Kathimerini.gr
Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας μπορεί να είναι στραμμένα στους – υποστηριζόμενους από το Ιράν– αντάρτες Χούθι της Υεμένης που, παίρνοντας αφορμή από τον πόλεμο στη Γάζα, βάλλουν κατά εμπορικών πλοίων και τάνκερ διαταράσσοντας τη ναυσιπλοΐα στην κομβική για το διεθνές εμπόριο Ερυθρά Θάλασσα, πλην όμως παράλληλα στην ίδια περιοχή ανοίγει και ένα άλλο μέτωπο.
Αιθιοπία και Σομαλία εισέρχονται πια σε φάση –δυνητικά σκληρής– αντιπαράθεσης. Αιτία: η πρόθεση της Αιθιοπίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη την de facto αποσχισθείσα από τη Σομαλία ήδη από τη δεκαετία του 1990 περιοχή της Σομαλιλάνδης, την οποία όμως το Μογκαντίσου εξακολουθεί να θεωρεί δικό του έδαφος.
The Gulf of Berbera also known as the Gulf of Aden - one of the world’s most strategic locations. #Somaliland. pic.twitter.com/Q3sLJbiwMn
— Dr Mohamed Hagi (@AmbMohamedHagi) June 8, 2021
Η Αντίς Αμπέμπα, υπό τον πρωθυπουργό Αμπι Αχμπεντ, αναζητά εδώ και καιρό πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Αντεν, πρόσβαση την οποία μπορεί τώρα να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα εάν αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη τη Σομαλιλάνδη. Η περίκλειστη Αιθιοπία είχε επιχειρήσει να «βγει» στα νερά της Ερυθράς Θάλασσας μέσω Ερυθραίας, ωστόσο εκείνες οι πιέσεις δεν απέδωσαν και έτσι στράφηκε στη Σομαλιλάνδη στην οποία έχουν επενδύσει παράλληλα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η διοίκηση της αποσχισθείσας από τη Σομαλία περιοχής παρουσιάζεται, από την πλευρά της, διατεθειμένη να επιτρέψει την ανάπτυξη αιθιοπικών δυνάμεων στις ακτές της στο κέρας της Αφρικής, ωστόσο το Μογκαντίσου αντιδρά έντονα σε κάθε τέτοια συμφωνία την οποία αποκηρύσσει ως «παράνομη», όπως άλλωστε και σε κάθε προοπτική διεθνούς αναγνώρισης της Σομαλιλάνδης.
Θα μπορούσαν, άραγε, οι σομαλικές αντιδράσεις να αποτρέψουν τους Αιθίοπες, ο στρατός των οποίων είναι όμως πολύ ισχυρότερος από εκείνον της Σομαλίας; Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Αντίς Αμπέμπα πολύ δύσκολα θα κάνει πίσω.
Με πληροφορίες από Gzero