε κατά κάποιο τρόπο «τον γύρο της νίκης για τα τέσσερα χρόνια της θητείας του και προσπάθησε να εδραιώσει την κληρονομιά του. Μίλησε επίσης για το έργο που έχει ακόμη μπροστά του: υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας, εξασφάλιση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για τον τερματισμό του καταστροφικού πολέμου στη Γάζα και επιστροφή στην πατρίδα των Αμερικανών που κρατούνται άδικα».
Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις εκλογές «μάχη για την ψυχή της Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι ανέλαβε τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια «ενός χειμώνα, ενός σκοτεινού κεφαλαίου στην αμερικανική ιστορία». Και συνέχισε: «Τώρα είναι καλοκαίρι. Ο χειμώνας πέρασε».
Ο δημοσιογράφος του BBC, Μπερντ Ντέμπουσμαν, σχολιάζοντας μέσα από την αρένα στο Σικάγο, επισήμανε ότι ο Μπάιντεν «ενώ μίλησε εκτενώς για τα επιτεύγματα της δικής του κυβέρνησης, μεγάλο μέρος της ομιλίας του επικεντρώθηκε στην εκστρατεία της Χάρις, που την αντιπαρέβαλε με του Τραμπ. Το μήνυμά του έγινε θετικά αποδεκτό από το πολυπληθές ακροατήριο, που ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν υποσχέθηκε ότι θα είναι ο “καλύτερος εθελοντής” για την εκστρατεία Χάρις-Γουόλς».
Ο Μπάιντεν αναγνώρισε «λάθη» του, αλλά διαβεβαίωσε ότι έδωσε την «καρδιά και την ψυχή» του στη χώρα. «Θέλω να ξέρετε πόσο ευγνώμων είμαι σε όλους εσάς. Είμαι πιο αισιόδοξος τώρα απ’ ό,τι ήμουν όταν εξελέγην ως 29χρονος γερουσιαστής», πρόσθεσε.
Ο Αντονι Ζούκερ από το BBC σχολίασε ότι «δεν ήταν η ομιλία που ήθελε να εκφωνήσει ο Τζο Μπάιντεν, τουλάχιστον όχι εφέτος, υπό αυτές τις συνθήκες. Αλλά αν κάποιος ξέρει πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η τύχη, αυτός είναι ο πρόεδρος, του οποίου η προσωπική και επαγγελματική ζωή έχει σημαδευτεί από τραγωδίες και αντιξοότητες».
Η δημοσιογράφος του BBC Κούρτνεϊ Σουμπραμανιάν υπογραμμίζει ότι ο Μπάιντεν επανήλθε σε πολλά από τα θέματα της δικής του προεκλογικής εκστρατείας, κάποια από τα οποία η εκστρατεία της Χάρις αποφεύγει να θίξει.
Ο Μπάιντεν συνόψισε την 50χρονη καριέρα του στην πολιτική, με τη φράση: «Αμερική, σου έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό», ενώ με την ολοκλήρωση της ομιλίας του, στη σκηνή ανέβηκε η σύζυγός του Τζιλ και άλλα μέλη της οικογένειάς του.
Στη σκηνή ανέβηκε επίσης η Κάμαλα Χάρις, η οποία αγκάλιασε τον Μπάιντεν και του είπε: «Σ’ αγαπώ».