ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Λύγισε» στην πίεση o Ζούκερμπεργκ

Τι αναφέρει το Διεθνές Δίκτυο Fact-Checking

ΑΜΠΕ

Το επιχείρημα της λογοκρισίας που επικαλέσθηκε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta για να καταργήσει το πρόγραμμα του fact-checking στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ψευδές» και θα έχει σοβαρές συνέπειες, αναφέρει το διεθνές δίκτυο του fact-checking IFCN (International Fact-Checking Network) σε ανοικτή του επιστολή προς τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Ο άρχων της Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) ανακοίνωσε την Τρίτη την απόφασή του να σταματήσει το πρόγραμμα του fact-checking στις ΗΠΑ ισχυριζόμενος ότι οι διαδικασίες του fact-checking «είναι υπερβολικά πολιτικά κατευθυνόμενες και συνέβαλαν περισσότερο στη μείωση της εμπιστοσύνης παρά στην βελτίωσή της, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ».

«Είναι ψέμα και θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, τόσο για την παρούσα συγκυρία, όσο και για την Ιστορία», ανακοίνωσε το IFCN στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 130 οργανισμοί, ανάμεσά τους και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων όπως το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Καμπανάκι» για τις συνέπειες

To IFCN θεωρεί ότι η κατάργηση του προγράμματος του fact-checking της Meta στον κόσμο θα έχει συνέπειες.

«Αν η Meta αποφασίσει να σταματήσει το πρόγραμμα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει πραγματική βλάβη σε πολλές περιοχές», προειδοποιεί το διεθνές δίκτυο.

Ανάμεσα στις περισσότερες από τις 100 χώρες που διαθέτουν παρόμοια προγράμματα, κάποιες είναι «πολύ ευάλωτες στην παραπληροφόρηση, γεγονός που προκαλεί πολιτική αστάθεια, ανάμειξη στις εκλογές, μαζική βία, ακόμη και γενοκτονίες», προειδοποιεί το IFCN.

Αναφερόμενο στη χρονική συγκυρία της ανακοίνωσης του ιδιοκτήτη της Meta, το διεθνές δίκτυο αναφέρει στην ανοικτή επιστολή: «Η απόφασή σας έρχεται μετά την επικύρωση της εκλογής του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και στο πλαίσιο της ευρύτερης ανταπόκρισης της βιομηχανίας της τεχνολογίας στην επερχόμενη κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε ότι η ανακοίνωσή σας αποτελεί “πιθανότατα” απάντηση στις απειλές που διατύπωσε εναντίον σας. Κάποιοι από τους δημοσιογράφους που συμμετέχουν στην κοινότητά μας του fact-checking έχουν δεχτεί παρόμοιες απειλές από κυβερνήσεις στις χώρες όπου εργάζονται, άρα κατανοούμε πόσο δύσκολο είναι να αντισταθεί κάποιος στην πίεση αυτή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Meta  |  Facebook  |  Instagram  |  Geek  |  Social  |  Τεχνολογία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Geek: Τελευταία Ενημέρωση