ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπερβολική η αντίδραση στην AI;

Η επόμενη φάση των υπολογιστών θα είναι η πιο ανατρεπτική

Money Review

«Άστοχες» χαρακτήρισε τις ανησυχίες που επικρατούν για την υιοθέτηση των νέων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης ο θεωρητικός φυσικός Michio Kaku.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό CNN, ο μελλοντολόγος υποστήριξε ότι τα chatbot, όπως το ChatGPT της εταιρείας OpenAI, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα. Ωστόσο, ο κόσμος -λόγω του φόβου- εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στις αρνητικές επιπτώσεις των προγραμμάτων αυτών, τα οποία αποκάλεσε «ωραιοποιημένα μαγνητόφωνα».

«Παίρνουν κομμάτια πραγμάτων που δημιουργήθηκαν από άνθρωπο και βρίσκονται στο Διαδίκτυο, τα κολλάνε μαζί και τα παρουσιάζουν σαν να τα έφτιαξαν τα ίδια», δήλωσε. «Και ο κόσμος λέει “Ω θεέ μου, είναι άνθρωπος, είναι ανθρωποειδές”».

Ωστόσο, επεσήμανε πως τα chatbot δεν μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα. «Αυτό πρέπει να γίνει από άνθρωπο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Kaku, η ανθρωπότητα βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο της ανάπτυξης των υπολογιστών και μπαίνει σιγά σιγά στο τρίτο. Η πρώτη φάση ήταν η αναλογική, «όταν υπολογίζαμε με κλωνάρια, πέτρες, μοχλούς, ταχύτητες, τροχαλίες, σπάγκο». Έπειτα, γύρω στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο υιοθετήσαμε ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες άνοιξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη των μικροτσίπ και τη διαμόρφωση του σημερινού ψηφιακού δικτύου, δήλωσε.

Ωστόσο, αυτός ο ψηφιακός κόσμος βασίζεται σε δύο λειτουργίες, το «on» και το «off» και χρησιμοποιεί δυαδικό σύστημα με μηδέν και ένα. «Η Μητέρα Φύση θα γελούσε με εμάς, διότι η Μητέρα Φύση δεν χρησιμοποιεί μηδέν και ένα. Η Μητέρα Φύση υπολογίζει με ηλεκτρόνια, κύματα ηλεκτρονίων, κύματα που δημιουργούν μόρια. Και για τον λόγο αυτό μπαίνουμε τώρα στην τρίτη φάση.»

Ο ίδιος πιστεύει ότι η επόμενη τεχνολογική φάση θα είναι η κβαντική. Η κβαντική υπολογιστική είναι μία αναδυόμενη τεχνολογία που αξιοποιεί τις διάφορες καταστάσεις των σωματιδίων, ώστε να αυξήσει την επεξεργαστική ισχύ ενός υπολογιστή. Οι κβαντικοί υπολογιστές επιτρέπει πολύ ταχύτερη ανάλυση και επίλυση προβλημάτων.

Αρκετές τεχνολογικές εταιρείες, όπως η IBM, η Microsoft, η Google και η Amazon, αναπτύσσουν τους δικούς τους κβαντικούς υπολογιστές και έχουν επιτρέψει σε μια σειρά επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους μέσω του cloud. Οι υπολογιστές αυτοί μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες στην ανάλυση ρίσκου, τα logistics της εφοδιαστικής αλυσίδας και το machine learning.

Παράλληλα, ο Kaku δήλωσε ότι οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να επιταχύνουν την πρόοδο στον τομέα της υγείας. «Καρκίνος, Parkinson, Alzheimer, αυτές είναι νόσοι στο μοριακό επίπεδο. Δεν μπορούμε να τις θεραπεύσουμε, διότι πρέπει να μάθουμε τη γλώσσα της φύσης, η οποία είναι η γλώσσα των μορίων και της κβαντικής», τόνισε.

Mε πληροφορίες από CNN

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Geek: Τελευταία Ενημέρωση