ΠΗΓΗ: Reuters
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Διπλωματικό μαραθώνιο με τελευταίο σταθμό την Αγκυρα πραγματοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με στόχο την προώθηση της ουκρανικής υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ και την εξασφάλιση περαιτέρω οπλισμού από τους Συμμάχους ενόψει της συνόδου στο Βίλνιους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τσεχία, ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της Δύσης να προσφέρουν στο Κίεβο όπλα μεγάλης εμβέλειας και σύγχρονο πυροβολικό. Μιλώντας χθες, μία ημέρα πριν από τη συμπλήρωση 500 ημερών πολέμου στη χώρα του, ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η αντεπίθεση του στρατού του Κιέβου δεν συνεχίζεται με τον επιθυμητό γρήγορο ρυθμό.
«Χωρίς όπλα μεγάλης εμβέλειας είναι δύσκολο να οργανώσεις αμυντικές επιχειρήσεις. Ας μη μιλήσουμε για αντεπίθεση», είπε ο Ζελένσκι μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν επιβιβασθεί σε αεροσκάφος με προορισμό την Τουρκία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι το Πεντάγωνο προετοιμάζει νέο πακέτο αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία, στο οποίο ενδέχεται να συμπεριληφθούν πυρομαχικά διασποράς.
Παρότι Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους με την προοπτική αποστολής βομβών διασποράς από τις ΗΠΑ, ανθρωπιστικές οργανώσεις καταδίκασαν την αμερικανική πρωτοβουλία υπογραμμίζοντας ότι ενεργά βομβίδια παραμένουν στα πεδία των μαχών για δεκαετίες μετά την εκτόξευσή τους, προκαλώντας θύματα στον πληθυσμό και ιδίως σε παιδιά. Αντίθετη στην αποστολή των αμφιλεγόμενων βομβών εμφανίστηκε και η Γερμανία διά στόματος του υπουργού Αμυνας Μπόρις Πιστόριους.
Μετά την Πράγα, ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την Μπρατισλάβα, όπου επισήμανε με πικρία ότι το ΝΑΤΟ δεν μοιάζει ενωμένο πίσω από το αίτημα της χώρας του να γίνει μέλος της Συμμαχίας. «Αυτό καθιστά υπαρκτή απειλή για το μέλλον της Συμμαχίας. Για τον λόγο αυτό περιμένουμε θετικές εξελίξεις και τουλάχιστον κάποια βήματα προς την ενθαρρυντική προοπτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την παγκόσμια ασφάλεια», είπε ο Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι αναμενόταν να πιέσει τον Τούρκο ομόλογό του προκειμένου η Αγκυρα να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας, παραμερίζοντας τις γνωστές τουρκικές ενστάσεις για την ασυλία μελών του κουρδικού κινήματος στη Σουηδία. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν, που πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα –όπως ανακοίνωσε χθες η προεδρία χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες– θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ζελένσκι προκειμένου να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, που εκπνέει στις 17 Ιουλίου, ο Ερντογάν είχε εκδηλώσει την πρόθεση να προτείνει τη χρονική επέκταση του συμφώνου. Η επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Ρωσία, την οποία επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχουν συμφωνηθεί ημερομηνίες για το ταξίδι, θα δώσει την ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο να πιέσει τον Πούτιν για εξασφάλιση του θαλάσσιου διαδρόμου για σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Το Κρεμλίνο επέκρινε την επίσκεψη Ζελένσκι στη Βουλγαρία, αναφέροντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος προσπαθεί να παρασύρει άλλες χώρες στον πόλεμο.
«Η Μόσχα θα παρακολουθεί πολύ στενά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Διατηρούμε αμοιβαία εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Δεν μπορώ να αποκλείσω μια συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο προσεχές μέλλον», είπε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.