ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εφιαλτικές ώρες στο Σουδάν: «Είδαμε τον θάνατο»

Κραυγή αγωνίας από Έλληνες εγκλωβισμένους

Kathimerini.gr

Αυξάνονται ώρα με την ώρα οι χώρες που επιχειρούν να εκκενώσουν πολίτες και διπλωμάτες τους από το Σουδάν, όπου από το Μεγάλο Σάββατο μαίνονται αιματηρές μάχες μεταξύ παραστρατιωτικών και του στρατού της χώρας.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τις εμπόλεμες πλευρές να κηρύξουν αμέσως εκεχειρία και να διασφαλίσουν ότι οι άμαχοι θα προστατευθούν, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους πολίτες τους.

Η Ελλάδα έστειλε ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο και έφτασε στο Τζιμπουτί για την παραλαβή των 28 Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους, που έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν.

Το βράδυ της Δευτέρας, έφτασε στο αεροδρόμιο της Ρώμης «Τσαμπίνο» το πρώτο αεροσκάφος που μετέφερε Ιταλούς που εγκατέλειψαν το Σουδάν. Τους Ιταλούς που επαναπατρίσθηκαν και άλλους 13 ξένους πολίτες, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μελόνι, Αντόνιο Ταγιάνι.

Εγκλωβισμένοι 110 Έλληνες

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περίπου 110 Έλληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε διάσπαρτα σημεία του Σουδάν, ανάμεσά τους και ο μητροπολίτης Νουβίας, κ. Σάββας.

Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ, Γεράσιμος Παγουλάτος, εκτιμά ότι τα άτομα αυτά είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν και να φυγαδευτούν κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν.

Ορισμένοι κρύβονται στα σπίτια τους και οι απόπειρες γίνονται μετ’ εμποδίων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο μητροπολίτης φέρεται να επιχείρησε να φύγει με γαλλικό καραβάνι, αλλά όταν βγήκε από το κτίριο, όπου είχε βρει καταφύγιο, ξέσπασαν εκ νέου πυροβολισμοί με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην ασφάλεια του οικοδομήματος.

Ο αδελφός του Γ. Παγουλάτου είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ακροπόλ στο Χαρτούμ, το οποίο λειτουργεί από το 1952.

Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες στο Χαρτούμ

Μιλώντας κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι περιέγραψαν την αγωνία που βιώνουν, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για βοήθεια.

«Δεν μπορεί άνθρωπος να επιβιώσει έτσι, ζητάμε βοήθεια. Σήμερα πάλι πυροβολισμοί, μετά την προσπάθεια που κάναμε το πρωί για να βγούμε από την Μητρόπολη, να πάμε στη γαλλική πρεσβεία. Είναι αδύνατον να βγει κάποιος από το κέντρο, το είδαμε σήμερα με τα μάτια μας. Είδαμε τον θάνατο. Αυτός που μας είπε “να βγείτε” έξω μας έστελνε στον θάνατο και το ξέρει πολύ καλά αυτό. Μας μίλησε ο στρατός πολύ άσχημα, πυροβόλησε λίγο το αυτοκίνητο. Σε λίγο θα μείνουμε από ρεύμα και νερό, γιατί το πετρέλαιο που έχει μείνει έχει μείνει πολύ λίγο, μας το είπε χθες, μας ειδοποίησαν. Σε λίγο δεν θα έχουμε να φορτίσουμε τα κινητά μας. Πώς θα μιλήσουμε, πως θα ακούσετε τα νέα μας, θα ξέρετε ότι πεθαίνουμε», αναφέρει η Αλεξάνδρα Καλουμέτη.

Οι 12 Έλληνες που έχουν βρει καταφύγιο στη Μητρόπολη, επιχείρησαν να φύγουν με τα αυτοκίνητά τους.

Έλληνας, που βρίσκεται σε άλλο σημείο του Χαρτούμ, προσπάθησε να φτάσει στη γαλλική πρεσβεία. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περιγράφει τα όσα έζησε:

«Μας πήραν, μας είπαν πηγαίνετε στη γαλλική πρεσβεία, θα σας πάνε από εκεί στο αεροπλάνο. Πήγαμε μέχρι εκεί, κάτσαμε 3 ώρες, σφαίρες στο δρόμο, όχι μέσα στη πρεσβεία, στο δρόμο, πεταμένοι στο δρόμο, με τη γυναίκα μου και ένα κοριτσάκι 1,5 χρονών και στο τέλος μας γυρίσανε σπίτι.Έχουμε φτάσει σε σημείο να σκέφτεται ο κόσμος πως θα φύγει μόνος του για Αίγυπτο και από εκεί ο Θεός και η μοίρα μας».

Ο Νίκος Λημνιός είναι από τους Έλληνες που κατάφερε να απεγκλωβιστεί. «Ανά πάσα στιγμή φεύγουμε για Ρώμη, είμαι με τους Ιταλούς. Δόξα τω Θεώ φύγαμε. Είναι δύσκολες οι ώρες και είμαι σοκαρισμένος με όλο αυτό που συνέβη. Χθες μας ενημέρωσαν ότι μας εκκενώνουν και μαζευτήκαμε όλοι μαζί σε ένα σημείο για να φύγουμε. Μέχρι εκεί πήγαμε με τα δικά μας αυτοκίνητα».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ βρίσκεται σε επικοινωνία με το ιταλικό ΥΠΕΞ ενώ παράλληλα συζητά για την περαιτέρω συντονισμό παροχή βοήθειας από Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πάνω από 1.000 ξένοι υπήκοοι έχουν διαφύγει αεροπορικώς από το Σουδάν. Πρόκειται για πολίτες χωρών, που απομακρύνθηκαν με πτήσεις που οργάνωσαν μέχρι στιγμής οκτώ χώρες.

Γαλλικά και ιταλικά πολεμικά αεροσκάφη μεταφέρουν δεκάδες πολίτες προς το αεροδρόμιο του Τζιμπουτί. Επίσης, με τρία γερμανικά αεροσκάφη 311 πολίτες φυγαδεύτηκαν στο Βερολίνο από το Σουδάν.

Οι νεκροί στους δρόμους του Χαρτούμ ξεπερνούν τους 420.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλημα με τα τρόφιμα και το νερό, ενώ τα νοσοκομεία είναι είτε κλειστά, είτε διαλυμένα και οι ελλείψεις σε φάρμακα σοβαρές.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν μπορεί να κατακλύσει ολόκληρη την περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X