Kathimerini.gr
Γιάννης Παλαιολόγος
Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συγκαλέσει αύριο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε προ ολίγου ο επικεφαλής της, Ζοσέπ Μπορέλ. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ”, η συνεδρίαση θα λάβει χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης ξεκινώντας στις 4 μ.μ. ώρα Βρυξελλών. Σήμερα, άλλωστε, το θέμα του Αφγανιστάν θα συζητηθεί στην Επιτροπή Πολιτικής & Ασφάλειας (η συνεδρίαση αυτή θα ξεκινήσει στις 2 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών).
Οι λεγόμενες Med 5 (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα), οι χώρες πρώτης υποδοχής αιτούντων άσυλο της Ε.Ε., ζήτησαν να συμπεριληφθεί το θέμα στην ατζέντα του έκτακτου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων που θα λάβει χώρα την Τετάρτη. Η έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτης συγκλήθηκε, υπό τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων (ICPR), με αφορμή τις εξελίξεις με τις μεταναστευτικές ροές στα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας. Η σλοβένικη προεδρία δεν προτίθεται να διευρύνει την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, αλλά όσοι υπουργοί επιθυμούν να τοποθετηθούν επί των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, θα έχουν τη δυνατότητα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας δεν θα είναι πύλη εισόδου για ένα νέο κύμα προσφύγων», δήλωσε νωρίτερα (Open TV) ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης. Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «εξακολουθούμε να αναμένουμε έναν πολύ μικρό αριθμό αφίξεων», σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό είναι κάτι δυναμικό» και προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε να ξαναδούμε ποτέ τις σκηνές που βιώσαμε το 2015».
Σε κοινή ανακοίνωση χωρών της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και 25 εκ των «27» της Ε.Ε. (δεν συνυπέγραψαν Ουγγαρία και Βουλγαρία), γίνεται έκκληση «σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και εύτακτη αναχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα». Όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας – σημειώνεται – φέρουν ευθύνη «για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας, και για την άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».
Η Γερμανία, η Ισπανία και η Τσεχία είναι μεταξύ των χωρών που στέλνουν αεροσκάφη για την εκκένωση των πολιτών τους αλλά και Αφγανών που εργάζονταν ως προσωπικό στις πρεσβείες τους, ενώ η Ουκρανία συνδράμει κι αυτή τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αργά χθες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» για το σκοπό αυτό τις επόμενες ημέρες. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «οι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να γίνει αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθούν επί του παρόντος». Το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, που φυλάσσεται από 6.000 Αμερικανούς στρατιώτες, είναι η τελευταία οδός διαφυγής από τη χώρα. ωστόσο, σύμφωνα με το Der Spiegel, η Ουάσιγκτον διαμήνυσε την Κυριακή στους εταίρους της ότι και οι δυνάμεις αυτές θα αποσυρθούν εντός 72 ωρών.