Kathimerini.gr
Μανώλης Κωστίδης
Η Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως εγγυήτρια χώρα για τη Γάζα, διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Καζακστάν, όπου συμμετείχε στη 10η Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.
Ο ίδιος προειδοποίησε πως η Τουρκία θα κάνει ό,τι περνάει από τη δικαιοδοσία της για να λογοδοτήσει το Ισραήλ ενώπιον Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τις «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα πολέμου», προσθέτοντας πως «ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να συνομιλήσουμε, τον έχουμε διαγράψει».
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως δεν τήρησε δίκαιη στάση στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα, με αποτέλεσμα η «εμπιστοσύνη στην Ευρώπη να έχει κλονιστεί βαθιά».
«Μιλάμε για το θέμα της εγγύησης συνεχώς από τη στιγμή που ξεκίνησαν αυτά τα γεγονότα. Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, η Αγγλία μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρχει παρόμοια δομή στη Γάζα με την Τουρκία εγγυήτρια χώρα; Τι πιο φυσικό από το να είναι η Τουρκία εγγυήτρια χώρα στη Γάζα; Μπορούμε λοιπόν να αναλάβουμε και εκεί τον ρόλο της εγγυήτριας χώρας. Τα γεγονότα θα δείξουν τι μορφή θα πάρει αυτό, ο χρόνος θα δείξει» σημείωσε ο ίδιος.
«Όλοι τους οφείλουν ένα χρέος στο Ισραήλ. Αλλά η Τουρκία δεν χρωστάει τίποτα στο Ισραήλ. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη δήλωση από αυτή. Τώρα η Γερμανία δεν μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος της. Είναι πολύ ξεκάθαρο. Και άλλοι είναι ακριβώς έτσι. Κάποιοι πολιτικοί εκεί, όπου ο νόμος μας είναι πολύ προχωρημένος, λένε “χρωστάμε ένα χρέος στο Ισραήλ, ξεκάθαρα πληρώνουμε αυτό το χρέος”. Δεν θα αναφέρω ονόματα. Ένας Γερμανός πολιτικός, με τον οποίο είμαι πολύ ειλικρινής, λέει: “Είμαστε χρεωμένοι”. Υπάρχει το Ολοκαύτωμα. Τώρα πληρώνουν το χρέος τους».
Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για την προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ -που υπολείπεται να επικυρωθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως «δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί μέτρα σχετικά με τις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη Σουηδία. Δεν έχει γίνει κανένα βήμα. Καθήκον μας ήταν να παραπέμψουμε αυτό το θέμα στη Βουλή καταρχήν και το κάναμε. Τώρα, ως φίλοι μας στο κοινοβούλιο, η Λαϊκή Συμμαχία, θα συνεχίσουμε το έργο μας εκεί.
Τις προάλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μου έστειλε ένα μικρό ευχαριστήριο μήνυμα. Παρακολουθεί επίσης στενά αυτές τις μελέτες. Λέει ότι θεωρεί θετικό το βήμα μου να στείλω αυτό το θέμα στη Βουλή. Έτσι του έστειλα νέα. Είπα, από εδώ και πέρα ανήκει στη βουλή. Εάν η Αμερική έχει μια Βουλή των Αντιπροσώπων και μια Γερουσία, έχουμε κι εμεις μια Βουλή. Θα δούμε πώς θα το ερμηνεύσει το κοινοβούλιο μας και πώς θα διαπραγματευτεί.
Όπως γνωρίζετε τώρα, έφτασε η περίοδος του προϋπολογισμού. Η Βουλή θα επικεντρωθεί εντατικά στον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός συζητήθηκε στην επιτροπή, αλλά τώρα έρχεται στη Γ.Σ. Οι δραστηριότητες της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι τόσο σύντομες στον προϋπολογισμό μας. Αλλά θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε όσο πιο εύκολο γίνεται. Σε αυτό το σημείο, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή θετική προσπάθεια. Αρκεί οι γύρω μας να μας προσεγγίσουν θετικά».