ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναφορές για νέα πρόταση συμφωνίας του Ισραήλ προς τη Χαμάς

Η πρόταση θα αφορά συγκεκριμένα γυναίκες, που υπηρετούν στον στρατό, ηλικιωμένους και αρρώστους, που συγκαταλέγονται στους ομήρους

Ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε χθες Πέμπτη πως η κυβέρνηση Νετανιάχου ενδέχεται να προτείνει περιορισμένης έκτασης συμφωνία στη Χαμάς, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση το λιγότερο 20 ομήρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Κανάλι 12, η πρόταση θα αφορά συγκεκριμένα γυναίκες, που υπηρετούν στον στρατό, ηλικιωμένους και αρρώστους, που συγκαταλέγονται στους ομήρους.

Σε αντάλλαγμα, η ισραηλινή κυβέρνηση θα προσφερθεί να επιτρέψει σε εκτοπισμένους Παλαιστινίους της Γάζας να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, που βρίσκεται υπό πολιορκία πάνω από έξι μήνες.

Πάντα, σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, η ιδέα συζητήθηκε σε συνεδρίαση της κυβέρνησης πολέμου του Νετανιάχου η οποία ετοιμάζεται να προωθήσει την πρόταση στους μεσολαβητές —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— άμεσα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί έτσι να παρακάμψει το αίτημα της Χαμάς να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός προτού υπάρξει απελευθέρωση ομήρων.

Το ρεπορτάζ του Καναλιού 12 δεν διευκρινίζει ούτε αν η πρόταση θα συμπεριλάβει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ούτε ποια θα είναι η διάρκειά της, ούτε εάν ή πόσοι Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές θα αφεθούν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα.

Πάντως, αναμένεται να οργανωθεί εντός της ημέρας συνάντηση Ισραηλινών διαπραγματευτών και αιγυπτιακής αντιπροσωπείας, προκειμένου να γίνει προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, που παραμένει εδώ και μήνες.

Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία θα φτάσει στο Ισραήλ την Παρασκευή για να ξεκινήσει συνομιλίες για τους ομήρους, αναφέρει η Haaretz.

Χαμάς: «Ακόμα και να μπουν στη Ράφα, δεν θα πετύχουν»

Εν τω μεταξύ, μέλος του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ο Γάζι Χαμάντ, τόνισε χθες Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η σχεδιαζόμενη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να επιτύχει «αυτό που θέλει».

«Ακόμη και αν (το Ισραήλ) μπει στη Ράφα, εισβάλει, δεν θα επιτύχει (…) τους δύο κύριους στόχους του, που είναι να εξαλείψει τη Χαμάς, ή να βρει» τους ομήρους που πήραν οι ένοπλοι της Χαμάς όταν επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ανέφερε ο Γάζι Χαμάντ κατά τη διάρκεια επικοινωνίας μαζί του στο Κατάρ από τη Γάζα.

Το εμιράτο είναι ανάμεσα στους μεσολαβητές που διευκολύνουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και την παλαιστινιακή οργάνωση.

Η Χαμάς προειδοποίησε «την Αίγυπτο, το Κατάρ», καθώς και «αραβικές και άλλες χώρες στο εξωτερικό» για «τον κίνδυνο που εγείρει η εισβολή στη Ράφα» και πως «το Ισραήλ ετοιμάζεται να διαπράξει και άλλες σφαγές», τόνισε ο Χαμάντ.

Επειτα από έξι μήνες και πλέον ασταμάτητων βομβαρδισμών και άγριων μαχών στο πεδίο, που έχει μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας —θυλάκου με 2,4 εκατ. κατοίκους— σε συντρίμμια, το Ισραήλ θεωρεί πως η Χαμάς διαθέτει τέσσερα τάγματα στη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν παύει να λέει πως η εισβολή στη Ράφα είναι εκ των ων ουκ άνευ για να αφανιστεί η Χαμάς, κάτι που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο του ισραηλινού στρατού στον πόλεμο.

Η σύρραξη ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Ένα εκατομμύριο βίαια εκτοπισμένοι

Αλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν, από τους οποίους 129 παραμένουν όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακο — ωστόσο τουλάχιστον 34 από αυτούς πιστεύεται πως έχουν σκοτωθεί, πάντα σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. Στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 34.305 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Χθες Πέμπτη συνεδρίασε η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου για να συζητήσει τις προετοιμασίες για την επίθεση στη Ράφα, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να μην προχωρήσει, ακόμη και από τις ΗΠΑ, ιστορικά τον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει την ανησυχία πως θα γίνει σφαγή στη Ράφα, όπου είναι στοιβαγμένοι σε πρόχειρους καταυλισμούς πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν, πολλοί πάνω από μία φορά, εξαιτίας των εχθροπραξιών.

«Ο Νετανιάχου υπεκφεύγει»

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και μήνες και για αυτό ευθύνεται «το Ισραήλ», το οποίο δεν επιτρέπει να προχωρήσουν, σύμφωνα με τον Γάζι Χαμάντ.

«Ο Νετανιάχου και οι υπουργοί του λένε πως ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί, πως η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, πως η Ράφα πρέπει να καταληφθεί. Ξεκάθαρα δεν έχουν καμία πρόθεση να διαπραγματευτούν», είπε.

Από την πλευρά της η Χαμάς έχει «καθαρά και ρητά παρουσιάσει τη θέση της στους μεσολαβητές», συνέχισε.

«Τα θεμελιώδη αιτήματα που εκφράζουμε αταλάντευτα είναι να κηρυχθεί καθαρά και ρητά κατάπαυση του πυρός», να υπάρξει «πλήρης αποχώρηση» των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και «να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι» στις περιοχές τους, θύμισε.

Οι πιο πρόσφατες προτάσεις της ισραηλινής πλευράς δεν ανταποκρίνονται σε αυτά «τα θεμελιώδη αιτήματα», πρόσθεσε.

Ο Χαμάντ κατηγόρησε τον Νετανιάχου πως «υπεκφεύγει» για να «εξαπατήσει την κοινή γνώμη στο Ισραήλ» και να «ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα λέγοντας πως γίνονται διαπραγματεύσεις και διαστρέφοντας την αλήθεια πως η Χαμάς συνεχίζει να βάζει εμπόδια σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Μερικές ώρες νωρίτερα εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Δαυίδ Μένσερ, δήλωνε πως η Χαμάς αισθάνεται «ενθαρρυμένη» από «κάποιους παράγοντες στην περιοχή» και γι’ αυτό «απομακρύνεται» στις διαπραγματεύσεις.

Ο Γάζι Χαμάντ είπε επίσης πως η Χαμάς εργάζεται «νυχθημερόν» για να προετοιμάσει την κατάσταση «μετά τον πόλεμο».

«Εχουμε επαφές με χώρες, θεσμούς και ανθρωπιστικούς οργανισμούς», δήλωσε, «εργαζόμαστε για τη δράση μετά τον πόλεμο ώστε να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας».

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X