ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγιναν περισσότερο ρατσιστές οι Γάλλοι;

Ετήσια έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη, αποκαλύπτει στοιχεία που σηματοδοτούν «σημαντικό και σπάνιο» βήμα προς τα πίσω

Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία αυξάνονται στη Γαλλία, τροφοδοτούμενες από τον πόλεμο στη Γάζα και τις ακροδεξιές ιδέες που κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση, όπως αναφέρει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γαλλίας, CNCDH, σε ετήσια έκθεση.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη, μερικά μόλις 24ωρα πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τις οποίες προκήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συντριπτική του ήττα στις πρόσφατες ευρωεκλογές και την επικράτηση των ακροδεξιών δυνάμεων.

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει και των επερχόμενων εκλογών, όπου κατεβαίνει με πλατφόρμα υπέρ του περιορισμού των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Κάτι που σύμφωνα με την CNCDH έρχεται σε «πλήρη αντίθεση με τις αρχές της ισότητας, της αδελφοσύνης και της ελευθερίας» που κατοχυρώνει το γαλλικό σύνταγμα, ενώ ενθαρρύνει τις ρατσιστικές απόψεις.

Το RN κέρδισε 88 έδρες στις βουλευτικές εκλογές του 2022 και αναδείχθηκε στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο γαλλικό κοινοβούλιο και 30 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο στις αντίστοιχες κάλπες νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Δεξιά μετατόπιση

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά σε θέματα ασφάλειας, ταυτότητας και μετανάστευσης.

Επιπλέον, ο πόλεμος στη Γάζα προκάλεσε αύξηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας τόσο στη Γαλλία, όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Το έτος 2023 σημαδεύτηκε από την έντονη ενίσχυση της τάσης απόρριψης του Αλλου, είτε όσον αφορά απόψεις είτε πράξεις», επισημαίνει η έκθεση του CNCDH.

«Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση πυροδοτεί τακτικά (αντισημιτικές) πράξεις, οι οποίες κορυφώνονται εν μέσω των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη», επισημαίνει η έκθεση, κάνοντας λόγο για αντισημιτισμό σε «πρωτοφανές επίπεδο».

«Ο μεταναστευτικός νόμος που προτάθηκε από την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2023 στον απόηχο της ιδέας του RN για την “εθνική προτίμηση” και οι συζητήσεις γύρω από αυτόν ενίσχυσαν την ξενοφοβική τάση», όπως αναφέρεται.

Ο ρατσισμός σε αριθμούς

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται στην έκθεση – βασισμένα σε προσωπικές συνεντεύξεις με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.210 ατόμων – είναι ανησυχητικά: Ο διαχρονικός δείκτης ανοχής, ο οποίος μετρά τις μεταβολές των προκαταλήψεων μεταξύ των Γάλλων κάθε χρόνο σε κλίμακα από το 0 έως το 100 (όσο πιο κοντά στο 100 είναι ο δείκτης, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο ανοχής), μειώθηκε κατά 3 μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, στο 62.

Πρόκειται για «σημαντική και σπάνια» πτώση, όπως επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμονας Βινσάν Τιμπέρ, καθηγητής πανεπιστημίου και ερευνητής στο Κέντρο Εμίλ Ντιρκχάιμ, ο οποίος συνυπογράφει την έκθεση.

Ο δείκτης, ο οποίος μειώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, παραμένει ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο, μακριά από τα επίπεδα που καταγράφηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και το 2010 (περίπου 50).

Ως αποτέλεσμα τριών δημογραφικών αλλαγών – υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, ανανέωση των γενεών και διαφοροποίηση του γαλλικού πληθυσμού – ο «βιολογικός» ρατσισμός, που βασίζεται στην πεποίθηση ότι κάποιες φυλές είναι ανώτερες από άλλες, έχει καταστεί περιθωριακός.

Η συντριπτική πλειονότητα των Γάλλων καταδικάζει πλέον τις διακρίσεις και το 79% εκτιμά ότι «στη Γαλλία είναι αναγκαία η σθεναρή καταπολέμηση του ρατσισμού».

Ωστόσο, άλλα στοιχεία της έρευνας, αποτελούν «καμπανάκι» για τους ερευνητές. Αναλυτικά, μεταξύ άλλων, η έκθεση καταδεικνύει:

  • Οι αναφορές για αντισημιτικές και αντιμουσουλμανικές πράξεις αυξήθηκαν κατά 284% και 29% αντίστοιχα, ενώ άλλα είδη ρατσιστικών πράξεων ενισχύθηκαν κατά 21%.
  • Το 51% των ερωτηθέντων στον γενικό πληθυσμό δεν αισθάνεται πλέον σαν στο σπίτι του στη Γαλλία, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 43% το 2022, γεγονός που οι συντάκτες της έκθεσης συνδέουν με την απόρριψη της μετανάστευσης. Το συναίσθημα αυτό ανέρχεται στο 91% μεταξύ των υποστηρικτών του RN.
  • Το 43% των κατοίκων της χώρας που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι η ανασφάλεια οφείλεται κυρίως στη μετανάστευση, ποσοστό που φτάνει στο 83% μεταξύ των υποστηρικτών του RN.
  • Το 69% δεν υποστηρίζουν την ιδέα της «εθνικής προτίμησης» του RN, σύμφωνα με την οποία οι Γάλλοι θα πρέπει να προτιμώνται για θέσεις εργασίας, επιδόματα και στέγαση έναντι των αλλοδαπών.

Με πληροφορίες από Reuters, Le Monde

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση