ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναβρασμός στη Ρωσία λόγω της επιστράτευσης

Δεν έχουν κλείσει τα σύνορα, επιμένει το Κρεμλίνο

REUTERS, SPIEGEL

Η Ρωσία δεν έχει κλείσει τα σύνορά της για τους άνδρες σε ηλικία στράτευσης, διευκρίνισε χθες το Κρεμλίνο, παρά τη συνεχιζόμενη έξοδο από τη χώρα πολιτών που δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επικαλούμενη πηγές των ρωσικών υπηρεσιών, η εφημερίδα «Νοβάγια Γκαζέτα» υποστήριξε ότι από την Τετάρτη, ημέρα ανακοίνωσης της μερικής επιστράτευσης, έως το βράδυ του Σαββάτου, 261.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ρωσία. Τουλάχιστον 3.000 εξ αυτών έχουν καταλήξει στη Γεωργία, στα σύνορα με την οποία απαιτείται αναμονή δύο ημερών.

Φόβοι για πράκτορες

Το κύμα Ρώσων που φεύγουν από τη χώρα προξενεί πονοκέφαλο στις υπηρεσίες της Γερμανίας και άλλων χωρών, λόγω της πιθανότητας να υπάρχουν μεταξύ τους πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών. Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής απαγόρευσαν την παραμονή τους στο έδαφός τους, ενώ προβληματισμός επικρατεί και στη Φινλανδία, όπου οι αφίξεις του Σαββατοκύριακου ήταν αυξημένες κατά 80% σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Διαρροή στον Nord Stream 2

Εν τω μεταξύ, άλλη μία εξέλιξη που υποδηλώνει ότι δύσκολα θα υπάρξει επιστροφή για την Ευρώπη στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία καταγράφηκε στον βυθό της Βαλτικής, κοντά στο δανικό νησί Μπορνχόλμ. Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος δεν λειτούργησε ποτέ αλλά ήταν γεμάτος αέριο, παρουσίασε ξαφνικά, για άγνωστο λόγο, μεγάλης κλίμακας διαρροή, που οδήγησε σε κλείσιμο θαλάσσιας περιοχής ακτίνας 5 χιλιομέτρων για τη ναυσιπλοΐα. Σημειώνεται ότι την Κυριακή έγιναν νέες διαδηλώσεις στο γερμανικό λιμάνι Λούμπμιν, στο οποίο φθάνει ο αγωγός, με αίτημα το άνοιγμά του, αίτημα πίσω από το οποίο συντάσσονται τα κόμματα στα δύο άκρα του γερμανικού πολιτικού φάσματος. Η πτώση της πίεσης από τα 105 στα 7 bar μπορεί να σημαίνει είσοδο θαλασσινού νερού στον αγωγό, κάτι που ισοδυναμεί με πολύ βαριά ζημιά.

Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν η γερμανική κυβέρνηση επρόκειτο να πεισθεί να άρει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, ο αγωγός δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση